|
mechanicy cos zepsuli! |
| Autor |
Wiadomość |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 08:53
|
|
|
| wstawilem do mechanikow auto na remonst sprzegla.byli tani bo powiedzieli 120zl a nie 200 jak reszta.80 zl to sporo!!wymienili tarcze docisk sprzeglo niby dziala super.ale podczas przyspieszania czuje jakies drgania tak jakby kolo bylo niedokrecone albo silnik wcale sie nie trzymal moze skrzynia.Nie wiem co to i oni tez nie wiedza.szukali z przodu jedynie znalezli looz na tylnim lozysku w kole.dzisiaj to zrobie ale to na bank nie to..to cos drga z przodu drgania nie przenosza sie na kierownice czyli nie jest to tez od zawieszenia.gadali cos o tych pooloskach ze cos przestawili bo one sa znaczone i musza byc symetrycznie wzgledem siebie to prawda??nie wiem co zepsoli a tez na bank sami sie nie przyznaja?co to moze byc??pomocy mam juz dosc tych wszystkich mechanikow sam z ojcem bym to wymienil ale n ie ma na to warunkoe bo mieszkam w bloku i pogody tez nie ma.przgob tez to raczej nie jest.zaznaczam ze tego wczesniej nie bylo.drgania czuje pod noga jakj trzymam noge na gazie tak jakby skrzynia nie ma juz pojecia.pzdr |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 10:40
|
|
|
Symetrycznie to znaczy JAK ??? - niech mechanicy wytłumaczą.
Przyczyną drgań moga być poduszki pod skrzynią i silnikiem (sprawdź mocowanie)
Chyba że (nie chcę krakać) rozleciały im się przguby na półoskach od strony skrzyni i źle je zmontowali.
Znam przypadek gdzie "mechanicy" nie założyli jednego kamienia i auto zachowywało sie w sposób opisany przez Ciebie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 11:20
|
|
|
| Dokladnie, posypaly im sie igielki na krzyzakach polosi. Stad te ich brednie o symetrycznosci. Zadaj wymiany krzyzakow na nowe (o ile masz rachunek na naprawe). |
|
|
|
 |
picek
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 18:27
|
|
|
| Tak jak mówiłem nie warto dawać do tanich mechaników. Trzeba roboty wykonywać w sprawdzonych warsztatach tam gdzie znają się na trabantach. |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 18:37
|
|
|
Może nie warto dawać do NIEUCZCIWYCH mechaników a nie do tanich Czasem ten tani "domorosły" mechanik lepiej zrobi robotę niż autoryzowana stacja Przykład ?Kolega kupił nówkę ibizę i w serwisie gość ŚRUBOKRĘTEM załatwił mu szybę
Mój brejdak przez tydzień szukał przyczyny mrugania świateł w takt pracy silnika Po komputerze i innych cudach trafił do chłopaka który zastrugał kawałek przewodu podpiął masę i ...przestało mrugać
Ale żem nabazgrał!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 18:43
|
|
|
| hmm a gdzie picek masz w Częstochowie warsztat w ktorym sie znaja na trabantach jedynioe na rózanej a oni tam maja takie ceny..cos sie wysypalo mowice cz to znaczy ze trzeba caly przegob np wymieniac czy mozna to spowrotem powkladac te kmienie jakies czy cos,ja sie na tym nie znam juz wyzsza szkola jazdy.pomocy zebym jak tam pojechal sprawil wrazenie obeznanego,pzdr |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 18:56
|
|
|
To zależy jakie masz półośki Albo do skrzyni wchodzi gwiazda albo sworzeń i dwa "kamienie " Który rocznik nie ma znaczenia bo w starszych łatwo zmienić przód Najprościej spojrzeć na piastę Jeśli wklęsła to nowy typ jeśli wypukła to stary
Sprawdż i odpisz |
|
|
|
 |
picek
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 18:58
|
|
|
| Masz teraz na gaz to mogłeś się gdzieś przejechać. Ja ze swoim byłem kiedyś w Dąbrowie Górniczej, w Piotrkowie oraz w Truskolasach. Na dawne częstochowskie był kiedyś serwis Polmozbytu w Kłobucku. Już go nie ma. Mechanicy, którzy tam pracowali byli na szkoleniach w Niemczech. Serwisu już nie ma, ale oni przeważnie mają swoje zakłady. Jeden z takich szkolonych mechaników ma właśnie zakład na Różanej pokazywał mi nawet papier szkolenia w Niemczech. Inny mechanik mieszka w Truskolasach też u niego kiedyś coś robiłem. Uważam, że powinieneś jechać do takiego, co się zna na Trabantach. |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 19:07
|
|
|
| Sory ale tak w ogóle to masz 1.1 czy 601 ???? |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2004-10-23, 22:43
|
|
|
| nie widac ze 1.1 ;) |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2004-10-24, 10:54
|
|
|
| 1.1 jakto nie widac?teraz dopiero nie widac bo na zdjeciu ma jeszcze atrape i maske z 1.1 .obecnie ma z 601. |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2004-10-24, 10:56
|
|
|
| picek ciekawe czym pojechal moj ojciec spprzedal auto i teraz w domu jest tylko moj trab ,pojade do truskolas i bede tam siedzial caly dzien albo 2 tak??bo czym wroce |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-10-24, 12:56
|
|
|
| polecam 601. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-10-24, 14:34
|
|
|
Piotr:
Jedź na jakiś podnośnik np. do wulkanizacji, weź 2 browarki. Powiedz że chcesz obejżeć spód auta przed zimą, daj im browarki, a następnie (troszkę się pobrudzisz, ale to nic) podnniosa Ci autki i..
- sprawdzaj po kolei:
- pólosie od strony skrzyni ( powinny siedzieć stabilnie nie powinny dać się nadmiernie ruszać, w żadnym przypadki nie powinny dać przesuwac się na boki. Lekki luz musi byc!
- sprawdzasz poduszki pod skrzynią i silnikiem.
Przy okazji wyważysz sobie koła (to zawsze warto zrobić) może zgubiłes jakiś ciężarek.
Ocenę stanu krzyzaków w półosiach pozostawiam Tobie, sam wiesz wirtualnie to trudno naprawiać i stawiać diagnozy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
picek
Gość
|
Wysłany: 2004-10-24, 15:40
|
|
|
| Wcześniej z mechanikami umawiasz się na konkretną godzinę i czekasz aż ci zrobią. No niestety czasami to długo trwa. Jeden plus to wszystko widzisz jak Ci robią. Widzę, że przyzwyczajeni jesteście się do własnych środków transportu. A komunikacja publiczna przecież wszędzie dociera. Szukaj jeszcze ogłoszeń i reklam teraz często rożne firmy organizują bezpłatne przeglądy zimowe. Wtedy za darmo sprawdzą Ci stan techniczny i może ustalą, co się stało, bo na internecie ciężko ustalić przyczynę. |
|
|
|
 |
|
|