Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] 2 zaworki w 1 dniu, co jest grane?
Autor Wiadomość
MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 17:38   

Witam!
Mam "mały" problem z gaźnikiem. jest to 1-1 "składak" ustawiony na 2,5 obrotu. Od początku auto lubi se zgasnąć na wolnych obrotach (ale silnik jest malinka to nie to). Dziś na 13km trasie spalił ok. litra z tym że pod koniec tego dystansu momentalnie ulotniły się z 2 litry (nie wiedziałem o tym). Dotoczyłem się na CPN zatankowałem, otwieram kranik, ekonomizer na max (przez chwile to normalne po pustym gazniku) a diody pala sie i pala dobrze ze koles z auta obok krzyknal bo z pol litra polecilo na asfalt. Prosta diagnoza - wymienilem zaworek iglicowy na inny (uzywany) i plywak na nowy bo byl troche zdeformowany i jazda. Dzis po poludniu przytrafilo mi sie to samo - wrocilem na tarczy czyli na pych nie mam juz sily... paliwo leje sie strumieniem wezykiem przelewu. Wymienic sam zaworek czy doszukiwac sie w tym glebszych problemow technicznych? Prosze o rady, krolestwo za nowiusienki gaznik ;D moze ktos ma [na priv]?

Pozdrawiam

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 18:51   

Nowy zawór iglicowy powinien rozwiązać problem A w gażniku psuje się w zasadzie mocowanie osi przepustnicy i "ginie" płaszczyzna styku z kolektorem Obie rzeczy do zrobienia (pod ośkę przepustnicy dają tulejki) Płaszczyznę można zrobić samemu tylko trzeba się pobawić Mnie gość w sklepie w Lublinie oferował nowy DDR -owski gażnik za 500 zł A zaworek koło40
Pozdrawiam

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 18:54   

dzieki a 5koła hoho! a moze sie zacinac przepustnica (byla przekladana i ma troche ostre brzegi)?

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 21:00   

Przepustnica nie ma tu znaczenia. Sprawdz jeszcze plywak, bo moze masz nieszczelny i przez niego paliwo sie leje.

papieju
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 22:03   

pierwsze - sprawdz pozmiom - moze jets za wysoki i przelewa. dalej - plywak zamontuj uczciwy, objaw utopienia, profilaktycznie mozna i zaworek iglicowy, ale zobacz nawet palcami na czuja czy odbija i czy sie nei wiesza - jesli nie to zostaw w spokoju

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-22, 00:09   

ok obadam poziom thx. pływak nowy

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-22, 14:19   

dobra papieju zrobie jak radzisz tym bardziej ze juz 1000km zrobilem i tak nagle to wyskoczyło. Lepsze uszczelki miedziane czy (?) papierowe? Czy ten defekt moze miec zwiazek z tym ze zawsze wczesniej zamykam kranik a potem gasze silnik?

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-22, 14:53   

Ja używałem miedzianych( do łączenia przewodu paliwowego z gażnikiem) tylko najpierw grzałem uszczelkę palnikiem a potem w wodę Robiła się mięciutka jak ... znaczy bardzo pod pokrywę gażnika dawałem silikon (ten dobry do+300 C )Na łączeniu gażnika z kolektorem dawałem preszpan (taka elastyczna tektura)czasem mają go zakłady elektryczne
Tak było u mnie i grało
Pozdrawiam

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-23, 07:43   

na razie pomogla wymiana plywaka na taki starego typu (wyglad postawionej beczki) i podlozenie 1 podkladki pod zaworek.
A co moze byc przyczyna niskiego Vmaxa? Mam org. wydech (przod rzuca spaliny) i elektronik fabrycznie ustawiony moze trzeba go wyprzedic, co to da?

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-23, 10:03   

Witam.
jak "elektronik" może być fabrycznie ustawiony?
Chyba że nikt jeszcze nie zbliżał się do aparatu zapłonowego. Wydaje się to niemożliwe.
W "elektroniku" zapłon ustawia się tak:
1-szy cylinder -> całą płytką metalową.
2-gi cylinder -> tylko płytką z elementami elekronicznymi po prawidłowym ustawieniu 1-go cylindra. Najlepiej posłużyć się lampą stroboskopową.
Pozdrawiam.

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-23, 11:24   

tak jest nikt jeszcze nie grzebał nawet czerwona farba jest :)

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-10-01, 15:13   

dziwisz się... dla większości ludzi właśnie częste regulacje -grzebanie- to fizolstwo bo jak sie 10 razy zaglada to sie w koncu cos walnie dlatego nie dziw sie ze sa jeszcze nie ruszane trabiki - niektorzy nie widza potrzeby ruszania czegos jak jest ok. Tak to wygląda

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-10-02, 19:26   

No ale juz chyba ok nie jest, skoro pytasz? ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi