Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] niezły error - trabi pyrka a nie jedzie!
Autor Wiadomość
MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-28, 09:43   

No właśnie ciągle są z gnojkiem problemy... już mnie dobija bo po to go kupiłem żeby mieć w końcu bezproblemowego traba.
Było tak: przejechałem 80km i było fajnie. Po odpoczynku szedł już tylko na 1 z 10km/h jakby sie sprzegło slizgało. Nakrętka była w połowie linki wiec pare razy popodciągałem i nic. Linka jest ok a biegi są bo nie idzie go samemu przepchnąc na biegu.
Teraz w ogóle nie jedzie. Mam go już w garażu (na holu). Ma on przejechane od nowości 54tys. km. czy to możliwe że to już sprzęgło? A może coś w skrzyni? Jak to stwierdzić po wyjęciu silnika?

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-09-28, 10:15   

Jak sie sprzeglo slizga to nakretke nelezy poluzowac (odkrecac) a nie "popodciągać".

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-09-28, 11:27   

Możliwe, że pękła Ci sprężyna docisku. Wtedy bez rozbiórki się nie obejdzie, ale bez problemów można to zrobić samemu (o wyciąganiu silnika było już kilkakrotnie na forum).

ZBuK
Gość
Wysłany: 2004-09-28, 16:27   

Miałem to samo:
wymień docisk sprzęgła (słoneczko) i przy okazji tarczę sprzęgła (lepiej tę porządną sprężynową od razu)
Pozdro

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-29, 12:32   

Dobra wyjąłem go jak poznać że to docisk, wymienić go i czy na wymianę może być byle jaki docisk czy się czymś różnią (silnik '86)?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-09-29, 14:41   

w roku 86 montowane były już dociski z centralną sprężyną (takie słoneczko). Obadaj je, czy nie ma pęknięcia na jego zewnętrznym obwodzie, sprężyna "słoneczko wykonana jest z jednego kawałka blachy, powynna być cała, a u Ciebie prawdopodobnie pękła gdzieś na obwodzie. odkręć kluczem 10 kilka (chyba 6 lub 8) srubek, zdejmij docisk. zobacz, czy przy naciskaniu (np nogą) miejsca, gdzie ślizga się łożysko wyciskowe (taka wyślizgana blaszka na górze) zmniejsza się grubość całego docisku (ciężko to wytłumaczyć, zbadaj jak działa sprzęgło i wywnioskuj jak być powinno). Nowy docisk dokręcasz dopiero, gdy upewnisz się, że wielowypust tarczy sprzęgła jest dokładnie na środku, inaczej będziesz miał problem z zamontowaniem silnika do samochodu. Badasz to wkładając palec w docisk
W razie problemów pisz na priv
Powodzenia!

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-29, 17:02   

ok pękła na obwodzie pęknięcie jest tak proste i równe ze myslalem ze to fabryka :) docisk wezme z allegro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi