|
[1.1] Pompa hamulcowa do Trabiego |
| Autor |
Wiadomość |
Maurycy
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 09:48
|
|
|
Cześć!
Mam ciągle problemy z hamulcami w moim trabiku. I już nie mam cierpliwości naprawiać pompy-chce kupić nową. Słyszałem,że bez większego problemu pasuje pompa z "cinkola" tylko trzeba zrobić redukcje na czujnik do świateł hamowania. Cena trabantowej jest 250zl a tamtej 80zł. Czy ktoś jest w stanie potwierdzić to, że z Cinquecento pompa pasuje do Trabika 1.1?? |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 09:51
|
|
|
| a nie lepiej kupić pompe +servo od golfa 2 (pasuje idealnie) i przewodu od żuka i założyć servo od razu? i nie trzeba robić żadnych redukcji |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 12:07
|
|
|
Blaz! Nie bredz czlowieku! Zadna pompa od golfa 2 nie pasuje idealnie do Trabanta!!!! A tym bardziej z serwem. Trzeba przerabiac mocowanie (przelotke robic) do samego serwa. Jezeli dla ciebie wykonanie przerobki jest banalem, to nie zakladaj, ze jest to banal dla kazdego.
Chlopie, zastanow sie zanim cos napiszesz i ktos dzieki twoim radom wrypie sie niepotrzebnie w koszta!
POMPA OD ZADNEGO INNEGO SAMOCHODU NIE PASUJE IDEALNIE (wsadzic - jechac) DO TRABANTA!
Najmniej roboty jest kupujac zestaw do pompy CC/SC od maksimusa (reklamowal sie kiedys na gieldzie).
Swoja droga ja tez jestem zwolennikiem pomp z VW, no ale to juz znaczenia nie ma. |
|
|
|
 |
Maurycy
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 12:26
|
|
|
Hymm, poczytałem troche forum i wiedz, że na ten temat już było dużo dyskusji, wiec troche sie powtórzyłem z pytaniem. Nie mniej jeśli ktoś ma jakieś nowe uwagi to bardzo chętnie bo i tak nie wiem co jest najprostszym rozwiązaniem. Zadzwoniłem do warsztatu i gość mi powiedział,że on ewentualnie wkłada pompy z 601 (tylko musi być 2 stopniowa) - co wy na to??
I dzięki za odpowiedzi! |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 15:05
|
|
|
| Pompa z 601 pasuje(wyjąć/włożyć)oczywiście dwustopniowa Dwa miechy temu tak zrobiłem i wszystko gra Ale może to nie wina pomoy że nie masz hamólców Pod spodem na przewodach są reduktory siły ham. Może to one? Może zapowietrzenie ? Może płyn trzeba zmienić bo złapał wodę ? |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 16:12
|
|
|
| nie bredze człowieku tylko widzialem jak to jest założone u paru osób i słuchałem mechanika co to zakładam bo miał zakładac też u mnie i z tego co mówił otwory mocujące pasują, włacznik stopów też, a jedyne co trzeba przerobić to założyć dłuzsze przewody, np od żuka i klepnąć delikatnie błotnik żeby serwo weszło |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 17:01
|
|
|
Teraz to bredzisz jak pognieciony.
i z tego co mówił otwory mocujące pasują,
Serwo VW nie ma otoworow tylko szpilki wiec nie moze pasowac - BREDZISZ.
włacznik stopów też
wlacznik stopu da sie wkrecic zamiast 4 przewodu wychodzacego z pompy (przy zasotoswaniu trojnika - jak oryginalnie).
a jedyne co trzeba przerobić to założyć dłuzsze przewody
Gdyby to buly jedyne wymagane przerobki 99% trabantow by mialo pompy z golfa z serwem.
Dam ci moze rade (czy cenna czy nie sam osadz) - pierw cos zamontuj a potem udzielaj porad jak to zrobic. Pozwoli to uniknac bredzenia. |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
|
|
|
 |
bipi78
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 19:35
|
|
|
| jak sie sprawuje ta pompa i czy jest znaczna róznica w sile nacisku na pedał podczas hamowania ?? |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 19:50
|
|
|
| daj spokój Paplo o co sie tak wkurzasz? nie wymądrzam sie tylko mówie to co mówił mi facet który zakładał takich pomp ze 4 i powtarzam również słowa kumpla który był przy zakladaniu przez tego mechanika pompy do swojego traba, zresztą rozmawialiśmy w zeszłym roku we trójke i byłeś przy tej rozmowie (biały trabi z Kielc). Ja osobiscie nie zakladałem pompy ani nie byłem przy jeje zakłądaniu ale jak już mówiłem nie bredze tylko powtarzam co mowili. Być moze sie mylą ale ja tylko powtarzam i nikomu broń Boże zle nie życze a tym bardziej nie chce wpakować nikogo w koszty! |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 21:33
|
|
|
A może Maurycy powiesz bliżej co dzieje sie z Twoją pompą, bo byś może jak to powiedział Stanisław Kudyba wina leży gdzie indziej?
Ja też miałem problemy z pompą bo jak naciskałem hamulec, po paru sekundach pedał wpadał w podłoge- nie trzymała ciśnienia. Wymieniłem uszczelki cylinderków i gra, wiec moze popatrz też gdzie indziej |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-09-14, 23:09
|
|
|
pompa od 601 podaje inne (słabsze) ciśnienie.
co do pasowania pompy... od Fiata 125p sama pompa - bez serva wchodzi prawie idealnie (tylko dziurki poszerzyć) ale pojawia się problem bo fiat ma inne końcówki. Pompa kosztuje 40 złotych + robocizna dla frajera który zmieni końcówki na przewodach na fiatowskie...
Józek B. to robił. |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-09-15, 11:39
|
|
|
Bipi - nie wiem, nie sprawdzalem jej jeszcze - samochod w remoncie.
Blaz - wkurzam sie wlasnie o to. niesprawdzonych informacji nie pisz, ewentualnie zaznacz, ze to niepewne. |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-09-15, 12:35
|
|
|
| no ja może dodam tym razem SPRAWDZONE że pompa z serwem od golfa II działa pieknie i trabi świetnie hamuje, jednym paluszkiem mozna autko zatrzywać.. |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-09-15, 19:07
|
|
|
no ja może dodam tym razem SPRAWDZONE że pompa z serwem od golfa II działa pieknie i trabi świetnie hamuje, jednym paluszkiem mozna autko zatrzywać..
Sory blaz ale Maurycemu chodził o to CZY pasuje do traba jakaś pompa a nie czy od golfa działa Przecież sporo golfów jeżdzi i czasem nawet hamują więc wiadomo że pompa z golfa działa a że działa w trabim?Przecież prawie każda pompa zadziała tylko kwestia kosztów i sensu takich operacji
Dzięki Kubie za konkret w sprawie ciśnienia w pompie od 601 Faktycznie żeby stanąć trzeba trochę depnąć ale da się wytrzymać
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|