Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[tuning] Folia do przyciemniania szyb
Autor Wiadomość
Rafał Malinowski
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 17:58   

Mam pytanko ma ktoś w trabie przyciemnione szyby na złoty (lustrzany) takiego koloru folie bo zamówiłem sobie taką i niewiem czy zakładać jak bedzie to wyglądało . Jak by ktoś miał to prosił bym ewentualnie o jakieś foteczki na gg lub maila

blaz
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 18:10   

podobno lustrzanych nie wolno zakładać!!

Rafał Malinowski
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 18:23   

Wiesz czarnych tez a jeżdrze na nich 1,5 roku (tylko cicho przed policją) włącznie z przednią (filtr).Ale widze że Kolega ,,blaz" ma czerwone i jak z policją??

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 21:47   

wlasnie.. jak wyglada sprawa kolorowych nie czarnych i przyciemnianych szybek skoro juz o tym mowa??

Wojtuś D
Gość
Wysłany: 2004-10-05, 22:17   

z niebieskimi w drzwiach mialem problemy na przegladach rejestracyjnych.poz.

blaz
Gość
Wysłany: 2004-10-06, 07:21   

chłopaki tu nie chodzi o kolor!! mozecie sobie załozyć jaki sie wam podoba, jaki odcień, stopien zaciemnienia, byle była widoczność 180 st z miejsca kierowcy. Mozecie nawet zamalować TYLNIE szyby pasta do butów (polecam ładny efekt:), ale zastanówcie sie-LUSTRZANA SZYBA.... przecież to logiczne że czegoś takiego nie wolno zakłdać, Folia oprócz przepuszczalności ma też odbijalność i ta nie moze być zbyt wielka.

PS. nie polecam kolorowych chyba że takie po 100zł za rolke nie 50. Moja po roku już prawie nic nie sciemnia i zrobila sie różowa:)) od słońca chyba

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 08:05   

Do tej pory wydawało mi się że jest to w ten sposób:
Z tyłu folia na szybach musi mieć atest i musi być przyklejana w zakładzie który ma atest. Z przodu to samo tylko folia musi mieć min. 70% przepuszczalności. A lustrzana jest chyba zabroniona bo może oślepiać w nocy.
Ale może się myle.

Kiedyś na forum dużo już o tym było.
pozDDRawiam
GN

matu
Gość
Wysłany: 2004-10-14, 21:46   

Slyszalem ze w Szczecinie (bylo o tym na onecie) Policja dostala specjalne mierniki przepuszczalnosci swiatla. Mowili ze zaczna egzekwowac "martwy przepis"- wczesniej nie mogli udowodnic ze szyba jest za ciemna Z przodu i po bokach kierowcy musi byc przepuszczalnosc 70% Niedlugo ma wejsc rozporzadzenie czy jakis inny "ukaz carski" ze kazda stacja diagnostyczna ma miec takie urzadzonka i ma to byc jako element badania technicznego...

blaz
Gość
Wysłany: 2004-10-15, 06:53   

jesli już być dokładnym na full to: z przodu musi mieć przepuszczalnośc 75%, przednie boczne (180 st pola widzenia kierowcy) 70%, natomiast z tyłu dowolnie. Nie ma nigdzie zapisane że folia musi mieć atest! to błędne rozumowanie. Chodzi o to ze policja do tej pory nie miała w.w. urzadzenia i w ten sposób radziła sobie z problemem "na oko" zbyt ciemnych szyb. jesli szyba ma atest , to automatycznie ma też odpowiednia przepuszczalność. Jesli wiec policja bedzie mogła sprawdzić jaka jest przepuszczalnośc to nie trzeba bedzie mieć atestu.

twe
Gość
Wysłany: 2004-10-23, 20:08   

Z tego co ja się orientuję, to szyby przez które patrzy kierowca podczas jazdy (przednia, boczne przednie i tylna) mogą być przyciemnione, ale przepuszczalność światła musi wynosić 70%. Poza tym muszą mieć atest. Szyb, które były przyciemniane fabrycznie, nie można ponownie przyciemniać. Z "Drogówki" się tego dowiedziałem, na Polsacie czy TV 4. W tym programie władza często do tego się czepia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi