|
[601] silnik z MATIZ / TICO |
| Autor |
Wiadomość |
nobel
Gość
|
Wysłany: 2004-06-07, 18:12
|
|
|
| ja tylko dodam ze gdybym jescze raz sie bawil w wymiane serca to wstawil bym silnik e skrzynia i zawieszeniem od 205 peugeota. bo jk zobaczylem go z otwarta maska to...i bym sobie taki wstawil . |
|
|
|
 |
Placik
Gość
|
|
|
|
 |
eddie
Gość
|
Wysłany: 2004-06-08, 02:44
|
|
|
wynalazlem tego traba jakos kiedys tam dawno. ale same fotki. z teksu nic nie kumam. z jakiego auta ma on silnik?
czy ktos kto kuma kosmiczne jezyki moze mi podpowiedziec jak to jest tam wsadzone..
pozdrowienia |
|
|
|
 |
nobel
Gość
|
Wysłany: 2004-06-08, 08:31
|
|
|
w pierwszym silniczek suzuki 550 koni ma 32 to troche malo. ale profesjonalna flansza tylko pazazdroscic
w kolejnym linku silnik cos kolo 900 poj jakies stary fiat , ale pewnie z rocznika jakiegos 85.
moj i tak jest najlepszy:) |
|
|
|
 |
Apostoł
Gość
|
Wysłany: 2004-06-08, 10:21
|
|
|
| Co do silnika z fiata o poj. kolo 900 moze to byc z fiata 127. Czesto wkladanym do 126p przygotowywanych do rajdow. |
|
|
|
 |
mtrabant
Gość
|
Wysłany: 2004-06-08, 18:05
|
|
|
| i ta sama 900 od 127 byla w pandzie i marbelli. Dopiero kolo 92 byla nowa 900,montowana w cc, sc, pandzie i uno. |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-01-12, 09:20
|
|
|
| a nowa tym się różniła od starej, że zamiast gaźnika miała wtrysk :))). tak samo jak 1,1 z Zastawy i CC,SC. Różnią się osprzętem. |
|
|
|
 |
Grzesiek N. [601]
Gość
|
Wysłany: 2005-01-16, 22:24
|
|
|
Uważajcie z tymi mocnymi silnikami, Trabant ma napęd na przednie koła i jak przez przypadek ruszycie z zaciągniętym ręcznym oj TO może zaboleć...
:P :P :P :P :P :P :P |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2005-01-17, 02:38
|
|
|
a nowa tym się różniła od starej, że zamiast gaźnika miała wtrysk :))). tak samo jak 1,1 z Zastawy i CC,SC. Różnią się osprzętem.
no i tak się składa, że ten gówniany monowtrysk obniżył moc tego silnika. Jechałem kiedyś SC900 i ojcową ibizą 900 i ibiza się ładniej kręci a jaest na gaźniku oczywiście :) |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-01-17, 12:36
|
|
|
| i chyba taki gaźnikowy silnik jest trochę tańszy jeśli idzie o zakup. |
|
|
|
 |
arek_353
Gość
|
Wysłany: 2005-01-17, 19:52
|
|
|
Uważajcie z tymi mocnymi silnikami, Trabant ma napęd na przednie koła i jak przez przypadek ruszycie z zaciągniętym ręcznym oj TO może zaboleć...
:P :P :P :P :P :P :P
nie zgadzam się z tym stwierdzeniem
nic sie nie stanie , po prostu zaczną koła mielić, chyba , żę zamiast karoserii masz pruchno :(
jak dla mnie podstawową zmianą przy zwiększaniu mocy silnika jest zapewnienie bezpiecznego hamowania , czego nie dają oryginalne heble :( |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2005-01-17, 22:14
|
|
|
kolega chyba nie zrozumial |
|
|
|
 |
arek_353
Gość
|
Wysłany: 2005-01-18, 11:31
|
|
|
| przeczytałem jeszcze raz i chyba jednak zrozumiałem :) |
|
|
|
 |
Wariat
Gość
|
Wysłany: 2005-01-18, 21:15
|
|
|
Dopiero teraz zagłębiłem się w ten temat, bo mnie troszeczkie zaciekawił. Mam takie niesforne pytanie. Czy koledze który ma w Trabim silnik od Mabrelli licznik poprawnie wskazuje prędkość? Tak biorąc to na swój (mały bo mały :D ) rozum to wg. mnie oryginalna skrzynia od Trabiego 601 jest za krótka, żeby dało sie na niej osiągnąć 140km/h??
Wg. mnie jeżeli wymienia sie na jakiś mocniejszy silnik powinno sie zainwestować w skrzynie od tego silnika... Wiąże się to oczywiście z dodatkowymi kosztami ale przerobienie oryginalnej w tym wypadku Trabantowskiej skrzyni też kosztuje jeżeli ktoś się na tym nie zna lub nie ma warunków (narzędzi) do przeprowadzenia takiej przeróbki.
A co do silnika Tico/Matiz to musze przyznać, że jest jak na swój śmieszny wygląd, dźwięk, i pojemność dynamiczny! Faktem jest, że (bynamniej Tico) też nie waży za dużo więc nie ma się zabardzo czemu dziwić ;)
POZDROO 601s!!! |
|
|
|
 |
Grzesiek N. [601]
Gość
|
|
|
|
 |