Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zamontować sygnał włączonych swiateł???
Autor Wiadomość
Peter
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 11:28   

Zbliża się pora jeżdzenia na światłach. Życie tak szybko biegnie, że czasami zdarza mi się zapomnieć wyłączyć światełek. W ziązku z tym mam pytanie,jak zamontować sygnał dzwiękowy, który przypomni o włączonych światłach po zgaszeniu silnika(jak w większości samochodach). Bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie takiej instalacji, bo jestem zielony z elektryki(co trzeba kupić,jak i co do czego podłączyć, itp..).
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.

Dysiek
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 11:46   

Podlaczam sie do pytania, bo ja zawsze zostawiam wlaczone ;)

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 12:43   

kupilem takie urzadzenie za 5zl z instrukcja obslugi na ktorj wszystko jest wyjasnione!dziala na zasadzie takiej, ze jezeli mam zapalone swiatla i wylacze stacyjke (wyciagam kluczyk)to wtedy przypomina o swiatlach.prosta sprawa

Peter
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 12:51   

Gdzie to można kupić i jak się to nazywa?

JaJer
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 14:37   

Witam, Teoretycznie kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym, na stacji benzynowej i super-marketach.Zazwyczaj nazywa się to "przypominacz włączonych świateł" Podłączasz w/g instrukcji: jeden kabelek do masy[minus], drugi pod bezpiecznik swiateł [plus] i po sprawie.
Pozdrawiam.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 14:38   

Mozna kupic prawie w kazdym sklepie motoryzacyjnym, a nazywa sie sygnalizator wlaczonych swiatel ;)

Jezdzijmy przez caly rok na swiatlach!!!
(nie dotyczy 6voltowcow) ;))

dylu
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 21:52   

ja kupilem cos takiego w praktikerze, 7 zł, ale podłączyłem czerwony kabelek do bezpiecznika od świateł, a niebieski do stacyjki(pewnie masy). Wyłaczam stacyjkę - piszczy, ale jak sam zgasnie -nie piszczy dlaczego?

Pawel "lyssy&
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 22:05   

Jezdzijmy przez caly rok na swiatlach!!! no ma sie rozumiec... ale przypominacz jest po to, by nie stac caly rok na swiatlach ;-) ))

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 22:13   

Zbliża się pora jeżdzenia na światłach

Jezdzijmy przez caly rok na swiatlach!!!
(nie dotyczy 6voltowcow) ;))

NA ŚWIATŁACH SIĘ JEŹDZI CAŁY ROK I TO NIE WAŻNE CZY SIĘ MA 6 CZY 12 CZY 24 V...

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-09, 22:19   

[..]jak sam zgaśnie to nie piszczy[..]...
pewnie dlatego że kluczyk nie jest w tym polozeniu w którym podłączony jest kabelek żeby piszczało..
ja też zakóładam ten cud techniki-pamiętajmy tylko żeby to podłączyć do światel mijania bo na postojówkach czasem sie stoi bezwłączonej stacyjki, a trabi nie ma włacznika oświetlenia kabiny w dzrzwiach-bo w sumie to tak to powinno byc podłączone- po otwarciu drzwi powinno piszczeć

kebi
Gość
Wysłany: 2004-09-10, 07:28   

Najlepiej światła przerobić na przekaźniki i podpiąć wszystko tak że po wyłączeniu zapłonu światła gasną.

bRq
Gość
Wysłany: 2004-09-10, 08:36   

Najlepiej światła przerobić na przekaźniki i podpiąć wszystko tak że po wyłączeniu zapłonu światła gasną.

A jak to zrobic ? :)

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-10, 09:00   

a po co tak?? podłączyć sobie lampke od "wysokiego ustawienia" świateł (taka pomarańczowa na samym dole- chyba nikt tego nie używa) pod światła i ew założyć brzeczyk- no i teraz jak ktoś zapomni o wyłączeniu to stawiam mu 0,5.., ja bynajnmiej nie zapominam jak podłączyłem kontrolke

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-09-11, 10:33   

A jak to zrobic ? :)

Wystarczy miec choc troche pojecia o instalacji elektrycznej w samochodzie, albo znalezc na forum temat o przekaznikach i probowac cos samemu wymyslec.

MaxXx
Gość
Wysłany: 2004-09-12, 08:12   

ja kupiłem w obi za 7 czy 8 zetka samoprzylepny dżingiel. A na postojówkach śmigam cały czas

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi