Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rezerwa ??
Autor Wiadomość
Bolo :)
Gość
Wysłany: 2005-01-12, 17:56   

Elo
Mam zamiar zakupić sobie Trampka zwei takta ale mam banie z paliwem, chodzi mi o to jak sprawdzacie poziom paliwa w trampku, jest jakaś kontrolak rezerwy??, a jak jest to ile mozna na niej przejechac??. Nie chciał bym stanąc na środku skrzyzowania albo gdzies na trasie i pchać go na stacje :).

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-01-12, 19:25   

jezeli juz doszedles to w trabantach 601 jest kranika po prawej strony kierownicy. Ma on 3 polozenia.
w prawo - zamkniete
na dol - otwarte.
w lewo - rezerwa.
Chodzi tu o to ze jak masz duzo benzyny i przestawione na otwarte a trab nie chce jechac to musisz przekrecic w lewo i w ten sposob wiesz ze masz ok 5l w baku i musisz zatankowac. Trabanty maja miarke - takie chude czarne plastikowe, ktore wkladasz poprostu do baku :)
Pozdrowionka

Major
Gość
Wysłany: 2005-01-12, 21:19   

na rezerwie ok. 50-60km powinna się włączać przy ok.4-5l ale da się regulować poziom rezerwy nakrętką którą przykręcamy z kranikiem do baku, ja se zrobiłem 6l żeby było z 80km do przejechania

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-01-12, 23:56   

Ja ze soba zawsze woze kanisterek a nawet dwa, bo bida piszczy i w baku zazwyczaj jest juz tylko rezerwa i juz nie raz i nie dwa razy zdazylo sie ze stanal mi z powodu zasuszenia baku he he. W takich przypadkach wlaczam awaryjne, spycham traba na pobocze i dymam z kanistrem na stacyje :-) a ze mieszkam w duzym miescie to stacje sa co chwila wiec nie ma problemu :-) A tak poza tym to zaden samochod nie podaje tak dokladnej informacji co do ilosci benzynki w baku, miarka rulez :-p

Pozdrawiam =]

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-01-13, 05:56   

O ilości benzyny "na rezerwie" decyduje długość rurki zamontowanej do kanału głównego kranika (jest jeszcze kanał rezerwowy - bez rurki). Nakrętka z gwintem L i R służy do mocowania kranika do baku. Przykręca się tak: ustawia kranik we właściwym położeniu, i zaczyna obracać nakrętką, ponieważ są gwinty L i R połączenie kranik - bak zostanie uszczelnione. Nie wolno zapomnieć o uszczelce fibrowej międzu bakiem, a kranikiem.
Major jaką nakrętką regulujesz wielkość "rezerwy" w baku?

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-01-13, 08:04   

.
Ja praktycznie nie używam kranika (nawet zdążył się zakurzyć:) Tuż przy gaźniku zamontowałem elektrozawór paliwowy (z instalacji gazowej), który zasilany jest z "zapłonu", kranik jest zawsze otwarty i tylko w razie potrzeby przełączam na rezerwę.
Pamiętaj chłopie, żeby zawsze zamknąć kranik po wyłączeniu silnika bo możesz się rano zdziwić. Gaźnik lubi sobie puścić i może wykapać sporo paliwa a jak życzliwi sąsiedzi doniosą, że jest plama pod autem to ściągają furę lawetą do warsztatu na twój koszt + mandacik 500,- (szwagierka to wszystko przeszła po tym, jak w nocy ktoś przeciął jej rurę paliwową w cieńkolu, żeby spuścić benzynkę i pewnie ktoś go spłoszył bo ok 15 litrów znalazło się na asfalcie. Skasowali ją wtedy na prawie 9 stówek!)
.
Jeśli chodzi o wskaźnik poziomu to wymieniłem wężyk odpowietrzający na przeźroczysty no i w nim widać (przy otwartym kraniku oczywiście) ile jest paliwa.
.
W deluxach chyba była kontrolka rezerwy w ekonomizerze.
.

Maciek
Gość
Wysłany: 2005-01-13, 21:11   

Ja ukradłem ze szrotu płwak (jest pod tylnym siedzeniem z prawej strony) i wskaźnik ze skody wyciołem otwór w baku dopasowałem długość ramienia pływaka do wielkości baku i teraz zawsze przekręcam na rezerwę. A jak sobie zamontuję elektrozawór to wogóle wyżucę dźwigienkę kraniku.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-01-13, 23:59   

A ja zdąrzyłem już rozdup... dwa pływaki i dwa wskaźniki (nie pytajcie jak, wstyd sie przyznac) ale nie daje za wygraną, jak tylko zdobęde trzeci pływak montuje system od malucha bo bez przeróbek pasuje, a zawsze kolejny budzik w kokpicie cieszy (jeszcze jak mu sie ładny kolor da i takie tam...)
Pozdro

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-01-14, 11:44   

O, mamy na forum zlodzieja. Chowac portfele!

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2005-01-14, 23:23   

według niektórych źródeł były w Trabantach 601 fabrycznie montowane wskaźniki poziomu, z tym, że brzydkie były... ale zamiast ekonomizera więc ja bym się zastanawiał co jest bardziej potrzebne...

James
Gość
Wysłany: 2005-01-14, 23:29   

Owszem były seryjnie montowane baki z pływakiem, ale nie było wskaźnika paliwa, tylko dioda w ekonomizerze, która jak się zapaliła, to oznaczało, że jest już rezerwa. Ja mam taki bak z seryjnym pływakiem, który wymontowałem z de luxa, ale wskaźnik załoźę od warbiego, bo ekonomizer wymontowałem:)

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-01-21, 01:21   

Jak rozklejałem Traba z czarnej folii pod blokiem to podzszedł do mnie starszy pan i powiedział mi, że on też kiedys miał traba(fascynujące!) i jak pojechał do DDRu w delegację to dokupił sobie pływak ze wskażnikiem dedykowany właśnie do tego samochodu. Spotykam go czasami, to mogę się zapytać gdzie to kupił. Może jeszcze sprzedają:))))))))))

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi