Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dźwignia zmiany biegów.
Autor Wiadomość
szmaxon
Gość
Wysłany: 2005-01-28, 20:53   

Witam!

Pytanie będę miał dyletanckie:

Zamierzam kupić Trabanta 601. Oglądałem dziś pierwszy samochodzik, na który chyba chciałbym się zdecydować. Jednak zastanowiła mnie (jak większość chyba zaczynających swoją przygodę z tą maszyną) zmiana biegów.

Konkretnie chodzi o to, ze w innych samochodach dżwignia zmiany biegów sama wraca do centralnego położenia,gdy ją puścić. Na moją logikę to w Trabancie powinno być tak samo, tzn na luzie powinna ustawić się między jedynką a dwójką... A się nie ustawia.

Wobec tego mam pytanie: czy to po prostu Trabanty tak mają i trzeba się z tym pogodzić, czy to ten konkretny egzemplarz ma defekt?

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-01-28, 22:15   

Traby tak maja, a ta dzwigienka powinna lecitko sobie chodzic tyle ze sama nie wraca. Ale tak wogole to jest lepiej niz w tych zwylkych samochodach bo polozenie "luz" jest miedzy biekiem I i II, oraz miedzy III i IV, no i rowniez miedzy wstecznym i pustym miejscem. Wlasciwie mozna to okreslic ze polozenie "luz" jest w calej plaszczyznie poziomej :-) Mam nadzieje ze to zrozumiale wyszlo ;-p

Pozdrawiam =]

szmaxon
Gość
Wysłany: 2005-01-28, 22:27   

Qbs: dzięki, to mnie uspokoiłeś:) bo już się bałem, że ten mój upatrzony Trabant nie jest taki fajny jak myślałem:)
A tak w ogóle to strasznie mną te biegi wstrząsnęły;) Podejrzewam, że pierwsza podróż do domu będzie wielkim przeżyciem.
dzięki jeszcze raz:)

James
Gość
Wysłany: 2005-01-28, 22:29   

Trabanty tak mają, chyba że zdecydujesz się na traba 1.1 z silnikiem od polówki-tam skrzynia jest już w podłodze:)

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-01-28, 22:45   

Te biegi sa tak przyjemne ze az sie je chce zmianiac, szybko zalapiesz, to proste jak jazda na rowerze :-) Tylko wiesz trabant nie jest fajny tylko jak ma biegi sprawne, mam nadzieje ze sie dobrze wszystkiemu przyjzales i osluchales? Bo moze sie okazac ze sie sypnie zaraz silnik albo trab sie w pol zlamie po paru kilometrach. Pomysl o wszystkim, przeszukaj forum, tam jest duzo informacji na temat kupna, jak sie kota w worku ustrzec!

Pozdrawiam =]

James
Gość
Wysłany: 2005-01-28, 23:09   

Nie popełniaj tego błędu co ja:((( Kupiłem traba bo mi się kolor podobał, a później musiałem wpompować w niego kilka tysięcy złotych, bo posypało się wszystko oprócz alternatora i rozrusznika:) Ale trab to i tak kochane autko:)))

szmaxon
Gość
Wysłany: 2005-01-29, 00:01   

Tak, zajrzałem pod niego, podłogi waydają się zdrowe, progi też, jaskółka... no coż, idealna nie jest..ale kiepska też nie.. Zroi się za czas jakiś. Silnik działa ładnie, zawieszenie też chyba ok...
Sprobuję. Kupno samochodu to zawsze jest w pewnym stopniu loteria.
Dzięki za rady i zainteresowanie

Rudaaa
Gość
Wysłany: 2005-01-29, 09:47   

biegi w dwusuwie to jest coś :DDD pamiętam jak prowadziłam swojego Trabika pierwszy raz...myliłam jedynkę z trójką, zatrzymywałam ruch na każdym skrzyzowaniu, bo ruszłam z trójki...eehh...to było przeżycie :) ale załapałam szybciutko i powiem jedno, z tobą też tak będzie :) zresztą biegi przy kierownicy sa o wiele wygodniejsze niż normalne :)
życzę, by Trabik był sprawny i nie sprawiał kłopotów za dużo :)

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-01-29, 21:35   

podłogi waydają się zdrowe, progi też...
Sprawdź kolego po raz kolejny bardzo dokładnie - bądź pewny tego że są całe. Bo może się zdarzyć tak, że dziury będą zakryte np. kawałkami blachy i to wszystko pokryte konserwacją tak ładnie że będzie nie do odróżnienia od oryginalnej blacharki. U mnie się właśnie tak zdarzyło no i właśnie kompleksowy remont się zakończył.

szmaxon
Gość
Wysłany: 2005-01-29, 21:55   

Piotrze: jesli tak jest jak mówisz, i wszystkie braki są ładnie ukryte pod konserwacją, to w jaki sposób mogę się zorientować, że coś jest nie tak?

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-01-30, 11:25   

Opukać wszystko młotkiem - poważnie!

Gizmo
Gość
Wysłany: 2005-02-02, 00:05   

albo jakims srubokretem czy czyms podobnym. ja tez myslalem ze mam ladna podloge ale jak zaczelem czyscic to mi srubokret wpadl do srodka i nie bylo tak wesolo :( nie boj sie jak jest zdrowa to go nie uszkodzisz a jak dziurawa to przynajmniej bedziesz wiedzial co i jak...

twe
Gość
Wysłany: 2005-02-02, 16:04   

Tego właśnie najbardziej brakuje mi w 1.1:
zmiany biegów przy kierownicy:).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi