Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] hamulec ręczny
Autor Wiadomość
elixir
Gość
Wysłany: 2004-09-12, 14:25   

z ręcznym mam taki problem: jak zaciągne go na maxa, to moge i tak pchac samochod, z pewnym trudem.
mialem traba na kanale i zrobilem ta sruba od ustawiana tak, zeby spuszczony w ogole nie tarl o beben (moze minimalnie ale nie sadze). szczeki wracaja do swojej pozycji, bebny mam stoczone na 202 mm.
w sumie wszystkie bebechy hamulcow poczawszy od przewodow konczac na szczekach mam do wymiany, ale moze da sie to zrobic zanim zakupie i przeloze co trza.(noznego w ogole nie ma, a jak odpali chce sie przejechac kawalek z mozliwoscia zahamowania)

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-12, 14:51   

Bez szczęk to raczej trudno mieć ręczny

elixir
Gość
Wysłany: 2004-09-12, 15:24   

wiec mala lekcja polskiego:mam do wymiamy to znaczy ze cos jest ale chce zalozyc nowe.
zeby hamulce byly 100% sprawne. nie chce co miesiac roznbierac tego i cos nowego montowac co i raz.
RAZ A DOBRZE.
a teraz chce miec reczny zeby zahamowac z 40 kmh na jakins ludzkim odcinku.

elixir
Gość
Wysłany: 2004-09-12, 15:32   

te moje szczeki chyba nawet sa porzadku ale wole juz zmienic i micec 100%pewnosci

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-13, 17:51   

Ale dlaczego chcesz testować ręczny przy 40 ? Jest prostrzy sposób :zaciągasz ręczny wrzucasz trzeci bieg i próbujesz ruszyć Jeśli masz dobry ręczny silnik powinien 'zdechnąć'
Chcesz zrobić raz a dobrze ? Kup nowe bębny szczęki cylinderki przewody pompę i będziesz miał dobrze zrobione hamulce
A jeśli chcesz mieć ręczny 'już' to podkręć tę śrubę od regulacji i po bólu

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-13, 18:07   

oj nie jest tak do końca z tym sprawdzaniem ręcznego... przy prędkości 40km/h trabant jest "cięższy" niż przy ruszaniu z trójki- przy ruszaniu z trójki może zdechnąć i bez ręcznego

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-13, 21:38   

Jest prostrzy sposób :zaciągasz ręczny wrzucasz trzeci bieg i próbujesz ruszyć Jeśli masz dobry ręczny silnik powinien 'zdechnąć'

prostszy to on może i jest ale cholernie szkodliwy dla sprzęgla...
NIE POLECAM

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-14, 15:10   

No przecież to trzeba z głową ale oczywiście zgadzam się że dla sprzęgła to nie jest dobry sposób Ale przy ruszaniu pod sporą górkę w 5 osób też można wysadzić pasażerów a wpuścić dopiero na równym(żartowałem)

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-14, 23:39   

no wiesz, to jest dobre wyjście :)
widzę, że powraca kultura techniczna :)

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-15, 19:11   

No więc może to nasze pokolenie nie jest takie ostatnie
A ten tekst o Europie powinien zaistnieć gdzieś szerzej Jest debest
Pozdrawiam

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-07-30, 17:39   

Skożystam z okazji i podepnę się pod ten temat :)
Również mam problem z hamulcem ręcznym. Problem polega na tym, że do tyłu auto się nie stoczy, ale za to do przodu na zaciągniętym recznym jedzie spokojnie dalej. Podniosłem auto i wychodzi na to że tak się dzieje głównie w prawum kole, bo można je nawet reką swobodnie obrócić. Co z tym może być???

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-30, 19:03   

Mam dokładnie tak samo :O

Filip Majewski
Gość
Wysłany: 2005-08-01, 18:14   

Ja tesh miałem problem z ręcznym (lekko trzymał a jak podkręciłem to na spuszczonym lekko ocierał) ale jak konserwowałem podwozie to odkryłem że tam jest poprostu rdza a ponieważ za nic w świecie nie mogłem zdjąć bębna postukałem trochę młotkiem, lekko odgiąłem tą blache pod bebnem i wydmuchałem całą rdze, teraz działa bez zarzutu.

pozdrawiam

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-08-01, 22:26   

Witam!
Ja sprawdzam ręczny zaciągając go powoli przy prękości ok. 20-30 km/h na luźnej nawierzchni.Potem wysiadam i patrze czy ślady są równe i czy zaczynają się w tych samych miejscach.
Wtedy wiem w razie czego, w którym kole jest coś nie tak.
Pozdrawiam!

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-08-08, 21:08   

Ok. A może ktoś wie jak taką usterkę ręcznego można usunąć.Lub przez co może być spowodowana???

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi