|
przeróbka wydechu (601) |
| Autor |
Wiadomość |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2005-01-11, 21:33
|
|
|
| Witam! Opracowałem taki skromny patencik polagający na tym, że mam zamiar usunąć drugi tłumik. Zamiast tłumika zrobić rozdwojenie rury i na końcu każdej z nich wstawić po jednym końcowym (przelotowym)tłumiku od kredensa (fiat 125). Pytanie moje brzmi : Czy to wypali ? Trabant ma to do siebie że występuje tam przeplukiwanie zwrotne i w związku z tym jak usunę tłumik który może robić jako komora rozprężająca to czy nie będazie mi chlał jak głupi i nie straci mocy. Czy ktoś już cos takiego u siebie robił ?? Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2005-01-11, 22:32
|
|
|
| ja nie mam drugiego tłumika tylko przelotowke ale 1 szt. i nie zauwazylem strat mocy zadnych... |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2005-01-12, 02:48
|
|
|
| ja mam tylny tłumik z SC sportinga i no śmiga mi super (założyłem nowy przedni) ale wydech w zweitakcie to delikutaśna sprawa... przedniego nie ma co dotykać a z tylnim to jak nie miałem wcale (bo się ruła przepaliła) to stracił na mocy. po założeniu sejczakowskiego wszystko do normy wróciło. |
|
|
|
 |
brzydal
Gość
|
Wysłany: 2005-01-12, 09:35
|
|
|
| DEPTAK ekipa Łódź zrobił tak ponad rok temu... sprawdziło sie działa |
|
|
|
 |
Jasio
Gość
|
Wysłany: 2005-02-25, 17:31
|
|
|
| słyszałem że od pierdoloneza albo od DF. Ma ktoś? Jakie efekty? |
|
|
|
 |
morti
Gość
|
Wysłany: 2005-02-27, 00:09
|
|
|
ja kiedys mialem z big fiata koncowy tlumiczek zamontowany na srodku efekt dzwiekowy fajny glosniej niz seria ale nie za glosno strat w osiagach nie bylo
mam sedana i centralny montaz takiego tlumika pociaga za soba to ze zasysa spaliny do srodka i to perfidnie u mnie przy braku czegokolwiek za przednimi siedzeniami to byla porazka po 5 min jazdy w aucie siwo nie polecam
a co do wydechu to niedlugo bedzie nowy i wtedy napisze jak sie sprawuje :D |
|
|
|
 |
Grzesiek N. [601]
Gość
|
Wysłany: 2005-02-27, 09:53
|
|
|
To ja z tłumikiem PF 125 zrobiłem jeszcze inaczej...
przekręciłem tę rurę łączącą tłumiki trochę na bok, zamocowałem do niej tłumik przelotowy (PF) i w rezultacie jego wylot był lekko pod ukosem w prawą stronę auta, potem do końca tego tłumika zamocowałem rurę uciętą ze starego, trabantowego tłumika (do niczego już się nie nadawał). Efekt? Teraz rura wychodzi pod lewym rogiem zderzaka, spalin nie zasysa, a w połączeniu ze stylową chromowana końcówka wyglada to fajnie, chociaż mało sportowo (i o to mi chodziło).
pozDDRowienia |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2005-02-27, 10:09
|
|
|
| witam ja w 601 milem tłumik od 125 albo jakijs łady własnei na śrdoku auta ,nie straciłmocy i nie smierdziało spalinami w auciee,pożniej kombinowałem i zamocowałem za progiem kierowcykoncóweczka ładnie wystawała z pod progu,ale smierdziało w kabinie spalinami podczas postoju np na skrzyżowaniu i stracił moc,i wróciłem do wczesneijszego ustawienia tłumika centralnie i tak go juz sprzedałem,a co do straty mocy to stracil moc lewdo jezdzil i wiecej palil jak przedni tłumik kupilem nowy ale prywaciarski,jak tylko zmienilem na oryginalny tlumik to niebo a zmiemia pzdr |
|
|
|
 |
Jasio
Gość
|
Wysłany: 2005-03-29, 21:52
|
|
|
| w jaki sposób mocowaliście te tłumiki od fiaciora? do czego je przykręcaliście, oryginalne mocowania ni jak do niego nie pasują |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2005-03-30, 07:29
|
|
|
| W bagażniku na środku trabanta, w tylnej jego części jest otwór w podłodze, najczęściej zaślepiony jakimś lepiszczem. Do niego najlepiej przyczepić tłumik |
|
|
|
 |
Jasio
Gość
|
Wysłany: 2005-03-30, 16:19
|
|
|
| czy chodzi o otwór odprowadzający wodę w tym korytku do trzymania koła zapasowego? |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2005-03-30, 22:33
|
|
|
Nie ten otwor jest centralnie umieszczony blizej pasa tylnego. Jesli masz lampy cofania i przeciwmgielne to kable tamtedy wychodza, a jesli nie to pewnie masz zaslepione taka okragla blaszka, wiec ja oderwij i dziura jak znalazl. Chyba ze Zbyszek mial na mysli inna dziure, ale o innej nic mi nie wiadomo.
Pozdrawiam =] |
|
|
|
 |
Grzesiek N. [601]
Gość
|
Wysłany: 2005-03-31, 19:53
|
|
|
| Nie wiem czy mój tłumik przelotowy za mało nie tłumi. Jak do niego popatrzę to widac wszystko na wylot. Tak ma być? |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-03-31, 20:35
|
|
|
Taka jest mniej więcej idea tłumika przelotowego |
|
|
|
 |
gromek
Gość
|
Wysłany: 2005-04-02, 08:58
|
|
|
| JA miałem w swoim trabie tłumik od CC 700, wydech był odpowiedniej długosci około 1.5 metra ze zrobiana komora rozprezna, efekt super, bardzo dobrze sie zgrał z silnikiem zgrzebanym, co było widac po osiagach ( 115 km/h na 3 biegu nie krecac go na maxa ! ) POLECAM TYLKO GERMANOM bo wydeszek jest mały i ładnie chodzi :D |
|
|
|
 |
|
|