|
MIXOL czy LUX? |
| Autor |
Wiadomość |
Bartosz "Gołąb&a
Gość
|
Wysłany: 2004-10-02, 18:37
|
|
|
Witam!Pytanie jest proste:co Waszym zdaniem,Towarzysze Trabanciarze,lepiej smaruje 601:Lux czy Mixol i dlaczego?
PozDDRo-Bartez601 |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-10-02, 19:21
|
|
|
Mixol - taki wybrala fabryka i taki zalecali w instrukcji obslugi pojazdu.
Mixol jest olejem stosowanym praktycznie wylacznie do smarowania silnikow 2 suwowych (niektorzy lubia tez wypic).
Lux natomiast byl olejem "do wszystkiego". W dawnych czasach lalo sie go do silnikow, do skrzyn biegow, przegubow. Lux gorzej miesza sie z paliwem, nie ma dodatkow zmiejszajacych ilosc nagaru, czesciej na nim mostkuja swiece. Nie polecam. |
|
|
|
 |
elixir
Gość
|
Wysłany: 2004-10-02, 21:00
|
|
|
| a oleje syntettyczne? bo mineralne chyba sie nei nadaja? |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-10-02, 21:31
|
|
|
| nie rozumiem twoich pytan. do czego sie nie nadaja? |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-10-02, 21:39
|
|
|
| z tego co mi wiadomo to mixol jest mineralny a np "platinum semisynthetic 2T" pol syntetyczny.. o syntetycznych w pelni mixolach nie slyszelam ale kto wie... |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-10-02, 21:56
|
|
|
| mozna lac takze superol, tylko ze trzeba sie podobnie nameczyc z mieszaniem jak w przypadku luxa |
|
|
|
 |
matu
Gość
|
Wysłany: 2004-10-03, 08:18
|
|
|
| Ja polecam 2T semisynthetic Stosuje go od roku i jest rewelacyjny. Ostatnio nie maialem wyboru i dolalem MIXOLU. Trabikowi sie to nie spodobalo- gorzej jezdzi, jakis jest taki nie swo jak zawsze:):) Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
elixir
Gość
|
Wysłany: 2004-10-03, 11:24
|
|
|
| chodzilo mi o oleje silnikowe 'zwykle' nie te do mieszania. obilo mi sie o uszy/oczy ze ktos syntetyk taki leje do benzyny. a jak naleje np mobil1 do baku toco bedzie? |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-10-03, 11:59
|
|
|
| Na zwyklym oleju silnikowym zatrze silnik po czasie. Oleje do silnikow dwusuwowych maja odpowiednio przygotowana recepture aby po zmieszaniu z paliwem osiagaly odpowiednie wlasciwosci smarne. Mixol (i inne do 2T) ma swoja lepkosc wyjsciowa, po zmieszaniu z paliem w odpowiedniej (i znanej) proporcji, masz gwarancje odpowiedniego smarowania. Z olejem "zwyklym" problemem jest chocby dobranie proporcji w jakiej trzeba go mieszac z paliwem. Bo inaczej bedzie dla 15w40 a inaczej dla 0w50. |
|
|
|
 |
trabi23
Gość
|
Wysłany: 2004-10-03, 15:56
|
|
|
| poza tym 2T sa od poczatku przystosowane do spalania wraz z paliwem a inne silnikowe nie (chyba ze nam furka bierze olej:)) czyli oprocz braku smarowania pogorszone osiagi... |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-10-03, 16:44
|
|
|
| ano :) i inne smierdza niemilosiernie podczas spalania w 2takcie. |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2004-10-03, 18:55
|
|
|
| Ja tam śmigam (Jeżeli w ogóle) na 2t semisyntetic. według mnie chodzi na nim naj lepiej. Jak wlałem esso do cwajtaktów (syntetyczny) to głośniej chodził więcej palił i grzał sie... Syntetyczny jest za rzadki do trabiego... A dla mnie za drogi :) |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2004-10-03, 22:27
|
|
|
| Polecam olej do pilarek firmy stihl, drogi ale świetny. Mam silnik po remoncie i na 2t semisynthetic, sie troche grzał na mieście. Na sithloskim, rzadko co zajrzy na drugą zieloną diodkę, o czerwonej nie mówiąc. No i silnik ciszej chodzi.. |
|
|
|
 |
Saracen
Gość
|
Wysłany: 2004-10-06, 15:18
|
|
|
Odpowiedz na pytanie Bartosza z 1 postu: Onegdaj kiedy byl dostepny tylko LUX - to sie lalo LUX, MIXOL jest udoskonaleniem tego wynalazku. Te dwa oleje sa oparte o ta sama mineralna baze komponentowa jednak MIXOL jest "uzupelniony" o dodatki uszlachetniajace, ktorych w olejach silnikowych jest od 8 - 10 rodzajow. (dyspergatory, przeciwutleniacze itd.)
Co do olejow do 4 suwow nie nadaja jeszcze z jednego powodu: nie sa przeznaczone do spalania w 900 -1500 stopni jak te od 2T, tylko do smarowania chlodzenia i plukania.
PzDDRofka. |
|
|
|
 |
elixir
Gość
|
Wysłany: 2004-10-07, 15:23
|
|
|
sikor, a zebys wiedzial. pierwsze jazdy robilem wlasnei na oleju stihla do pily motorowej czy jakjejtam, i z bezolowiowa 98:P nie wiem czy ta benzynka nie jest 'za dobra' do traba.
a teraz leje 95+mixol s |
|
|
|
 |
|
|