Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana tylnych łozysk
Autor Wiadomość
Sei
Gość
Wysłany: 2004-08-31, 17:02   

To może jeszcze drobny dodatek, że łożyska na tył, zgodnie z fabryką, powinny mieć luz C2

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 04:10   

Osobiście zakładam łożyska kryte lecz usuwam krycie od strony gdzie jest tulejka dystansowa i pakuje się smar łożyskowy.
Pozdrawiam.

to właśnie chciałem napisać, ale jakoś nie wiedziałem jak to łopatologicznie wytłumaczyć :)

Luker
Gość
Wysłany: 2004-09-06, 08:52   

Zastanawia mnie jeszcze jadna sprawa , jak długo wytrzymałyby łożyska 6206 2RS , 6206 z obustronnymi osłanami z tworzywa sztucznego.
Jeszcze jedno pytanie, podczas wyciagania lozyska od zewnetrznej strony(nie od strony mortyzatora) zauwazylemcos w stylu zimeringa ,niestety troche byl porwany i taki tez zamontowalem , nie uprzedzoo mnie w sklepie , ze takowa czesc moze byc potrzebna , stad pytanie , czy cos sie stanie jezeli tej uszczelki prawie nie ma???

Mateo
Gość
Wysłany: 2004-09-06, 10:10   

Mam pytanie związane z wymianą łożysk z tyłu w 1.1. Po dokręceniu głównej nakrętki, jeśli kiwam kołem na boki, to lekko stuka. Mechanik powiedział, że zajechana jest piasta. Czy muszę wymienić cały wahacz ? Czy wahacz z 601 pasuje do 1.1 ?

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-06, 10:56   

wachacz z 601 idealnie pasuje do 1.1 tylko trzeba przewody hamulcowe inaczej poprowadzić, a wcześniej je odkręćić nie urywając przy tym przewodów lub nie "obrabiając" śrubki 10mm od przewodu...i odpowietrzniki..

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-06, 19:24   

wachacz z 601 idealnie pasuje do 1.1 Ale chyba dopiero po roczniku 84 bo wcześniej traby miały resory Mylę się?
Zastanawia mnie jeszcze jadna sprawa , jak długo wytrzymałyby łożyska 6206 2RS , 6206 z obustronnymi osłanami z tworzywa sztucznego Jeśli książka mówi że otwarte z luzem C2 to po jaką kombinować?
A to 'coś' to symering Jeśli był to jest potrzebny W sklepie powiesz że na łożysko 6206 i dadzą Gruby chyba 8 mm
pozdrawiam

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-09-07, 09:45   

Ale chyba dopiero po roczniku 84 bo wcześniej traby miały resory Mylę się?

TAK, mylisz się. Pasuje, tylko trzeba przełożyć mocowanie amortyzatora. Ot cała filozofia.

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-09-07, 10:49   

Mechanik powiedział, że zajechana jest piasta.

To mechanik jest zajechany. Zmien mechanika i lozyska.

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-07, 18:47   

jeśli chodzi o ten rocznik gdzie był tylny resor zamieniany na kolumne to chyba nie 84 tylko 89lub 90?

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-07, 19:19   

Dzięki za sprostowanie mej niewiedzy o wachaczu z 601 do 1.1 Ucieszyło mnie to bo mam 2 wachacze i teraz na wolnym czasie i na spokojnie zrobię sobie oba tak jak trza Jeszcze raz dzięki Danielowi
Wiec forum jest potrzebne i to bardzo

blaz
Gość
Wysłany: 2004-09-07, 19:31   

jeden trampowiec powiedział że w wachaczu od 601 trzeba by coś wzmocnić, tzn wspawa mi kawałek grubej blachy w polączenie 2 elementów które tworzą wachacz bo podobno to w polówce słabo trzyma (w wachaczach od polo to podobno jest) ale coś czuje że chciał zarobić na blache ryflowaną o której truł od 2 tygodni ze kasy nie ma:))

Sebastian Majda
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 20:15   

Mateo też mam ten problem. Mimo paru wymian łożysk koło i tak chodzi na boki. Problem jest ze średnicą gniazda wahacza, w którym siedzą łożyska. Jest za duża względem średnicy zewnętrznej zewnętrznego pierścienia łożyska i nie moża uzyskać wymaganego pasowania. Wyjścia są dwa - wymiana wahacza, lub demontaż tuleji wahacza, napawanie i wytaczanie na wymiar umożliwiający uzyskanie wymaganego pasowania.
Ja szukam na razie nowego wahacza.

Co do otwartych łożysk lub demontowania pokryw łożysk zamknietych to powiem tyle - zamontowałem łożyska otwarte, nasmarowałem je, zgubiłem gumową osłonkę przed zabrudzeniem i po miesiącu zatarłem łożyska. No to polecam przemyślenie opcji zamkniete kontra otwarte łożyska.

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-09-21, 20:54   

Pomysl moze o wytoczeniu tulei, ktora moglbys skasowac luz.

ŻółtyTrabik
Gość
Wysłany: 2008-02-21, 18:55   

Sorry za odkopanie starego tematu, ale od pewnego czasu kola z tylu nie pozwalają o sobie zapomniec, wydajac rozne dzwieki od huczenia, po stukanie :/
Chce zmienic lozyska. Teraz pytanie, kryte czy zwykle? Czy trzeba przy wymianie zastosowac jakis smar do lozysk czy cos w tym stylu?
Jezeli dobrze rozumiem to z tylu w kazdym kole są dwa takie same lozyska tak? Czyli przy wymianie calosci potrzebuje 4 lozyska.
Czy oprocz lozysk i ew smaru potrzebuje jeszcze jakas czesc? Pytam z ciekawosci bo kupuje w motirexie i wolalbym uniknac sytuacji ze jakiejs dupereli mi zabraklo a auto rozkopane na lewarku :).
Za odp z gory dzieki
Pozdrawiam

Z10m3k
Gość
Wysłany: 2008-02-22, 00:50   

Wez kryte wyjmij po jednym uszczelniaczu tak zeby byly otwarte od srodka a kryte od zewnatrz i nałóż smaru do lozysk miedzy nie. I nie zapomnij o nowych uszczelniaczach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi