Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chce zrobic progi samemu..
Autor Wiadomość
Filuu
Gość
Wysłany: 2004-09-05, 17:38   

Jest tak... z jednej strony z tylu mam juz dziure.. od spodu i juz troche zboku.. i niestety rosnie. mam dostep do spawarki i jako tako spawac potrafie i mam pytanie.. czy wystarczy oczyscic do golej blachy to miejsce i przyspawac jakas blache na ta dziure czy cos? czy moze trzeba cos powazniejszego zrobic??.. szukalem na forum i konkretow nie znalazlem wiec prosze o pomoc..

thx from a mountian ;)

elixir
Gość
Wysłany: 2004-09-05, 18:02   

ja mam wyspawane z blachy 2 mm (wyzarte bylo przy koncach progow) wiadomo, to co zardziewiale wylecialo.
niestety co do wytrzymalosci to niewiele moge powiedziec. mam tak od maja, ale trabi mieszka w garazu i rzadko kiedy wychodzi na dwor, wiec wszystko wyglada jak zaraz po robocie.

Filuu
Gość
Wysłany: 2004-09-05, 18:28   

moj trabi tez jest garazowany.. dziura jest zaraz przy tym specjalnym otworku na podnosnik.. oczywiscie nie probowalem go podnosic bo nie jestem pewny czy wytrzyma i nie jestem tez pewny czy wspawane blaszki wy3maja... no i czy tylko tak wystarczy.. moze jakas rure do srodka wspawac czy co.,

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-09-05, 21:22   

ja mam wlasnej roboty z aluminium......sa fajne:)))) przynitowane do nadwozia:)

bipi78
Gość
Wysłany: 2004-09-06, 19:45   

zrób porządnie progi wymień najlepiej całe to koszt ,ale i tak z czasem bedziesz musiał je robic a to ważna cześć nadwozia (same duroplasty nie utzrymają podwozia )

Złoty
Gość
Wysłany: 2004-09-06, 22:04   

...najlepiej kup arkusz blachy gleboko tlocznej (nie musi byc kto wie jaka 0,8 -1,0 powinna wystarczyc, my z takich robimy i nic sie nie dzieje)...

...zrob sobie dokladne pomiary dlugosci od jaskolki do konca progu...

...pomierz sobie dokladnie wysokosc i szerokosc podproza... (wystarczy jednego bo sa identyczne)...

...jezeli nie masz mozliwosci wygiecia samemu to zanies ta blache wraz z wymiarami do najblizszego zakladu blacharskiego, i napewno za flaszke ci to wygną...

...nastepnie wspawaj kawalki rurek (jezeli nie masz to wytnij ze starego podproza) na podnosnik w miejsce gdzie byly oryginalnie...

...i wspawaj calosc do traba...

Najlepiej by bylo stare podproze porozwiercac na zgrzewach (nie wycinac) i poprostu oberwac, bo pozniej jest mniej roboty z wstawianiem nowego podproza...

I w sumie to jest cala filozofia... ja mam tak zrobione i moich trzech kumpli tez tak ma zrobione...
...traby nie sa garazowane, robia tysiace kilometrow rocznie i sie nic nie dzieje...
... jest troche roboty ale maksymalnie wyniesie cie to jakies 50-100 zl za wszystko ..
...a nie 200zl za strone...

...pozDDRawiam i zycze powodzenia...

Dysiek
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 10:40   

Wlasnie skonczylem robić moje progi - roboty jest na prawde sporo, ale nie ma sensu wstawiac latek, o ktorych piszesz, bo prog pewnie i tak jest juz mocno zardzewialy w srodku.

Najpierw musisz odczepic duroplast z nad progu - da sie to zrobic bez demontazu boku:
- wiercisz nity na nadkolu
- od dolu (tam gdzie duroplasy laczy sie z progiem) wiercisz srubki (marne szanse, ze sie odkreca)
- nozem wydlubujesz klej laczacy duroplast z progiem i tak samo w kieruku gornym, do wysokosci konca nadkola
- duroplast po tym zabiegu mozna mocno odgiac, tak,ze nie przeszkadza

Po drugie:

- szlifierka obcinasz caly dolny prog
- laczenie progu z progiem gornym odrywasz za pomoca kombinerek, wczesniej mozna rozwiercic te laczenia (widac jak popatrzysz z gory na gorny prog)
- slifujesz ladnie na rowno

Po trzecie:
- prog przed montazem malujesz w srodku czyms przeciw korozji (srodek na E,czarny jak smola, zapomnialem nazwy)
- szlifujesz to, gdzie prog ma sie laczyc z progiem gornym

Po czwarte:
- spawasz

Po piate:
- pokrywasz farba prog (polecam Hamerait - nie trzeba sie pieprzyc z podkladem, na progi wystarcza spokojnie puszka 0,5 l)
- jak wyschnie farba walisz bitex (srodek przeciw korozji)

Czas trwania: calosc zeszla nam (ja + ojciec) 3 popoludnia (od 13-14 do ok. 20-21)

Dysiek
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 10:42   

Aha, progi chyba lepiec kupic gotowe - giecie blachy bedzie cie kosztowac sporo czasu (no i kase za blache) a prog dolny kosztuje 40 zl.

Luker
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 11:51   

No to inne pytanie , czy do dorabianych progow , np. z nierdzewki , musza byc wspawane te rurki ? Bo z checiabym sie ich pozbyl , ale nie wiem , czy jak zaczne podnosic traba , to czy mi sie prog nie pognie , albo nie splaszczy ??? Moze poprzeczne wstawki o przekroju progu ?

Qbs
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 11:59   

Ja podnosze traba podnosnikiem od lanosa i podnosze za wachacze tylne w przypadku tylu, a przod deska i jakies sie miejsce znajdzie niezgnite. Mozesz spokojnie sie pozbyc tych rurek.

Pozdrawiam =]

Dysiek
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 12:09   

Zalezy jakiego lewarka uzywasz - jak takiego, co sie wkalda do dziurki (takie sa oryginalne), to nie masz wysjcia - musisz zostawic :) Jak innego to mozesz sie pozbyc - wtedy podkladsasz kawalek deseczki pod prog i mozesz podnosic

Luker
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 12:51   

Ale ja mowie o takim malym hydraulicznym , oczywiscie i deseczka podlozona , ale pytanie , czy musi byc jakies wzmocnienie w progu , zeby sie nie poskladal ...

Qbs
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 15:05   

Jesli chodzi o te rurki to one same w sobie nie stanowia wzmocnienia, sluza jedynie do wlozenia oryginalnego podnosnika. A co do innych wzmocnien to nie mam pojecia bo progow jeszcze nie robilem :-)

Pozdrawaiam =]

Dysiek
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 16:25   

Nie, nie musi byc :) Deseczka wystarczy :) No chyba, że masz zajebiscie przegnity prog - wtedy ustawiaj lewarek tam, gdzie nie widac korozji.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 22:28   

Jezuuuuuu!! ja podnoszę bez deseczki za progi i się nic nie gnie...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi