Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[T1.1] Gaziarze obmacujcie swoje rurki!!!
Autor Wiadomość
Marcin
Gość
Wysłany: 2004-11-22, 12:05   

Witam!
Dziś spotkała mojego kolegę miła niespodzianka, silniczek sobie rzygnął olejem prawdopodobne z pod pokrywy zaworów. Przyczyna - zapchana odma. W rurce dochodzącej do gumy na gaźniku zebrał się syf wraz z wodą i zatkał całkowicie odmę, w omie nie było lepiej. Z ciekawości otworzyłem u siebie maskę i ze strachem w oczach odkryłem, ze przy zgniataniu tej rurki czuje i słyszę trzeszczące kawałki lodu. Jeszcze mi nie bryzgnął olejem, ale kto wie co by było gdybym ruszył. tak więc sprawdźcie co się u was dzieje.
PozDDRawiam,
Marcin

blaz
Gość
Wysłany: 2004-11-22, 15:38   

odma to odwieczny problem trabantów, niestety powazny, i zarazem błachy bo wyczyszczenie odmy to kilka-kilkamnaście minut roboty a jak sie tego nie zrobi to można kłopotów niesamowitych sie nabawić, zalny olejem silnik to chyba najleosze co mogło sie stać.. trzeba czyszcić przynajmniej raz na rok (przed zimą).

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-11-22, 23:17   

.....albo pozbyc sie odstojnika......

bajzel 91,1 turbo
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 08:57   

czy odma to jest ta plastikowa gruszka wisząca za silnikiem z rurkami gumowymi?gdzie te rurki powinne siedzieć?

Mantrak
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 09:17   

Dokładnie to jest to! od dołu, do "gruszki" powinna być podłącozna gumowa rurka z dolnej cześci silnika. Od góry dochodzą do odmy dochodża wie rurki, cieńsza idize do pokrywy zaworów, a grubsza do gumy na gaźniku. Wielu uważa, że odma jest jak ślepa kiszka, mogło by jej nie być. Niektórzy zastepuja ja trujnikiem, tak jak radzi Qba. Można też poczytać wypowiedzi Papla o przymocowaniu butelki. Wybór należ ydo ciebie. Ja wybrałem coroczne czyszczenie.
Pozdrawiam

Arthas
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 09:26   

A ja po prostu na zimę odpinam wężyka jak zaczyna się coś dziaić i koniec problemów. Pissssss

marmoore
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 09:45   

pytanie- czy moje dzisiejsze problemy z postu zonk z zaplonem? moga byc przyczyna tej cholernej odmy?

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 10:29   

witm.jak wyczyścic ta odmme zeby czegos nie schrzanic?czy ona sie niszczy podzczas eksploatacji i w końcu nadaje się do wymiany?jeżeli nie to jak ja wyczyścić?pzdr

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-11-23, 10:55   

przedmuchac, wyplukac benzyna, przedmuchac i tak x razy az nie bedzie w niej chlupotalo.

ewentulanie zamiast dmuchania mozna "wytrzesc" zawartosc.

A co do patentu z butelka - nie jest on doskonaly. Problem polega na tym, ze jest to niezgodne z przepisami i porzadny diagnosta nie powinien za to podbic przegladu (zatruwanie srodowiska oparami oleju).

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-11-25, 16:42   

no to wykrakaliscie:-0))dzisiaj otwieram maske a tam zaprryskane olejem a bylo czysiutko .noi co.wyciaglem odme tam od jej strony bylo najbardziej zarzygane,zasbralem do piwnicy a tam normalnie ogorkowa taka zielona maz.wyczyscilem wsyztsko dokladnie odma az sie swieci,wyplukana,to mowie sprawdze stan oleju a tam zero:-(noi co teraz??ktoredy ten olej wyplynol to ja nie wiem pod autem mokra jest ta wrona czy jak to sie tam nazywa silnik pracuje normalnie i kontrolka o d oleju tez sie nie swieci.wlalem setke oleju i juz sie pokazal olej na bagnecie raczej jego koncu.bez oleju smigal nie bede musze kupic z litr i dolac ale skoro wywalilo raz to pewnie znowu wywali bo ktoredys wyleciec musial.szkoda ze tak pozno Mantrak poruszyles ta sprawe,a i spod pokrywy zaworow na pewno nie bo jest sucho gdzies spod spodu chyba ze przez ta odme jjakos zwymiotowal nie wiem.help pzdr

Galant
Gość
Wysłany: 2004-11-25, 20:42   

Witam! U mnie gaziarze zrobili numer - wąż od odmy nie idzie do gumowego przewodu z powietrzem do gaznika tylko do filtra powietrza!!! W miejscu gdzie normalnie odma wchodzi dolotu podlaczyli rure z gazem (bez mixera) trabi idzie bardzo dobrze. Jak chcecie fote to moge dac linka.

Piotrek
Gość
Wysłany: 2004-11-28, 12:17   

lwpiej jedz do nich i niech to poprawia, tak zeby bylo po fachowemu. taka prowizorka moze sie zle skonczyc ze skutkiem ubocznym dla ciebie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi