Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[Barkas] Jak spasować silnik do skrzyni?
Autor Wiadomość
Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2004-12-27, 14:31   

Witam Was po "świątecznej" przerwie.
Właśnie zamierzam zrealizować pewien zamysł, związany ze zmianą silnika w moim Barkasie.
Jako że tam jest silnik od 353, więc stwierdziłem, że zapytam o to Wartburgowców, bo tu mogłby ktoś to uznać za zaśmiecanie forum. Niestety, na tamtej stronie w razie kłopotów technicznych odsyłają na www.cartoontrabant...
Jaja!!!
Ale skoro tak to nawet lepiej!
Słuchajcie. ZAmierzam założyć silnik 1,3 warbi/golf do mojego barkasa.
Ponieważ skrzynia biegów barkasa raczej musi zostać, więc potrzebuję dopasować do niej silnik.
Teraz pytanie: czy ktoś próbował zakładać ten silnik do zwykłej skrzyni od 353 i wie, że pasuje, albo wie, że nie pasuje. A może ktoś wie, że nie pasuje, ale wie jak dopasować (no i oczywiście za ile i gdzie - najlepiej nie w Szczecinie, choć i taka informacja może coś wnieść do sprawy) - koniec pytania
Temat mam nadzieję rozpęta dyskusję, z której ja coś wyniosę.
Czekam na sugestie, rady i wiadomości

papieju
Gość
Wysłany: 2004-12-28, 16:02   

hej, moze by ciezko, ale chyba da sie zrobic, bo skrzynia w barkasie jest inna niz w 353, a silnik dopasowali... chociaz silnik 1.3 jest inaczej mocowany niz 353 i kwestia skad ew wziac kryze, bo nie znam nikogo kto taki patent stosowal. Wyjscie ostateczne to sciagniecie z niemiec skrzyni od barkasa 1.3 i po problemie, ew. polecam poszukac niemeckich stron o barkasie (a sa bo sam kilka widzialem), powinno byc tam cos. Generalnie jest i 3 wyjscie - mozna zalozyc silnik od daci 1300/1400, bo jest montowany w tym samym ukladzie co 353 (czyli wzdluznie) i da sie go skrzyni 353 za pomoca kryzy zamocowac, wiec taka sama powinna obsluzyc i skrzynie barkasa (mam nadzieje ze nie brzmi to jak bluznierstwo), to rozwiazanie wydaje sie byc chyba najtanszym i najprostszym, jesli brakuje ci mocy albo LPG (bo chyba to jest glownym motorem tych kombinacji). A, i numer ze dacia zrobisz sam, a z 1.3 od vw i kombinacja z mocowaniem silnika to juz chyba grubsza robota mechaniczna

brzydal
Gość
Wysłany: 2004-12-30, 19:20   

uuu ale sobie wykombinowales... letko nie bedzie... ale powodzenia
Wiem ze nie pomogłem ale mentalnie jestem z Tobą

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-12-30, 21:49   

Kiedy Ci wartburgowcy nie pomogli i gdzie?!

Arek CB SQ5HAW
Gość
Wysłany: 2004-12-30, 23:51   

A nieprosciej bylo by od vw zalozyc silnik i skzrynie jako kpl. dorobic mocownia i polosie, zamontownie silnika i skzryni kwestia 3dni jak ktos wie oco chodi. bo to co kolega mowi tzreba kryze robic raczej, ja dosc sporo iwm o vw silnikach i skzryniach wiec cos sie z oich materialow by dobralo a koszty dosc podobne silnik kp. mozna za 500 z ospzretem , skzrynia 300 5biegowa calosc za 1000 powino sie zmiescic

pozdrawiam

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-03, 17:51   

Witam
Odpowiedź nr 1: którzy Wartburgowcy? A no na stronie Wartburga właśnie napisałem swoje pytanie i przeglądając pozostałe tematy natknąłem się na jakiś problem zgłoszony przez gościa posiadającego Barkasa (inny problem, ale jednak) i odpowiedź, której sens był dokładnie taki: zaglądnij na Cartoontrabant, bo oni lubią i umią dłubać przy autach.
Teraz reszta:
Powodem wymiany nie jest Gaz, bo jeżdzę zbyt mało, tym samochodem, zeby się ubierać w gaz.
Bardziej zależy mi na wyciszeniu auta, bo dwusów jest nieco głośny, a poza tym mam akurat do kupienia silnik prawie nowy za 350zł.
Z tego powodu zacząłem się zastanawiać nad takim rozwiązaniem
Na razie anie mnie nie przekonaliście, ani nie zniechęciliście
Czekam na dalsze uwagi :-)

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-01-04, 01:43   

zamontownie silnika i skzryni kwestia 3dni

Buahaha, straszny z ciebie optymista. Czy wsadzenie twojego motoru od chwili zakupu do odpalenia zajelo ci 3 dni?

calosc za 1000 powino sie zmiescic

Znajdz skrzynie 5tke wzdluzna za 300zl z przegubami, polosiami (passat, audi, transporter)... jak za pol roku znajdziesz to bedziesz geniuszem.

Kolejna kwestia to znalezienie mechanika, ktory zamontuje silnik. Ja ponizej tysiaca za robocizne bym sie nawet nie zabieral do tej pracy. Pewnie znalazlby sie ktos tanszy, ale watpie aby cala operacja zmiescila sie ponizej 2000-3000 zl. Oleje, paski, plyny - to wszystko kosztuje duze pieniadze - warto wziac to pod uwage zanim sie zabierzesz do pracy. Takze przy takich ocenach bierz pod uwage realia, a nie zapal domowego mechanika-amatora-fanatyka (ja nim jestem i pare razy juz sie przeliczylem na kosztach).

Mr Muzik, zaponij o skrzyni od Barkasa... lepiej skorzystac ze skrzyni od vw. Po prostu wyjdzie taniej - czas zuzyty na pasowanie skrzyni do obcego bloku silnika bedzie drozszy niz pieniadze zaoszczedzone na skrzyni... a i jakosc i trwalosc skrzyn vw jest duzo lepsza. Pozatym odpadaja problemy z wytrzymaloscia sprzegla (auto ciezsze, silnik mocniejszy) i wiele innych problemow.

Jezeli powaznie zalezy ci wylacznie na wyciszeniu auta propopnowalbym ci zainwestowanie w bitumiczne maty tlumiace, filce tlumiace - to naprawde baaardzo duzo daje. Pozatym Barkas jest na tyle duzym autem, ze takie wygluszenie nie "zabierze" przestrzeni. Wydajac 300-400 zl na te zabiegi mozna naprawde solidnie wytlumic auto.

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-04, 14:23   

No cóż teraz to mnie prawie zniechęciliście.
Rzeczywiście przeróbka całości (silnik + skrzynia) z jednej strony jest łatwe, bo nie trzeba dopasowywać silnika do skrzyni, ale z drugiej robi masę kłopotów ze zmianami zawieszenia tych podzespołów w samochodzie.
Barkas jest dość wąski pomiędzy podłużnymi "szynami konstrukcyjnymi" co bardzo utrudnia poprzeczne założenie silnika i skrzyni.
Z tego powodu postanowiłem nie zmieniać skrzyni. Dzięki temu odpada mi kwestia półosi, zawieszenia skrzyni i pewnie całkiem sporej grupy rzeczy z tym związanych.
Zawieszenie silnika przy założeniu podłużnego układu to sprawa dość prosta (przyspawać dwa wieszaki - a wierzcie mi: mam do czego spawać :-)
Pozostaje tylko kwestia zespolenia silnika ze skrzynią.
Wiem (z plotek), że pasuje bez przeróbek kołnierz silnika od Daci, Renówki "5", i pewnie jeszcze paru innych samochodów.
Daćka to stary samochód i silnik od niej będzie bardzo wytłuczony :-) (po prostu nie mam zadnych namiarów na taki dobry silnik) "5" to samo, a VW się akurat trafił w niezłych pieniądzach.
Wiem, że niektórzy jak zajeździli swój dwusów w Wartkach to robili takie sztuki dlatego zapytałem, czy ktoś coś wie na ten temat.
Problemy z mocą odpadają, bo czterosów nie będzie miał większej mocy niż jego poprzednik.
Z Waszych uwag wnoszę, że kryza będzie konieczna, bo silnik nie spasuje do skrzyni bez przeróbek
Tak czy nie? Co za tym idzie kolegialnie odradzacie mi tą imprezę?
Ale się rozpisałem...

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 18:53   

Witam
Miałem trochę czasu na przemyślenia i postanowiłem rozważyć wygłuszenie.
Gdzie zatem poszukiwać tych "filców wygłuszających", bo maty bitumiczne to pewnie odeślecie mnie na allegro (widziałem tam chyba coś takiego) i co jest lepsze w którym miejscu (podłoga, komora silnika itp...)

Cóż...
Chyba znowu szukam zapasowego silnika od 353W

Przy okazji zmienię trochę temat: Czy to na pewno więc kto zakładał wspomaganie hamulców do dwusówa - innymi słowy jak podłączyć serwo do 353?

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 19:44   

Maty bitumiczne i filce mozna kupic w sklepach z materialami lakierniczymi. Flice troche trudniej dostac, mozna ich takze szukac na szrotach (od aut typu bmw, mercedes - dobrze wytlumionych).

W zasadzie problem serwa sprowadza sie do:

1.dopasowania pompy - wykonania odpowiedniej przelotki
2.zamontowania pompy podcisnienia (od diesla) napedzanej paskiem klinowym

Arek CB SQ5HAW
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 23:15   

paplo 3dni to smo posadzenie silnika(LAPY) czepiasz sieee nie mowie o innych sprawach closc jak ktos sie postara 1 msc.!!!!!!!!!!!!!!
cena skrzynia zpomnialem ze wzdluz heeeeeee
silnik 600zl.ok. polosie 100zl.szt , skzrynia jak AUDI to 500-600zl i reszta to wydatki tzw pierdoly czyli 1000zl. tzrebaliczyc moze byc mniej OCZYWISCIE SAM ROBISZ .

Krzysztof K.FRITZ KWIDZYN
Gość
Wysłany: 2005-01-06, 23:46   

jeżeli mozna sie wtracić to podobno skrzynia pasuje od multikara? a jeżeli tak to w/g mnie wystarczy załozyć silnik diesel tez od multikara1 a mówie dlatego że miałem okazje na własne oczy oglądac barkasa z silnikiem Diesela tylko ze z wrazenie nie zapytałem sie od czeko jest silnik ale to naprawde było cacko

papieju
Gość
Wysłany: 2005-01-07, 12:08   

czy ktos czytal moje posta?? cytuje swoja wypowiedz: "3 wyjscie - mozna zalozyc silnik od daci 1300/1400, bo jest montowany w tym samym ukladzie co 353 (czyli wzdluznie) i da sie go skrzyni 353 za pomoca kryzy zamocowac, wiec taka sama powinna obsluzyc i skrzynie barkasa". w tym przypadku silnik jest latwy do zamocowania. co do stanu silnik a- mozna przed montazem zrobic remont - pasuja tloki od malucha bisa podobno z pierscieniami (albo jakiegos innego fiata - trzeba poszukac na naecie opisow, ja czytalem o takim remoncie dacii na autocentrum w dziale ocena auto - dacia), mozna wymeinic panewki, zimeringi - i bedzie gitara. i cena nie odstrasza.

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-07, 18:53   

No i masz!
Coś chlapnąłem niechcący i Papieju się na mnie pogniewał :-)
A może to nie na mnie?
Ja przeczytałem dokładnie od deski do deski Twoje słowa, a uwaga o stanie technicznym wynikała tylko z faktu, ze nie mam na oku niczego dobrego z tych modeli, a VW miałem całkiem dobry, bo prawie nowy.
Nic to zostałem zniechęcony do zmiany silnika więc w październiku na Trabi Expo pewnie przyjadę dwutaktowo :-)
O skrzyni od Multikara też słyszałem, ale o ile pierściń być może o tyle przełożenia nie mogą być takie same, bo przecież multikar jeździł do 40km/h (przynajmniej te, które ja znam), a Barkas wyciąga bez kłopotu pod "100"
Niemniej jednak skoro się już Krzysztof K.FRITZ KWIDZYN przyznał to teraz mam dla Ciebie zadanie (jest to propozycja nie do odrzucenia) Szukaj gościa, aż znajdziesz i dowiedz się wszystkiego: co za silnik, ile przeróbek, jakie teraz osiągi i spalanie, koszt tej przeróbki no i oczywiście skąd gość jest - może się do niego wybiorę.
Nadal czekam na Wasze doświadczenia z matami wygłuszającymi - które zastosować i gdzie

Mr Muzik
Gość
Wysłany: 2005-01-07, 18:57   

A propos Serwa (wspomagania hamulców)
Czy serwomechanizm wymaga pompy podciśnienia?
To ustrojstwo nie wykorzystuje podciśnienia z kolektora ssącego w czterosuwach?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi