Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Filtr stożkowy
Autor Wiadomość
Marcin
Gość
Wysłany: 2004-11-09, 22:54   

Witam!
Chciałbym zainstalować filtr stożkowy w trabiku. Czy wystarczy jak zamontuję go zamiast starego filtra, na tulei metalowej, która łączy kopułkę na gaźniku z gumową harmonijką. Może powinienem zastosować jakąś rurę wydłużającą odległość filtra od gaźnika? Czytałem, że gdy ma się gaz w samochodzie to z instalacją takiego filtra jest trochę górze, czy to prawda?
Pozdrawiam

Rafał Malinowski
Gość
Wysłany: 2004-11-14, 08:15   

Troszke o filtrach:
Sportowe filtry i wkłady filtrów powietrza zwane także filtrami pełnego przepływu są już nieodzownym elementem profesjonalnego tuningu . Filtry tego typu na dobre zadomowiły się na naszym rynku, dużo już powiedziano i napisano na ten temat i ja także chciałbym wtrącić swoje "trzy grosze".
Jak wiemy podstawowym zadaniem filtra jest usuwanie cząstek zanieczyszczeń z płynów eksploatacyjnych ( powietrze, olej i paliwo ) stawiając jednoczenie jak najmniejszy opór tym płc
Podstawowymi parametrami filtra są:
- skuteczność ( efektywno ) oczyszczania: czyli zdolność do wychwytywania cząstek zanieczyszczeń �ć
- przepuszczalność - jest to ilość płynu eksploatacyjnego która przechodzi przez daną powierzchnię filtra w jednostce czasu, czyli - zdolność do przepuszczania płynu eksploatacyjnego, i związany z nim opóć - jest to ilo�ć
- chłonność ( pojemność ) - zdolność do pochłonięcia określonej ilości zanieczyszczeń�ć
Standardowe materiały filtracyjny podlega kilku zasadom:
- im materiał filtracyjny ma większą powierzchnię, grubość i przepuszczalność tym większa jest chłonność ( pojemność ć ść
- im mniejsze pory ( czym gęściejszy materiał ) tym większa jest skuteczność �ciejszy
- im mniejsze pory tym mniejsza przepuszczalność
- mała gęstość daje dużą pojemność i na odwró�ć
Producenci samochodów wymagają stosowania materiałów filtracyjnych które w jak najlepszy sposób zapewnią ochronę dla pracującego silnika i nie dopuszczą do przedostania się do silnika nawet najdrobniejszych zanieczyszczeń. Wykorzystuje się więc materiały o bardzo dużej skuteczności oczyszczania. Najczęściej stosuje się wymienne wkłady filtrów powietrza wykonane z hartowanych żywicami papierów filtracyjnych oraz wkłady z włókniną syntetyczną - to ostatnie rozwiązanie stosowane jest przez producentów samochodów japońskich i koreańskich. Oba materiały charakteryzuję się podobnymi parametrami - czyli bardzo dużą skuteczności oczyszczania i odpowiednią przepustowości. Filtry i wkłady filtrów tego typu są wkładami wymiennymi i w trakcie eksploatacji zyskują jeszcze bardziej na skuteczności jednak odbywa się ej skutecznoci przepustowoś ej
W sportowym aucie gdzie dąży się do jak najefektywniejszego wykorzystania danej nam mocy, nie możemy sobie pozwolić nawet na najmniejsze jej straty. Zatem skoro mamy już odpowiedni pozbawiony oporów układ wydechowy dużą uwagę musimy poświęcić na ukłmusimy powięcić na ukłmusimy po�więcić na
Mając przyjemność pracować jako konstruktor filtrów w FILTRONIE gdzie mogłem rozwinąć i zrealizować swoje pomysły skonstruowałem swojego czasu kilka sportowych filtrów dla kolegów który zajmują się tuningiem motocykli, były to typowe stożkowe filtry które montuje się bezpośrednio na gaźnikach. Filtry eksploatację przeszły z pozytywnym wynikiem i zająłem się tematem w trochę większym zakresie. Postanowiłem skonstruować sportowy filtr powietrza który w jak największym stopniu spełniałby warunki idealnego medium filtracyjnego : czyli filtr który charakteryzowałby się bardzo wysoką skuteczności i chłonność przy małych oporach przepływu. Jak napisałem wcześniej nie jest prostą sprawą pogodzić te parametry Mylę jednak , że w zadawalającym stopniu udało mi się to zrealizować i mogę obecnie zaoferować produkt o dobrej jakości i w przystępnej cenie który jest już pozbawiony wszystkich "chorób wieku dziecięcego". Obecnie stosuję w filtrach różne rozwiązania zależnie od wymagań: przeważnie jest to wielowarstwowa włóknina bawełniana impregnowana olejem , podobna do rozwiązań zachodnich producentów, lub mieszankę włóknin naturalnych i syntetycznych która ma podobne parametry do włókniny bawełnianej. Nasączenie włókniny olejem jest bardzo ważnym czynnikiem który niebywale poprawia parametry filtra. Filtry z powodzeniem sprawdzają się w różnorakich zastosowaniach od motocykli cywilnych po żużlowe, przez motolotnie i samochody: zaróć pracować jako konstruktor filtrów w FILTRONIE gdzie mogłem rozwinšć �ć

Sikor
Gość
Wysłany: 2004-11-14, 12:09   

Dobra, ja tez dorzuce. Jak chcesz zobaczyć jak pracuje silnik na stożku, czy innym filtrze sportowym, po prostu wyjmij filtr seryjny, albo odepnij kanal dolotu w miejscu gdzie filtr ma byc zamontowany. Róznica jest taka że stożek czy inny filtr sportowy ma zazwyczaj opor ssanego powietrza rzędu 4 -10%, natomiast klasyczny filtr papierowy 40% czysty i do 80% zabrudzony.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi