Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] silnik z MATIZ / TICO
Autor Wiadomość
nobel
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 18:12   

ja tylko dodam ze gdybym jescze raz sie bawil w wymiane serca to wstawil bym silnik e skrzynia i zawieszeniem od 205 peugeota. bo jk zobaczylem go z otwarta maska to...i bym sobie taki wstawil .

Placik
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 23:06   

witam ponownie
mnie ten temat też jakoś interesuje ale kurde znowu brak kasy na przekładke:/
poszła niewiadomo gdzie
a terz coś do tematu szperałem w necie aż wyszperałem i znalazłem pare informacji niestety nie po polsku ale fotki pewien obraz sprawy dają:)
O ile dobrze wyczytałem i sie nie myle to też wejdzie silnik z jakiegos suzuki.
Prosił bym żeby jak kto ma jakieś takie podobne informacje to niech to tutaj zamieści z góry dziękuje

a teraz linki:
1. http://x3.hu/freeweb/fram...e=/1995_15.html
2. http://totalcar.hu/hifituning/trabifiat/
http://totalcar.index.hu/...ning/trabifiat/

eddie
Gość
Wysłany: 2004-06-08, 02:44   

wynalazlem tego traba jakos kiedys tam dawno. ale same fotki. z teksu nic nie kumam. z jakiego auta ma on silnik?
czy ktos kto kuma kosmiczne jezyki moze mi podpowiedziec jak to jest tam wsadzone..
pozdrowienia

nobel
Gość
Wysłany: 2004-06-08, 08:31   

w pierwszym silniczek suzuki 550 koni ma 32 to troche malo. ale profesjonalna flansza tylko pazazdroscic
w kolejnym linku silnik cos kolo 900 poj jakies stary fiat , ale pewnie z rocznika jakiegos 85.
moj i tak jest najlepszy:)

Apostoł
Gość
Wysłany: 2004-06-08, 10:21   

Co do silnika z fiata o poj. kolo 900 moze to byc z fiata 127. Czesto wkladanym do 126p przygotowywanych do rajdow.

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-06-08, 18:05   

i ta sama 900 od 127 byla w pandzie i marbelli. Dopiero kolo 92 byla nowa 900,montowana w cc, sc, pandzie i uno.

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-01-12, 09:20   

a nowa tym się różniła od starej, że zamiast gaźnika miała wtrysk :))). tak samo jak 1,1 z Zastawy i CC,SC. Różnią się osprzętem.

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-01-16, 22:24   

Uważajcie z tymi mocnymi silnikami, Trabant ma napęd na przednie koła i jak przez przypadek ruszycie z zaciągniętym ręcznym oj TO może zaboleć...
:P :P :P :P :P :P :P

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2005-01-17, 02:38   

a nowa tym się różniła od starej, że zamiast gaźnika miała wtrysk :))). tak samo jak 1,1 z Zastawy i CC,SC. Różnią się osprzętem.

no i tak się składa, że ten gówniany monowtrysk obniżył moc tego silnika. Jechałem kiedyś SC900 i ojcową ibizą 900 i ibiza się ładniej kręci a jaest na gaźniku oczywiście :)

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-01-17, 12:36   

i chyba taki gaźnikowy silnik jest trochę tańszy jeśli idzie o zakup.

arek_353
Gość
Wysłany: 2005-01-17, 19:52   

Uważajcie z tymi mocnymi silnikami, Trabant ma napęd na przednie koła i jak przez przypadek ruszycie z zaciągniętym ręcznym oj TO może zaboleć...
:P :P :P :P :P :P :P

nie zgadzam się z tym stwierdzeniem
nic sie nie stanie , po prostu zaczną koła mielić, chyba , żę zamiast karoserii masz pruchno :(
jak dla mnie podstawową zmianą przy zwiększaniu mocy silnika jest zapewnienie bezpiecznego hamowania , czego nie dają oryginalne heble :(

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-01-17, 22:14   

kolega chyba nie zrozumial :-)

arek_353
Gość
Wysłany: 2005-01-18, 11:31   

przeczytałem jeszcze raz i chyba jednak zrozumiałem :)

Wariat
Gość
Wysłany: 2005-01-18, 21:15   

Dopiero teraz zagłębiłem się w ten temat, bo mnie troszeczkie zaciekawił. Mam takie niesforne pytanie. Czy koledze który ma w Trabim silnik od Mabrelli licznik poprawnie wskazuje prędkość? Tak biorąc to na swój (mały bo mały :D ) rozum to wg. mnie oryginalna skrzynia od Trabiego 601 jest za krótka, żeby dało sie na niej osiągnąć 140km/h??

Wg. mnie jeżeli wymienia sie na jakiś mocniejszy silnik powinno sie zainwestować w skrzynie od tego silnika... Wiąże się to oczywiście z dodatkowymi kosztami ale przerobienie oryginalnej w tym wypadku Trabantowskiej skrzyni też kosztuje jeżeli ktoś się na tym nie zna lub nie ma warunków (narzędzi) do przeprowadzenia takiej przeróbki.

A co do silnika Tico/Matiz to musze przyznać, że jest jak na swój śmieszny wygląd, dźwięk, i pojemność dynamiczny! Faktem jest, że (bynamniej Tico) też nie waży za dużo więc nie ma się zabardzo czemu dziwić ;)

POZDROO 601s!!!

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-01-21, 18:16   

Jakby kogos interesowało:
silnik(swistak)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi