Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] skrzynia biegow - nie wchodzi czworka
Autor Wiadomość
Sebastian Majda
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 19:54   

Po pierwsze oczywiście najlepiej autko porozbierać, popsuć to co jeszcze sie nie popsuło, zamiast wypróbować prostszych sposobów.
Ja miałem przejścia z wolnym kołem, gdzieś przy 150000 w swojej ś.p. 601 i wtedy owszem otworzyłem skrzynię, popatrzyłem się do środka i zamknąłem ją zpowrotem. Następnie kupiłem porządnego oleju do automatycznych skrzyń (czerwony) zalałem i nie było żadnych problemów.
Po drugie nie zalecane jest mieszanie jakichkolwiek olejów, chyba że jest to wyraźnie dopuszczone etykietą. Ja ostatnio przez przypadek kupiłem dwa rodzaje oleju do skrzyni i jak tylko je wlałem, już zaczęły się pojawiać "burzyny". Trza było wylać i kupić nowy olej.
W skrzyni ma być olej, a nie kompot lub rozgotowany kisiel.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2004-09-26, 13:29   

niestety rzadki olej silnikowy i tak jest za gęsty i nie chce wchodzić.
a na ropie chodzi super cacy.]

i to jest SPRAWDZONE i juz długi czas tak jeżdże i nic sie nie dzieje...
a jak skrzynie szlak trafi to sie bede wtedy matrwił... - i tak ją trzabiedzie zrobić, a narazie chodzi extra...

jak ktoś nie wie i nie próbował to niech sie nie mądrzy że to nie zda egzaminu...

a wogóle jedynym elementem który ma wpływ na dobre łapanie wolnego koła to sprężynka dociskająca, która niestety jest za słaba (z czasem) i nie jest w stanie przezwyciężyc gęstości oleju...

i tyle.

powodzenia

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-27, 00:18   

niektórzy DRUCIARZE jeszcze to spawają... też stary dobry sposób...
zamiast napisać coś konkretnego to druciarsto szerzycie... JEszcze olej do automata to pół biedy bo to olej ale coście się tak na tę ropę uparli??

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-27, 18:48   

oni sie uparli bo to jest dobry olej do dezla, a jak wiemy dezlowi to juz nic nie zaszkodzi. Jeszcze trza dwa magnesy w połowie srodkowego słupka przyczepić to wtedy współczynnik CX sie poprawia i 4-ki już nie trzeba włączać.

matu
Gość
Wysłany: 2004-09-27, 22:32   

No dobra...
Posluchalem sie czesci rad... i wymienilem olej.. Nie dolewalem ON bo to nie diesel (choc jak ktos chce- jego sprawa), benzyny tez nie bo to nie kanister.. Mialem tez okazje kupic UZYWANA skrzynie ale zaniechalem tego.

Olej wlalem na stacji MIDAS na Warszawskim Ursynowie ( w przeciwienstwie do FeuVerta gdzie powiedzieli spi#$%!laj z tym gratem)w milej atmoswerze (mechanik tez mial Traba ale 1,1).
Wlalem olej mineralny (SHELLa), bo balem sie ze syntetyk bedzie wylazil kazda dziura w skrzyni.
No i nareszcie 4 zaczela wchodzic... nie za kazdym razem ale na 10 razy wchodzi 9. Jak jest zimny samochod tez zaskakuje bez problemu. Teoretycznie instrukcja zaleca 1,5 litra ale "szerszen" dostal 2 literki.

Podejrzewam ze w przyszlym roku jednak bedzie mie czekal maly remoncik skrzyni... ale to do piero w nastepnym sezonie:):)

Pozdrawiam wszystkich i dzieki za rady!!

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-27, 22:33   

to niech se motodoktora do skrzyni wleją :))))))))

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi