Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cdrom w aucie. Jak podłączyć do radia, by grało?
Autor Wiadomość
Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-01-31, 08:40   

Witam. Dojrzałem do zmiany radyjka w trabancie. Wybór padł na sony xr-c5080r - kaseciak z RDS i miękką mechaniką. Radyjko gra ładnie i jestem z niego baardzo zadowolony. Trapi mnie tylko jedna rzecz: jak podłączyć do niego komputerowy cd rom, który z poprzednim radiem spisywał się znakomicie? Z tyłu radyjka są chinche opisane jako bus audio in, jednak po podłączeniu źródła dźwięku nie dzieje się nic: radyjko nie wykrywa bowiem podłączenia cd i w menu wyboru źródła nie można wybrać odtwarzania ze źe źródła zewnętrznego. Domyślam się, że taka opcja pojawia się dopiero, gdy podepnie się zmieniarkę pod taką dziwną wtyczkę. Czy nie da się zmostkować któryś pinów w tym gniazdku, by oszukać cwaną bestję?
Druga sprawa, myślałem że jak przez chinche nie da rady, to adapter - kaseta będzie działać, nic bardziej mylnego, radio odtwarza chwilę, po czym orientuje się że kaseta nie jest normalną kasetą i wypluwa ją... Full Logic... Proszę o pomoc, jak poradzić sobie z podłączeniem cdromu..
Pozdrawiam!

Marcin
Gość
Wysłany: 2005-01-31, 10:32   

Ja jedynie mogę się wypowiedizeć na temat adaptera. Nie wydaje mi się, by radio miało aż tak zaawansowane czujniki. Propouję spróbować z inna kasetą. Ja mma w swym trabiku clariona i nie wypluwa mi kasety, a tam jest dość zaawansowana technika. Co do wyjść to może warto byłoby poszukać w necie schematu budowy takiej wtyczki, może z nigo dowiesz się który pin jest od czego i na kóe dać sygnał z cd roma.
Mozesz też mieć taki kabelek:
# power control in.
- takie złącze umożliwia załączenie wejścia liniowego w radiu (zazwyczaj gdy radio ma takie wejście i nie ma przycisku Source ale niekoniecznie). Po podaniu +12 V na to złącze radio przełącza się na wejście liniowe. Służy to do podłączenia decka CD do radia nie mającego możliwości sterowania zmieniaczem CD. W modelach, w których brak jest tego złącza a są wejścia liniowe to najprawdopodobniej przełączania dokonujemy przyciskiem Source (po wcześniejszych ustawieniach np. Philips).

Jeżeli to nie pomoże to porponuję wpaść na tę stronę Studio24/A> jak nie będzie informacji, których szukasz to może napsiz do gościa ma dużą wiedzę.
PozDDRawiam,
Marcin

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi