Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Fabrycznie ograniczona moc?
Autor Wiadomość
wredus
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 09:58   

W instrukcji obsługi Trabiego Feliksa Rawskiego napisano,że moc silnika 1.1 zastała ograniczona z powodu słabych własności jezdnych autka-względy bezpieczeństwa.
Dwa pytanka do trabi-znawców:
1.Czy to prawda?
2.Jeśli tak,to jak tą blokadę zlikwidować?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 12:25   

Pan Rawski pisze ze Vmax Trabanta to 125km/h - wystarczy wsiac i jechac zeby obalic ta teze ;)))

Dysiek
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 13:41   

Mi sie udalo :D 130 km/h bez prblemu, jeszcze z zapasem na gazie :)

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 13:53   

Odp. na pytanie: blokadę zdejmujesz naciskając pedał gazu :)
Mój zamyka licznik i jeszcze więcej chce jechać.
Pozdrawiam.

wredus
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 15:59   

Pan Rawski nie twierdzi,że Vmax to 125 km/h,lecz ze tyle można w miarę bezpiecznie podróżować trabim.Opisując silniki,które były stosowane w trabantach,wspomina o ograniczeniu mocy silnika ( więc chyba także momentu napędowego?),ze względu na właściwości trakcyjne.Może ktoś się orientuje jaką moc miały 1.1 stosowane w VW Polo?
P.S.Ja prułem 145 :D

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 18:57   

nie tylko pan Rawski tak twierdzi ale niemiecka instrukcja jak mam też zawiera info ze trabi "idzie" 125- ale to nie predkość max tylko zalecana max:))
a odnosnie VW polo to ten silnik co w trabie jest oznaczony jako 1.0 ma on 45KM

nobel
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 20:08   

ale 1,1 w trabim ma chyba 39 albo 40 koni.
czy sie myle?

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 20:26   

w niemieckich instrukcjach pisza że 40PS, a w polskich 39 KM

Luker
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 21:27   

Te silniki to te same ,z niewielkimi modyfikacjami , co w golfie I . Produkowane od 1961 roku(chyba , nie pamietam dokladnie) mialy moc 51 KM(tego jestem pewny).

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 22:29   

a mi sie o uszy obiło że te silniki to nie silniki VW tylko pierwotnie z Audi 50?
jakieś stare są ponoć-ale konstrukcyjnie nowoczesne dość

Lewy81
Gość
Wysłany: 2004-09-25, 05:33   

Nie nie jest to ten sam silnik co w golfie 1.... tam sa inne silniki...My mamy te co w pierwszych dwojkach...lub jak nazwa wskazuje w polowkach..pierwsze silniki latwo poznac po tym ze pokrywa zaworow przykrecana jest na dookola a nie na trzy srubki, a i z wizualnych rzeczy pompa paliwa jest po lewej stronie....jak sie myle niech mnie ktos poprawi..:)
Pozdro

Luker
Gość
Wysłany: 2004-09-28, 21:56   

No to polowki z tymi samymi silnikami osiagaly z poj. 1043 ccm 45 KM, rzeczywiscie trabantowskie silniki sa zmulone , ale jeszcze chyba nikt nie doszedl do tego jak? Przedewszystkim inny gaznik, w VW jest 2-gardzielowy Solex , czy Solaris, trzeba sprawdzic w katalogu, pewnie inne duperele tez pozmieniali, kolektor , walek, zawory i bog wie co jeszcze . Trzeba by porownac oba silniki , rozebrac...

nobel
Gość
Wysłany: 2004-09-29, 08:26   

luker czemu piszesz 45 koni jak mialy 40?

i moze sie pochwalisz w jaki sposob bedziesz miec e 100 koni (tak jest w opisie) jestem ciekaw .
jak mozesz to opowiedz o tym...

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-09-29, 12:09   

Czepiacie się szczegułów a prędkości nikt nie mierzył dobrze. Odpowiednio znaczy się w odpowiednich warunkach atmosferycznych, z użyciem odpowiedniego przyrządu pomiarowego (nie jest to licznik montowany w desce rozdzielczej). Próby wykonuje się też odpowiednio i wyciąga się średnią z pomiarów. Mierzenie prędkości max nie polega także na wcisnięciu pedału przyspieszenia do podłogi na 100km odcinku autostrady i zarejestrowaniu najwyższej prędkości chwilowej uzyskanej na tym odcinku.

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-10-03, 10:58   

dobrze mowisz kuzyn... poza tym cisnienie i same opony tz maja znaczenie takze ja np niewierze mojemu licznikowi bo moj trabi 601 pojechal ostatnio 135km/h|:) co do zamulania to macie tutaj

zamulanie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi