|
uchylane tylne szyby |
| Autor |
Wiadomość |
elixir
Gość
|
Wysłany: 2004-10-16, 22:57
|
|
|
"z czym to sie je?" czyli
skad, za ile.
czy to jest jakies dorabianie uchwytow do zwyklej szyby, no i uszczelka inna, czy cala szyba jakas specjalna musi byc?
a jak specjalna to tylko trafienie na szrocie daje szanse na znalezienie czegos takiego czy ktos gdzies takie robi?
pozdro |
|
|
|
 |
Piotr S.
Gość
|
Wysłany: 2004-10-17, 16:29
|
|
|
| Używane - deluxa trzeba znaleźć sobie i wyjąć. |
|
|
|
 |
Janznaj
Gość
|
Wysłany: 2004-10-17, 18:15
|
|
|
| Jezeli masz ksiazke "Jezdze samochodem trabant" to tam zdaje sie jest(natrafilem jak przegladalem).Jak nie masz, to moge sie ew. pobawic w przepisanie. |
|
|
|
 |
Rafał Malinowski
Gość
|
Wysłany: 2004-10-17, 19:39
|
|
|
Uchylane fajny bajer ale nie do jedzenia heh |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2004-10-17, 20:17
|
|
|
| ludzie... czyste żarty... Ja poluję z trabiqiem na szyby uchylane ale znalezienie takowego sprzętu graniczy z cudem... póki co stoją na allegro takie szybki ale jaka cena...(160 zł) a to licytacja i jeszcze pewnie wzrośnie. |
|
|
|
 |
elixir
Gość
|
Wysłany: 2004-10-18, 00:02
|
|
|
| nie mam xiazki jezdze samochodem. mam naprawa samochodu. co tak takiego jest? jak je zrobic?? |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-10-18, 08:51
|
|
|
| ja planowałem zrobić (wyciac) z dobrej grubej plexy, może barwionej na odp. kolor . Dorobić "zawiasy" i już |
|
|
|
 |
Janznaj
Gość
|
Wysłany: 2004-10-18, 17:38
|
|
|
| TO jest pare stron pisania.Ma ktos skaner? |
|
|
|
 |
Galant
Gość
|
Wysłany: 2004-10-20, 08:10
|
|
|
Witam! Ja kupiłem szybki oryginalnie z dziurkami za 5pln bo myslałem, że z zawiasami nie bedzie problemu. I przejechałem sie! Od malucha (oprócz tego że nie wypada) nie bardzo pasują, ale podpatrzyłem w fiacie cc (byc moze sc też)- zawiasy sa na jedna śrubke, a zatrzask jest na 3 (trzeba 1 otwór dorobić chyba ze roztaw inny). Mam nadzieje ze znalezienie zawiasów od cc bedzie prostsze.
Jesli macie szybki bez dziurek to każdy dobry szklarz poradzi sobie z tym. Powodzenia. |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-10-20, 08:55
|
|
|
| wlasciwie zamek to problem bo zawiasy to chyba kawalek blaszki czyż nie? a kawalek blaszki wyciać to nie taki problem |
|
|
|
 |
Marcin
Gość
|
Wysłany: 2004-10-20, 16:41
|
|
|
Nie wiem czy znajdizesz szklarza który wywierci Ci dziurki w szybie zbrojonej, ale zawsze można spróbować jak masz dwie szyby więcej.
PozDDRawiam |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-10-20, 17:08
|
|
|
To nie są szyby zbrojone! Boczne szyby są hartowane. Wiercenie otworów w szkle nie stanowi problemu. Stosując odpowiednie wiertła rurkowe można precyzyjnie wywiercić otworki. A jak myślicie otwory (fabryczne) w uchylnych szybach powstaja tak jak w serze szwajcarskim? :)
Odpowiem - NIE! bo są wiercone.
Dodam jeszcze że brzegi szyb powinny być oszlifowane (wygładzone), a jako uszczelkę można zastosować drzwiową uszczelkę od malucha. Trzeba uważać na typ bo są dwa.
Podsumowując: - lepiej kupic gotowe na jedno wyjdzie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-10-22, 17:31
|
|
|
| No nie wiem.... wiercone to one sa w fabryce, ale przed hartowaniem. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-10-22, 18:04
|
|
|
Witam.
Jeśli chodzi o otwory to ludzie kochani - nie róbcie problemu z niczego. Prosze się przyjżeć otworom (najlepiej w nowej szybie), wyraźnie widać ślad po narzędziu (matowa powierzchnia).
Szkło w odróżnieniu od innych materiałów kruchych jest wdzięczne w obróbce (wiercenie, szlifowanie, fazowanie, polerowanie itp.). Potrzeba tylko odpowiednich narzędzi.
Z racji wykonywanego zawodu (szklarzem nie jestem) mam stycznośc z wieloma minerałami i zapewniam że otwory w szkle da się wywiercić bez problemu.
Hartowanie szkła nie zmienia jego twardości, nie wpływa na obróbkę mechaniczną. Szkło hartowane jest w celu zapewnienia bezpieczeństwa (ma się drobno kruszyć w sytuacji awaryjnej).
Każdy widział jak pęka "zwykła" szyba w oknie, powstają odłamy przypominające maczetę, bagnet, nóż, kosę, itp. Proszę sobie wyobraźić jak podczas wypadku szklany bagnet przeszywa ..... OJ! lepiej nie myśleć!
Wracając do otworów:
- np. w szybach kas w banku, na pocztach itp. są wiercone spore otwory.
Nie wiem czy was przekonałem, mogę jeszcze zrobić fotkę wierteł diamentowych różnej średnicy i pokazać na stronce. Jest to banalnie proste - np. rurka o średnicy 10mm z obsypką diamentową. Obsypki też maja swoją gradację (jak papiery ścierne).
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-10-29, 22:09
|
|
|