Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciemne szyby z tyłu - atesty
Autor Wiadomość
szmaxon
Gość
Wysłany: 2004-12-04, 12:56   

Witam!
Wiem, ze temat ten był już poruszany na forum, ale te wątki, które znalazłem nie dają konkretnych odpowiedzi na moje pytanie.

A brzmi ono: jak to jest z atestami na ciemne tylne szyby? Z przodu szyby mam nie przyciemnione, za to z tyłu owszem, i to bardzo (folia). Byłem dziś na przeglądzie i diagnosta mnie straszył, ze na tylne szyby też potrzebuję atestu, i ze po pierwszym stycznia bedzie sie mnie policja czepiala.

Na moj chłopski rozum to bez sensu, bo przecież jezdżą samochody z blachą zamiast tylnych szyb i jest dobrze...
Jeśli ktoś wie, to niech mi prosze powie..
Pozdrawiam serdecznie:)

Psikus
Gość
Wysłany: 2004-12-04, 15:13   

A wiec tak: jak pracowalem na stacji diagnostycznej, temat szyb poruszalem wiele razy z diagnostą. i on powiedzial mi tak: ze jezeli mam obydwa lusterka, szyby sobie moge nawet zamalowac, i on to przepusci. z tym ze co policjant, to inne przepisy. a co mówi rozporządzenie w sprawie szyb foliowanych, to niewiem czy ktos to wie;)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-12-04, 20:41   

wie. też mam taką teorię,że tylne szyby to moja sprawa. niestety rozporządzenie jest jasne: folia musi mieć atest instytutu ceramiki i szkła w krakowie. to jest jedna wielka dupa: kumplowi mimo takiego atestu i tak na przeglądzie facet nie przepuścił

Wariat
Gość
Wysłany: 2004-12-04, 21:42   

Ja z tego co słyszałem to atest jest potrzebny tylko na przednie szyby. A o tylnych słyszałem, że można przyciemniać ;)

Psikus
Gość
Wysłany: 2004-12-05, 00:20   

przwednie szyby do 15 % zaciemnienia wg przepisów. co innego zycie...ale jezeli chodzi o mnie, to i tak bede mial znowu oklejone folią, bo jak ktos bedzie sie chcial doczepic, to sobie znajdzie wiele innych rzeczy, niekoniecznie musza to byc szybki;)

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-12-05, 08:15   

witam.to jest tak przednich szyb nie mozna przyciemniac wcale i nawet szybex w czestohowie ktory przxyciemnia szyby nie daje na to atestu bo kumpel robil i na wlasna odpowiedzialnosc i juz sie pozbyl bo dowod mu zabrali.a tylnie po 1 stycznia wchodzi jakas nowa ustawa ze szyby maja miec przepuszczalnosc swiatla 70%,czyli mozna przyciemnic tylko 30% a wlasnie ten kolega w clio ma fabrycznie przyciemnione o 26%:)to jeszcze 4% moze sobie przyciemnic:-))oboje mamy przyciemnione bardzo ciemna folia i wcale nie mamy zamiaru tego zrywac.i mamy atesty ktore i tak nic nie dadza bo policja juz jest wyposazana w urzadzenia ktore przyklada sie do szyby i sprawdzaja przepuszczalnosc.na ślasku juz jest tego sporo.pzdr

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2004-12-05, 22:28   

Do tej pory bylo tak ze mozesz sobie tylne nawet zamalowac jak masz 2 lusterka, a przednie mogles przyciemnic tylko w 30%. Kierwoca musial miec dobry widok w obrebie 180 stopni, wiec z tylem mogles robic co chcesz, o zmianach dowiaduje sie dopiero stad ;/

Psikus
Gość
Wysłany: 2004-12-06, 18:43   

i co jeszcze ostatnio wyszperalem: zaciemniona szyba musi miec atest INSTYTUTU SZKLA I CERAMIKI i taka folia o przepuszczalnosci bodajze 70 % dopuszczona byla na szyby przednie. najlepiej poszukac stronki instytutu, bycmoze znajdzie sie tam, jakas ciekawostka.

poz.

Bigos
Gość
Wysłany: 2004-12-06, 21:09   

Ja tam nie wieże w nic każdy mówi mi co innego , heh , jak sie dopieprzą to sćiągne , Trudno ale zawsze może sie udać!

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-12-07, 09:31   

psikus: "taka folia o przepuszczalnosci bodajze 70 % dopuszczona byla na szyby przednie"

otorz tak dla ciekawosci napisze ze pewien misiek zabral kumplowi dowod za fabrycznie przyciemnione szyby w vw golfie II bo mialy 69,5% przepuszczalnosci i na nic byly mu tlumaczenia ze to seryjne i ze oni maja takie same w swoim passacie!! Takze co gliniaz to prawa...

a tak poza tematem jak jest z kolorowymi szybami?? czy moga sie przywalic za np. niebieskie szyby?? wydaje mi sie ze przepuszczalnosc swiatla w takich szybkach jest niewiele mniejsza niz w seryjnych!!

blaz
Gość
Wysłany: 2004-12-07, 11:16   

szyby przednie musza mieć przepuszczalność 75%, przednie boczne 70%, tyllne jeśli nie zasłaniają kierowcy pola widzenia w obrębie 180st i pojazd ma dwa lusterka mogą być dowolniem przyciemnione.
Tak bylo i jest, a diagności coponiektórzy mogliby dac s pokójm z cwaniakowaniem tytlko poczytaliby czasem kodeks.
Kumplowi policjant chciał w Audi 80 zabrać dowód bo nie mial atestu na tylne szyby i policjant skończyl w sądzie i zabulił 1000zł.... czytajcie kodeksy prawa bo to wazne szczególnie gdy jezdzimy Trabantami na które każdy policjant i diagnosta zawsze bardziej sie przyglada...

gonzo
Gość
Wysłany: 2004-12-07, 19:00   

no własnie. za kazdym razem(mandat, zabranie czyli kradziez;)dowodu rejestracyjnego) pan smerfojagodowy niebieski ma OBOWIAZEK przedstawić podstawę prawna. jak nie to sie mandatu nie przyjmuje. i tyle

blaz
Gość
Wysłany: 2004-12-08, 12:12   

doklądnie tak, a wiekszośc myśli zę ma racje i wyciaga "księge z przeoisa" twierdzać ze zaraz nam zatka kakało a tu... kakało zatkane w odwrotną strone:))

gonzo
Gość
Wysłany: 2004-12-08, 19:05   

ewentualnie kakała nie zatyka bo nie ma patyka. trzymajcie kciuki ide po sztywny dowod w te pierniczone kolejki do urzedu komunikacji tez fajna istytucja zajebista po prostu...

Tomek/piekny
Gość
Wysłany: 2004-12-09, 00:01   

a propos jagodowych to "gliniarze do glinianek"

:P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi