Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[Barkas] Jak spasować silnik do skrzyni?
Autor Wiadomość
miedelnica
Gość
Wysłany: 2005-01-07, 20:51   

jest napisane mój drogi.. czytaj uważnie! :)

"2.zamontowania pompy podcisnienia (od diesla) napedzanej paskiem klinowym"

pozdrawiam

papieju
Gość
Wysłany: 2005-01-08, 00:15   

nie obrazil nie obrazil, prosze sobie nie dorabiac ideologii... :) swoja droga dacia to niezle rozwiazanie, sam rozwazam czy zamiast szukac 1.3 w stanie bdb, za ktorego trzeba dac czasem i 4tys, nie lpiej kupic 353 z 1988 roku w stanie igla za 500zl, za drugie 500 silnik, optymistycznie twierdze ze calosc moglaby sie zamknac w 2500zl + kosztu typu ubezpieczenie i rejestracja, wiec grzechu warte - za zaoszczedzony 1000zl mozna wstawic gazik... na razie to sa rozwazania, ale ogladajac rynek warbow w polsce wiem juz jedno - ponizej 2500zl bez gazu to albo nieslychana okazja, albo ruina totalna. jako ze te pierwsze sie praktycznie nie zdazaja... a za stan bgb ponizej 100tys przebiegu, czasem kolo 50, trzeba dac bez gazu conajmniej 3500 w gore. ceny sa chore, a poki co stac mnie na bajure i leje do 353 i nim sobie mykam... nie pali mi sie az tak bardzo...

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2005-01-08, 19:05   

albo pompe podcisnienia elektryczną - różnież od diesla.

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-10, 18:06   

Ale mnie chcecie wrobić w robotę (a może ja nieświadomy zagrożeń jestem :-)

Co do Miedelnicy to czytam uważnie i przeczytałem, że po pierwsze trzeba dobrać serwomechanizm, a po drugie sprawić sobie pompę podciśnienia. I mnie właśnie chodzi o tą pompę podciśnienia. Wydaje mi się, że w czterosuwie podciśnienie jest brane z kolektora ssącego i nie wymaga dodatkowej pompy - Dlatego zapytałem, czy ktoś robił już taką sztukę z wykorzystaniem podciśnienia kolektora ssącego silnika dwusuwowego (najlepiej 353).
A tu masz następny projekt: Pompę elektryczną podciśnienia.
Chłopaki (i Dziewczyny)! Ja wiem, że nasze autka to skarbonki typu "studnia bez dna", ale.....
Ja poszukuje raczej najtańszych rozwiązań, a nie najbardziej szokujących (no. może nie zawsze, bo ostatnio wpadł mi do głowy całkiem szalony pomysł sklimatyzowania mojego Barkasa. Na szczęście wyparował on z mojej głowy zanim popełniłem głupstwo wydania czapki szmalcu)

Tera Papieju:
O silniku od Daci lub Renówki "5" to już dawno słyszałem. Nawet w moim samochodzie, przed tym jak go kupiłem był taki silnik (co widać po przeróbkach obudowy silnika - klapy)
Poprzedni właściciel powiedział jednak, że ponieważ silnik ten nie był legalnie założony, a on nie chciał chodzić po urzędach więc przerobił spowrotem na 353. Poza tym 353 lepiej znosi gazolinę - powiedział
Kłamał jak z nut, a silnik pewnie sobie wsadził do drugiego, którym nadal jeździ (skrzyniówka).

Ja akurat znalazłem na Allegro silnik od VW za 350zł (nieuzbrojony, ale... , no i prawie nówka)Stąd moje pytanie - niemniej jednak zniechęciliście mnie skutecznie do bawienia się w przeróbki zaraz po skończeniu remontu :-)

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-10, 18:11   

Znowu coś zapomniałem napisać:
Wrócę do wygłuszenia silnika i tu Pytanie do Pawła:
Czy te maty wygłuszające (bitumiczne) faktycznie dużo dają jak chodzi o wytłumienie odgłosów pracy silnika wewnątrz samochodu?
Co wytłumiać? Tylko komorę silnika, szoferkę, czy całą podłogę do samego tyłu pojazdu?
A może zupełnie coś innego?

No i które maty zastosować gdzie: bitumiczne czy filcowe?

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-01-13, 18:39   

Bardzo duzo daja, zwlaszcza przyklejone w 2 warstwach.

Zanim sie zabierzesz do klejenia musisz dokladnie oczyscic podloge - z brudu i rdzy, ewentualna korozje usunac i pomalowac. Przyda sie takze opalarka do drewna - koszt w markecie okolo 40zl, posluzy do poodgrzewania mat w czasie klejenia - stana sie elastyczne i idealnie pokyja wszelkie przetloczenia/nierownosci.

Maty poprzyklejaj na elementy bedace przegrada pomiedzy kabina a komora silnika. Warto takze na podlodze co pol metra przykleic mate - zapobiega dudnieniu. Maty powinno sie takze przykleic w miejscach, w ktorych pod podloga znajduja sie puszki tlumikow - w tych miejscach bywa glosno.

Stosuj tylko maty bitumiczne (samoprzylepne - z tasma dwustronnie klejaca), nie przyklejaj mat bitumiczno-filcowych - jak zawilgotnieja, nie dasz rady ich wysuszyc.

Jak juz ponalepiasz maty, dobrze jest je pomalowac, aby w baardzo gorace dni nie przyklejaly sie do nich dywaniki.

Na koniec warto przegrode kabiny i silnika wyscielic dodatkowo kocem filcowym. A na to wszystko tapicerke.

Maty mozna kupic na allegro, sprawdzalem, sa tansze niz w sklepach. Najlepiej zapytaj sprzedawce o wymiary, pomierz auto, oblicz sobie potrzebna ilosc. Przypomne, ze warto zastosowac dwie warstwy - duzo lepszy efekt.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2005-01-14, 00:23   

"3 wyjscie - mozna zalozyc silnik od daci 1300/1400, bo jest montowany w tym samym ukladzie co 353 (czyli wzdluznie) i da sie go skrzyni 353 za pomoca kryzy zamocowac, wiec taka sama powinna obsluzyc i skrzynie barkasa".

hehe, za pomoca kryzy to da sie prawie kazdy silnik zamontowac, i czy on siedzi w dawcy wzdluznie czy w poprzek to ma akurat zerowe znaczenie, chocby TDI w pasacie/superbie siedzi wzdluznie, a w golfie/octavce w poprzek

uklad ma znaczenie przy przekladaniu ze skrzynia :)

jak juz robic kryze, to wybrac sobie porzadniejszy silnik a nie stary szlump, szkoda pracy w to wkladanej

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-15, 12:52   

Danielu
Nie wiem kto napisał cytowany przez Ciebie tekst, bo nie kojarzę teraz choć czytałem całość dokładnie (a szukać nie mam czasu).
Dlatego może wyjaśnię, że z mojego stanu wiedzy to silnik od Daćki czy Renówki 5 pasuje bez kryzy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi