|
Jak zamontować sygnał włączonych swiateł??? |
| Autor |
Wiadomość |
Peter
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 11:28
|
|
|
Zbliża się pora jeżdzenia na światłach. Życie tak szybko biegnie, że czasami zdarza mi się zapomnieć wyłączyć światełek. W ziązku z tym mam pytanie,jak zamontować sygnał dzwiękowy, który przypomni o włączonych światłach po zgaszeniu silnika(jak w większości samochodach). Bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie takiej instalacji, bo jestem zielony z elektryki(co trzeba kupić,jak i co do czego podłączyć, itp..).
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
Dysiek
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 11:46
|
|
|
| Podlaczam sie do pytania, bo ja zawsze zostawiam wlaczone ;) |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 12:43
|
|
|
| kupilem takie urzadzenie za 5zl z instrukcja obslugi na ktorj wszystko jest wyjasnione!dziala na zasadzie takiej, ze jezeli mam zapalone swiatla i wylacze stacyjke (wyciagam kluczyk)to wtedy przypomina o swiatlach.prosta sprawa |
|
|
|
 |
Peter
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 12:51
|
|
|
| Gdzie to można kupić i jak się to nazywa? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 14:37
|
|
|
Witam, Teoretycznie kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym, na stacji benzynowej i super-marketach.Zazwyczaj nazywa się to "przypominacz włączonych świateł" Podłączasz w/g instrukcji: jeden kabelek do masy[minus], drugi pod bezpiecznik swiateł [plus] i po sprawie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 14:38
|
|
|
Mozna kupic prawie w kazdym sklepie motoryzacyjnym, a nazywa sie sygnalizator wlaczonych swiatel ;)
Jezdzijmy przez caly rok na swiatlach!!!
(nie dotyczy 6voltowcow) ;)) |
|
|
|
 |
dylu
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 21:52
|
|
|
| ja kupilem cos takiego w praktikerze, 7 zł, ale podłączyłem czerwony kabelek do bezpiecznika od świateł, a niebieski do stacyjki(pewnie masy). Wyłaczam stacyjkę - piszczy, ale jak sam zgasnie -nie piszczy dlaczego? |
|
|
|
 |
Pawel "lyssy&
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 22:05
|
|
|
Jezdzijmy przez caly rok na swiatlach!!! no ma sie rozumiec... ale przypominacz jest po to, by nie stac caly rok na swiatlach )) |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 22:13
|
|
|
Zbliża się pora jeżdzenia na światłach
Jezdzijmy przez caly rok na swiatlach!!!
(nie dotyczy 6voltowcow) ;))
NA ŚWIATŁACH SIĘ JEŹDZI CAŁY ROK I TO NIE WAŻNE CZY SIĘ MA 6 CZY 12 CZY 24 V... |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-09-09, 22:19
|
|
|
[..]jak sam zgaśnie to nie piszczy[..]...
pewnie dlatego że kluczyk nie jest w tym polozeniu w którym podłączony jest kabelek żeby piszczało..
ja też zakóładam ten cud techniki-pamiętajmy tylko żeby to podłączyć do światel mijania bo na postojówkach czasem sie stoi bezwłączonej stacyjki, a trabi nie ma włacznika oświetlenia kabiny w dzrzwiach-bo w sumie to tak to powinno byc podłączone- po otwarciu drzwi powinno piszczeć |
|
|
|
 |
kebi
Gość
|
Wysłany: 2004-09-10, 07:28
|
|
|
| Najlepiej światła przerobić na przekaźniki i podpiąć wszystko tak że po wyłączeniu zapłonu światła gasną. |
|
|
|
 |
bRq
Gość
|
Wysłany: 2004-09-10, 08:36
|
|
|
Najlepiej światła przerobić na przekaźniki i podpiąć wszystko tak że po wyłączeniu zapłonu światła gasną.
A jak to zrobic ? :) |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-09-10, 09:00
|
|
|
| a po co tak?? podłączyć sobie lampke od "wysokiego ustawienia" świateł (taka pomarańczowa na samym dole- chyba nikt tego nie używa) pod światła i ew założyć brzeczyk- no i teraz jak ktoś zapomni o wyłączeniu to stawiam mu 0,5.., ja bynajnmiej nie zapominam jak podłączyłem kontrolke |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-09-11, 10:33
|
|
|
Najlepiej światła przerobić na przekaźniki i podpiąć wszystko tak że po wyłączeniu zapłonu światła gasną.
A jak to zrobic ? :)
Wystarczy miec choc troche pojecia o instalacji elektrycznej w samochodzie, albo znalezc na forum temat o przekaznikach i probowac cos samemu wymyslec. |
|
|
|
 |
MaxXx
Gość
|
Wysłany: 2004-09-12, 08:12
|
|
|
| ja kupiłem w obi za 7 czy 8 zetka samoprzylepny dżingiel. A na postojówkach śmigam cały czas |
|
|
|
 |
|
|