Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Zerwanie paska rozrządu :(
Autor Wiadomość
Paweł Lorenc/pav
Gość
Wysłany: 2004-12-22, 14:33   

Panie zacietrzewiony ("JaJer"), sprawdziłeś, bo ja tak.

papieju
Gość
Wysłany: 2004-12-22, 15:11   

hmm,dziwne rzeczy, bo w warbie 1.3 po poleceniu paska polowa zaworow byla do wymiany, a co za tym idzie dodatki w postaci uszczelek wlasnie i tym podobnych. i nie praw kolego ze po pasku silnik jest cacy - sa takie silniki, ale na pewno nie silnik IFA. mozesz mi zarzucic klamstwo, a ja moge na to pokazac zawory krzywe :)

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-12-22, 18:06   

Kończę z tym forum!

Jutro zamieszczę fotki zaworów po zerwaniu paska rozrządu w silniku IFA 1.1 na stronie www.trabant.trojmiasto.pl

Na koniec dodam ze moje zacietrzewienie jest zgodne z prawdą w odróżnieniu od ...... i kropka!

Papa

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-12-22, 18:13   

"Paplo" nie chcesz to nie wierz, albo lepiej sprawdź

Wyobraz sobie, ze sprawdzilem. W innym wypadku bym nie zabieral glosu. Moze nie jezdze trabantami tak dlugo jak ty, ale zapewniam cie, ze kilka silnikow juz mialem na stole. I to zarowno 601, 1.1 jak i 1.3 (wszystkie produkcji ifa) jak i kilka innych.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-12-22, 22:23   

Silnik 1.1 jak i 1.3 maja kolizyjny rozrząd. Zniszczenia poczynione w w/w silnikach podczas zerwania paska napędu rozrzadu zależą od okoliczności przy jakich nastąpiło zerwanie. Najczęściej pasek zrywa sie podczas rozruchu silnika na zimno, wtedy zniszczenia są najmniejsze, silnik nie zapali, a parę obrotów rozrusznika nie jest z stanie poczynić znaczacych bardzo szkód. Inaczej gdy zerwanie nastąpi przy chamowaniu silnikiem, silnik nam sie zatrzyma dopiero po pewnym czasie i ma dużą prędkość obrotową dodatkowo utrzymywaną przez pęd samochodu. Zerwanie paska przy wypadku powoduje natychmiastowe zatrzymanie sie silnika nie tylko z racji zerwania rozrzadu. Samochód nie jest w stanie sie poruszać, a więc skrzynia poprzez kola napedowe hamuje wręcz go. Jeżeli dodatkowo jestesmy urodzeni w czapce z futra i tłoki nie staną w zwrotnym polożeniu to nie stanie sie absolutnie nic.

Co do obracania wałkiem bez paska przy jednym dwóch tłokach w polożeniu górnym. Nie jest możliwe. W silnikach tych (1.1 jakk i 1.3) tlok w górnym polożeniu wystaje z bloku silnika !!! Wytłoczenia w tłoku mają glębokość minimalną która pozwala tłokowi nie uderzyc w górnym polożeniu w zamkniety zawór. Tależyki zaworów są połozone na rowni z płaszczyzną glowicy. Odległość oczywiście dodaje także uszczelka głowicy. Zapewniam, że nie są to odległości pozwalające skompensowac otwarty zawór !!! Pewnie, że przy silnku nie palonym przez jakiś okres popychacze hydrauliczne zaworow moga skompensować uderzenie, baaa robia to nawet podczas zderzenia rozrzadu, dzieki nim często jest jeszcze co ratowac. One niestety moga tego nie przeżyć i silnik będzie nam często klepał zaworami przy wysokich obrotach. W silnikach o mechanicznej regulacji luzu zaworowego czesto nie ma co zbierać. Zawory sie krzywią i rozwalaja prowadnice.

Panie Paweł Lorenc/pav nie ma innej możliwości niż ta, że obracaleś sobie wałkiem rozrządu, ale nie w polożeniu zwrotnym tłoka. Gdyby tak było poczułbys opór :)

Różnice między VW a IFA są praktycznie zerowe. Silnik nie różni sie niczym oprócz różnie nawierconych otworów montażowych. Skoro średnica tłoka jest identyczna, skok tłoka identyczny i sam piszesz, że wał !!! WAŁ i BLOK jest jak w VW, a silnik wedle Ciebie jest mocno przerobiony. TO CO TY WIESZ O SILNIKACH !!! CO TAM JEST PRZEROBIONE??? Głowica jest identyczna, fazy rozrzadu sa takie same jak w VW.

Bo wiesz od Napisu IFA zamiast VW nie robi sie bezkolizyjny rozrząd :)

klakson
Gość
Wysłany: 2004-12-23, 13:05   

witam

moze ma 2 uszczelik pod glowica? :) wszystko sie moze przytrafic

pozdrawaiam

gonzo
Gość
Wysłany: 2004-12-24, 19:59   

spoko luz są świeta;)niektorym moze pod choinke przyniesie bezkolizyjny rozrzad...ale swoja droga to gosc pewnie w tym tygodniu rowniez proch wynalazl..
pozDDRo
ps. teraz do jajera:
"nie kłóć sie z idiotami.ściągną cie na swój poziom i pokonają doświadczeniem"
trzymaj sie

Złoty
Gość
Wysłany: 2004-12-25, 19:05   

Kurcze ostrą jazde tu macie... nie mam zamiaru sie z nikim klucic chce sie podzielic swoimi informacjami (w sumie po to jest forum), ale kupilem silnik 1,3 ze zerwanym paskiem, podobno podczas jazdy (tak powiedzial wlasciciel)... dalem za niego 250 zl, a silnik podobno mial byc igla (przejechane jakies 60 000)...

...cena byla niska wlasnie ze wzgledu na ten pasek. zaryzykowalem i nie zaluje. Silnik jest dosłownie igła, nie ma zadnych uszkodzen (doslownie zajefajny)...

Wlasciciel opowiadal calą sytuacje jak to bylo i podobno pasek sie zerwal podczas zwyczajnej jazdy, poniewaz byl mocno zuzyty, więc silnik nie mial prawa sie od razu zatrzymac...

...tylko ze mowie to bylo 1.3...

nie neguje niczyich postow, ale moze istnieje mozliwosc ze byly montowane rozne generacje silnikow?

pozdrawiam i z gory przepraszam jezeli napisalem cos nie tak...

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-12-25, 23:51   

JaJer gratuluje cierpliwości do debila...

Ver-Ven
Gość
Wysłany: 2008-03-19, 21:52   

może się nie znam ale jak w trabie ojca pasek pękł to napewno kolizja w silniku się zrobiła aż tłok było ciężko z cylindra wyciągnąć.Ale jak w moim trabie pasek stracił aż 7 ząbków ale nie pękł to nic się nie stało poprostu silnik zgasł i juz, wymieniłem pasek i ustawiłem wszystko i było ok 20 tys jeszcze na tym silniku zrobiłem.

Pelu
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 08:04   

Jajer nie ma sie co stresowac, "pawel lorenc" twierdzi,ze glowica jest niekolizyjna i niech sobie zyje w takim przekonaniu, zarowno Ty jak i ja twierdze inaczej,ze glowica jest kilizyjna,a kolega "twe" zrobi jak bedzie chcial. pasek jest niedrogi, wymiana u mechanika tez maja tku nie kosztuje,wiec mysle,ze jak ktoss nie ma o tym pojecia,to nie ma co w tym grzebac
pozdro

g-olab
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 08:37   

Zewranie paska nie musi oznaczac kolizji tlok zawor lub roznych tam nie fajnych rzeczy zalezy na jakich obrotach byl silnik podczas zerwania. Duze obroty nic fajnego znam przypadki gdzie tlok byl wbity w maske ;p
ale znam tez przyklad gdzie w trabiku zerwal sie pasek na swiatlach i poprostu zgasl i nic sienie stalo :),ale widze wykopaliscie staruski temacik;p

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 11:19   

ale znam tez przyklad gdzie w trabiku zerwal sie pasek na swiatlach i poprostu zgasl i nic sienie stalo :)

Tez znam taki przypadek, jezdze nim codziennie.. ;)
Pasek zerwal sie podczas parkowania. Wymiana paska i silnik smiga dalej. Ale takiego farta mozna miec tylko raz i teraz trzeba pamietac o regularnej wymianie.. :)

halogen
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 12:00   

poza Tym ze odkop to w ramach ciekawostki mam w kadecie 16SV bezkolizyjny silniczek 4razy w ciągu 12 lat zerwal sie pasek i zawsze wystarczyło zarzucic nowy :D

Qba25
Gość
Wysłany: 2008-03-20, 13:43   

To jest właśnie radość posiadania silnika bezkolizyjnego, ale niewiele jest takich. A przy okazji, holowałem ostatnio starszego pana i jego opla corsę 1,2. Początkowo myślałem, że nie wyskakuje bendiks rozrusznika, tak wesoło kręcił rozrusznik, ale przy próbie zapalenia "na pych" okazało się, że nie ma sprężania. Znajomu mechanik stwierdził pęknięcie łańcuszka rozrządu. W serwisie opla nie chcieli w to uwierzyć, aż do momentu okazania tegoż łańcuszka...
Nie była to tania naprawa: kolizyjny rozrząd + głowica 16V.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi