|
uszczelki cylindrów- pytanko |
| Autor |
Wiadomość |
Tomek Ziętek (Magik)
Gość
|
Wysłany: 2005-01-11, 09:15
|
|
|
Muszę chyba zmienić uszczelki pod cylindrami. Tylko jedno mnie dręczy jak poprawnie i szybko nałożyć to wszystko z powrotem na tłoki. Macie jakieś patenty?
PozDDRo !! |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2005-01-11, 11:15
|
|
|
| Chodzi Ci pewnie o założenie cylindrów tak, by nie popękały pierścienie. Więc trzeba je tak ustawić przed założeniem cylindra, by zamki znalazły się na kołeczkach ustalających w rowkach tłoka. Pierścienie najlepiej ściskać paskiem (ok 3-4 cm szerokości) blachy cienkiej, wygiętej w kształt litery C z odchylonymi końcami, by łatwo było chwycić te końce palcami. Zakładasz toto na pierscienie, zaciskasz, tak by pierścionki weszły w rowki (tak, by nie przesunęły się względem kołeczków), i zakładamy cylinder. Powinien wejść bez problemów, można posmarować miksolem, by gładziej wchodził. Jeszcze jedna uwaga: kiedyś chciałem zmienić same pierścienie (założyć prywaciarskie ze sklepu na oryginalne tłoki). Niestety, nie udało się to - rowek jest za płytki na prywaciarskie pierścionki, po założeniu w rowki i ściśnięciu wystawały ponad płaszcz tłoka. W wyniku tego cylinder nie dał się założyć. |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2005-01-11, 19:35
|
|
|
jeżeli są to stare cylindry to po ustawieniu w odpowiednich miejscach pierścieni powinny najść bez problemu - cylinder ma specjalny frez na dole tulei co by łatwiej wchodziły tłoki.
Z tego co słyszałem to powinno sie dotrzeć silnik po każdym zdjęciu cylindrów. |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2005-01-12, 18:33
|
|
|
A cylinder wkłada się wygodnie we dwóch Jeden opuszcza cylinder a drugi po kolei zamyka pierścienie ale ten patent z blachy jest dobry sam go używałem gdy nie miał mi kto pomóc
Jeśli pierścien nie chce wejść w rowek tłoka trzeba zdjąć pierścień i wyczyścić rowek Tam się zbera nagar i blokuje pierścień |
|
|
|
 |
|
|