Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak przeglądu, próbne tablice, o co chodzi???
Autor Wiadomość
Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-08-26, 13:02   

Słyszałem,że weszło nowe prawo i jeśli samochód nie miał przeglądu przez dłuższy czas to żeby móc dostać znowu przegląd trzeba jechać do wydziału komunikacji, żeby wydali jakieś tam tablice próbne... Coś takiego..

O co w tym chodzi?

Jeśli mój trabi nie ma przeglądu od ponad roku to mogę spokojnie następny przegląd zrobić dopiero za rok (jak Trabi będzie jeździł)?

pozDDRawiam

MK
Gość
Wysłany: 2005-08-26, 17:52   

Tablice próbne to takie białe z czerwonymi literkami i cyferkami.Jeszcze niedawno dostawał je każdy kierowca po zakupie auta.Teraz dostaje się je tylko po to,żeby dopuścić auto warunkowo do ruchu.A jeśli auto nie posiada przeglądu a jest dalej zarejestrowane,to na przegląd nie ma prawa pojechać o własnych siłach.Nie może zostać nawet odholowane,musi odjechać na lawecie.Mój sąsiad przegapił kiedyś przegląd i do stacji diagnostycznej pojechał właśnie na holu,to za to mu si dostało,pracownik stacji stwierdził właśnie,że w takiej sytuacji powinien przyjechać na lawecie,bo takie są przepisy.

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-08-27, 17:44   

Jakie mogą być koszta tego "warunkowego dopuszczenia do ruchu"?
Lepiej mi się opłaci dać za przegląd ponad 100zł czy pojechać tam za rok i płacić za tablice "próbne"?

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-27, 18:07   

Heh a ja wlasnie wyczailem gdzie podbijaja przeglad bez obecnosci auta:D

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-08-27, 19:51   

Koszt tablic probnych to max 40zl i dostajesz je na okres DO 1 miesiaca mozesz na krocej zalezy jak sie z baba w urzedzie dogadasz. Na tych czerwonych tablicach mozesz sie poruszac tylko z miejsca zamieszkania do najblizszej stacji diagnostycznej i to tylko w godzinach jej otwarcia. Nie zapomnij tez o OC ktore musisz miec caly czas.

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-08-29, 22:16   

No więc panowie, tablice o których mówicie to są tablice tymczasowe. Tablice próbne, inaczej tablice tymczasowe badawcze, kiedyś czerwone z białymi literami, dziś takie same jak tymczasowe tylko o schemacie 1litera+1cyfra+3cyfry+1litera to tablice zarezerwowane do celów badawczych np homologacji nowego pojazdu itp.

Marcin/Niutek
Gość
Wysłany: 2005-08-30, 21:35   

z Trabami jest tak: przeglad ci się skończył to jak nie masz kasy albo z innego powodu to Trabi stoi a jak już ja zdobedziesz to smarujesz do "pana Henia" dajesz 100 + na flaszke i przeglądzik ci podbija i masz problem z głowy. Ja tak robie pare lat i malina.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-08-30, 23:19   

Więc się nei chwal bo to nie powód do domu a do wstydu, że nie potrafisz auta utrzymać w stanie takim, aby nawet przegląd przeszadł.

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 07:03   

Ale to nie chodzi teraz o stan trabanta, a o stan portfela :)

MK
Gość
Wysłany: 2005-09-01, 14:48   

Ja też robię tak jak kolega Marcin/Niutek bo jak bym miał przed przeglądem ściągać brewki,tylne czarne klosze i wiele innych rzeczy,to by mnie szlag trafił...A Trabik jest sprawny technicznie i to się dla mnie liczy,a nie to,że jakiemuś panu sie tuning nie podoba,bo mamy gupie przepisy...

windykator
Gość
Wysłany: 2005-09-02, 12:18   

MK Tylko się nie zdziw jak ktoś Ci w tył wjedzie a potem po przyjeździe policji oświadczy że z powodu zamalowanych kloszy tylnych lamp nie widział że chamujesz.W takiej sytuacji jak policjant uzna (a tak robią)że faktycznie w danej sytuacji koleś mógł nie widzieć świateł to CIEBIE uzna za sprawce i...Masz kłopot bo gość naprawia z twojego OC a ty masz zabrany dow rej i za własną kase naprawiasz sobie traba.Sam znam takie trzy przypadki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi