Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[t601] problem z zaplonem (??)
Autor Wiadomość
Grzegorz Zalewski
Gość
Wysłany: 2004-05-24, 07:27   

Witam rozsczelnily mi sie polowki silnika i do czasu kiedy za to sie nie wezme przerzucilem drugi silnik do trabiego ze starego przelozylem elektronike (stary mial platynki ktyore sie do niczego juz nie nadawaly) i gaznik nowego typu. Ustawilem zaplon na gornej pozycji tloka jest iskra, ale i tak cos jest jeszcze nie tak bo do 80 ledwo mozna go rozbujac a pozatym czasem mus ie lekko strzeli. Pozycja zaplonu jest zupelnie inna niz w moim silniku. i teraz pytanko czy mocując n wale korbowym ta czesc ktora obraca zaplonem trzeba jakos specjalnie to zakladac czy jest jakies specjalne ustawienie??

Pozdrawiam

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-23, 16:01   

mam podobne pytanko a konkretnie jakie powinno być optymalne położenie płytki z zapłonem na "oko" bo jak miałem bardziej obrócona w prawo mniej wiecej na 1,3 wyciecia. Czy przy wyprzedzeniu zapłonu (płytka w lewo ale nie na max) konieczne jest przestawienie gaznika bo ja mam 1-1 i do uzyskania prawidłowych wolnych obrotow wkrecilem srube tak ze jest ok.1,5obr. Dobrze bo nie mam dostepu do stroboskopu?

Wojtuś D
Gość
Wysłany: 2004-09-23, 17:26   

masz za pozny zaplon.jak niemasz czujnika zegarowego, mozesz sie ratowac ustawieniem na suwmiarke- ja ustawialem kiedys na jakies 3mm przed GMP.plytke ktora sie przykreca do walu da sie zalozyc tylko w jednym miejscu. poz.

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-23, 19:03   

Witam.
Nie ma ustawienia zaplonu na oko!
Na oko to znaczy zawsze źle!

Oczywiscie można doświadczać, ale zazwyczaj zajmuje to bardzo wiele czasu, a wynik prac jest mierny.
LUDZIE - elektroniczny zapłon w trabancie ustawia się nie dłużej niż trzy minuty. Oczywiście jeśli wszystko jest OK i np. śruby dają się łatwo odkręcać. Po co kombinować lepiej poszukać kogoś z lampa stroboskopową i po sprawie.
Pozdrawiam.

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-23, 19:28   

ok poradziłem sobie sam za pomoca... samochodu. Po prostu próbami. A wirtualnie ciężko doradzac tym bardziej ze niewielu (w tym ja :) ma konkretną wiedze techniczna. I wymagam od Trabiego w granicach rozsądku - skoro tyle jedzie to widocznie tyle może i nie będę wymagał cudów. Koniec tematu

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-09-24, 08:20   

Jeżdżąc z niewłaściwie ustawionym zapłonem, gaźnikiem itp. powodujesz większe zużycie paliwa i znacznie obniżasz trwałość silnika. Prawidłowo ustawiony silnik trabanta zaskakuje swymi osiągami. Ustaw zapłon na suwmiarkę (iskra na świecy powinna przeskakiwać 4 mm przed osiągnięciem przez tłok górnego położenia, lub jeśli nie masz suwmiarki to po zdjęciu głowicy choćby linijką. Do ludzi z Warszawy i okolic. Jeśli ktoś ma podobny problem, mogę ustawić mu za friko zapłon stroboskopem. Stroboskop staram się zabierać na wszystkie zloty na których jestem, więc smiało się pytajcie. Pozdrawiam!

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-25, 16:12   

Zbyszek ma racje z tą trwałością ale wtedy słychać jak dzwoni. Poza tym Zbyszek pomógł mi ustawić zapłon - dzięki. Teraz ja pomogę więc mniej doświadczonym dzieląc się z nimi wiedzą jak ustawić elektronika.
Do JaJera - bzdurą jest że bez stroboskopu się nie da a "na oko" to zależy jakie kto ma oczy i _chęci_...
Więc należy wykręcić świece, skręcić w prawo koła aby dostać się do zapłonu. Jedną świecę włożyć w fajkę (tą gdzie przewód WN jest dłuższy. Zapłon sprawdzamy dla 1 cylindra (tego od str.zamachu) jest to metoda dobra jeśli nic wcześniej nie bylo ruszane z samą płytką elektroniczną (farba na śrubach). Sprawdzamy czy tłok _nie_ jest w górze i wsadzamy przy brzegu otworu świecy suwmiarkę (lub pręt, kredkę) ustawioną na od brzegu gdzie świeca styka się z głowicą 40mm (36mm głębokość przy tłoku w górnym pół.+4mm wyprzedzenia). Teraz przy włączonym zapłonie kręcimy wałem (patrząc od puszki) zgodnie z ruchem wskazówek zegara czyli do siebie i odkręcając dwie duże śruby ustalające cały zapłon wkładając śrubokręt w specjalne wycięcie ustawiamy zapłon tak żeby iskra (po dotchnieciu masy) przeskoczyła właśnie wtedy gdy denko tłoka dotyka suwmiarki.
Ja wczoraj ustawiłem na oko (czyli jazdy próbne + żeby nie dzwonił) wyszło mniej więcej na środku wycięć "(" i ")" do regulacji zapłonu dziś skontrolowałem i wyszło idealnie :) to jest metoda na szybko.
Mam nadzieję że sie komuś to przyda, dziękuje Zbychowi jeszcze raz za porade (bo mu sie chciało). Kończąc nie obwaruję się textami w stylu "nie chcę wywoływać zadnej wojny, ale..." tylko doradze jeszcze uszczelnić puszkę.

I potwierdzam że "jazda wyregulowanym dwusuwem to prawdziwa satysfakcja" :)

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-27, 19:00   

MaxXx, gratuluję. To co opisałeś to nie jes na oko, ale na "przyrząd" (np. kredka), lub tez na "iskrę". Sa to sposoby bardzo stare i nie przypuszczałem że można ich nie znać.
W/g mnie na oko to jest próbowanie (kręcenie płytką w lewo i prawo), a może w końcu się uda.
Osobiście preferuję prawidłowe dynamiczne ustawianie zapłonu przy pomocy odpowiedniej lampy stroboskopowej. ( szybciej i pewniej)

Pozdrawiam i nadal twierdzę że na oko to zawsze żle! I myślę że to nie budzi wątpliwości.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-09-29, 12:24   

Na oko nie, ale na ucho sie najlepiej ustawia. 1/4 trampków to silniki po modyfikacjach lub próbach tuningu. A tam już zapłon może inaczej pasować niż w książce... Pozatym wg książki jak ustawiasz to ustawiasz go wg paliwa które w tamtych latach było. Teraz jest inne paliwo i zapłon też inaczej powinien być wyprzedzony :p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi