Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
PILNE! Skąd wziąć przedni tłumik do 601S?
Autor Wiadomość
mariobros
Gość
Wysłany: 2005-01-26, 09:41   

...Mój obecny przedmuchany, spaliny zasuwają do środka a zimno jest, więc bez ogrzewania krucho... Wdzięczny będę za jakieś namiary na nowy/używany_w_dobrym_stanie...
Pozdrawiam
mariobros, trabi 601S '85

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-01-26, 09:43   

Polecam złom. Ja zakupiłem kilka dni temu za 15 zł. też całą zimę nie miałem ogrzewania i musiałem na dodatek śmigać z otwartą szybą żeby nie parowało :) Niestety nowy kosztuje 120 zł ale u mnie (w lublinie) są jeszcze 2 na złomie. Dało by się stargowac na 10. Niestety nie wiem w jakim stanie. Ja kupiłem prawie nowy.

James
Gość
Wysłany: 2005-01-26, 12:37   

A jak chcesz żeby było ciepło, to owiń przedni tłumik kocem azbestowym do gaszenia pożarów. Podobno rewelka, mówią, że robi się tak ciepło,że trzeba okna otwierać:)))

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-01-26, 13:28   

.
Ja miałem owinięty kocem gaśniczym.
Było cieplej, to fakt ale nie tak bardzo. Niestety po ok. czterech miesiącach tłumik szlag trafił. Kocyk poza tym, że grzeje to trzyma wilgoć. Odradzam.
.
Zdecydowanie lepszy patent to rurka o długości ok. 5 cm pomiędzy osłoną silnika a osłoną kolektora wydechowego oraz uszczelnienie wszystkich rur. Efekt jest baardzo zadowalający.
.

mariobros
Gość
Wysłany: 2005-01-28, 10:55   

OK! Mam, używany, założony, w środku brak spalin (oczywiście brak w rozumieniu trabantowym)...

Engel
Gość
Wysłany: 2005-02-01, 13:13   

A ja zainwestowałem w nowy :) (120 PLN) fakt "nie czuć" spalin, tylko z ogrzewaniem ciężko (nowy tłumik stary wlot powietrza do samochodu)

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-02-19, 19:11   

Witam.
Mam podobny problem. Jeśli podczas jazdy na ogrzewaniu pieką oczy, a pod nogami rozpościera się niebieska mgła to chyba faktycznie coś się musiało z tłumikiem stać.
Puki co jeżdże bez grzania, ale jak daję "nawiew" zimnego, to mi śniegiem do auta zawiewa:(. I tak myślałem sobie czy by się nie sprawdził taki patent:
-odłączyć przewody od tłumika
-wymontować tą dużą rurę od grzania
-zaślepić otwory w tłumiku żeby nie lało do środka
-podłączyć bezpośrednio płaszcz kolektora wydechowego i obudowę cylindrów do kabiny.

To chyba powinno w jakiś sposób grzać...
Prubował już ktoś tak?? A może lepiej zainwestować w jakieś webasto? Ale czy takie coś wogóle jest do kupienia???
Pozdrawiam :)

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-02-19, 21:39   

Witam. Mi tez smierdzialo spalinami przy wlaczeniu ogrzewania co prawda niebiesko nie bylo ale jezdzilo sie strasznie;/. Ostatnio musialem wymienic rure wydechowa (ta dluga pod samochodem laczaca oba tlumiki) bo mi sie w srodku zlamala. I ku mojemu wielkiemu zdziwieniu przestalo zalatywac spalinami. Teraz mam cieplutko i swiezo :)
Pozdrawiam.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-02-19, 22:21   

Goofy: grzać zapewne będzie, ale i chałas bedziesz miał większy.
Kiedyś robiono tak: w tylnej osłonie na wysokości cylindrów przyspawano końcówki do węża i łaczono z ogrzewaniem kabiny. (oczywiście wycinano otwory). Auto nagrzewało sie szybciej.

Pozdrawiam.

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-02-26, 21:54   

No właściwie to hałas mi aż tak nie przeszkadza ;) Byleby ciepło było. A z tym połączeniem z obudowa cylindrów to całkiem niezły pomysł. Ale czy jak podłącze do tego wyprowadzenia co już w niej jest to wystarczy? Bo wolałbym sie nie bawić w spawanie tej osłony ( szkoda mi jej ;) )

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi