Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pare pytan newbe
Autor Wiadomość
Krzysiek "Mutos&
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 12:24   

Sluchajcie jesten niedawno upieczonym właścieielem traba i mam kilka pytan.

Jak trabant powinien palic? Bo mnie w chwili obecnej tak na oko to przekracza 10l/100km w cyklu miejskim :/ Co moze byc tego przyczyna, co i jak mozna ew. wyregulowac??

Mam w srodku przelacznik/kurek z trzema pozycjami? Co które oznacza (pionowo jest chyba główny bak, a rezerwowy w prawo, a co jest w lewo to nie wiem).

A co do samego samochodu jest to 601s z el. zaplonem i instalacja 12V. Ostatnio wymienialem glowice, bo mi świeca "wystrzelila" w góre i pozrywala gwint - czy to moze miec cos wspólnego z tym spalaniem (przed moją naprawa palil mniej)

Filuu
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 13:02   

spalanie w cyklu miejskim traba bez bajerow (ekonomizer magnetyzer itp) wynosi wlasnie cos kolo 10 litrow a u mnie jest tak w lewo czubek - rezerwa na dol czubek otwarty bak w prawo - zamkniecie baku. bak zamyka sie by ci paliwo nie przelewalo sie przez gaznik przy dlugich postojach (5 godzin to tez dlugi postoj)

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 13:14   

Mój trab w cyklu miejskim spala 6,3 litra/100 km, a nogę miewam ciężką... Proponuję: dokładne ustawienie zapłonu (stroboskopem, ew czujnikiem lub suwmiarką), zdjęcie i gruntowne czyszczenie gaźnika (broń Boże nie wykręcaj śrubki pod korkiem/zaślepką z boku gaźnika!!! informacje o tym znajdziesz na forum w starszych tematach), Sprawdzenie tylnego wydechu (jak jest zapchany powoduje pogorszone osiągi i zwiększone spalanie), sprawdzenie hamulców (czy np. nie hamują w trakcie jazdy, a może się tak zdażyć, że szczęki tra o bęben)sprawdzenie, czy nie ma przedmuchów ze skrzyni korbowej, spod cylindrów, głowic, oczyszczenie odstojnika paliwa (plastikowa nakrętka pod bakiem, na dole kranika), zmiana kabli wys. napięcia na nowe, świec na właściwe. Bez tych napraw/regulacji/wymian nie jeździj, szkoda traba, pieniedzy na benzynę i nerwów... Najlepiej znajdz w swoim mieście kto zna się na rzeczy, niech obejrzy i obada traba. 10l/100 km TO NIE JEST WŁAŚCIWE SPALANIE!!!

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 18:03   

6,3 litra/100 km - TO NIE JEST WLASCIWE SPALANIE

Przy takim spalaniu zatrzesz silnik. Przeczytaj dane producenta nt spalania, ponizej tego nie polecam schodzic.

Joonior
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 18:12   

a mój pali tyle ile zdąży i wcale mi to nieprzeszkadza,jak tak chce to tak ma,niebede mu żałował a on wynagradza mi to nienaganną pracą i cąłkiem niezłą mocą jak na tak mały silniczek....

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 18:57   

<6,3 litra/100 km - TO NIE JEST WLASCIWE SPALANIE

Przy takim spalaniu zatrzesz silnik. Przeczytaj dane producenta nt spalania, ponizej tego nie polecam schodzic.>

Nawet jeśli lałoby się odpowiednio większą ilość oleju?

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-09-03, 07:25   

Gaźnik mam nowy, ustawiony przez fabrykę, tak więc myślę, że nie jest tak źle... Gaźnik posiada wszystkie fabryczne plomby i nie zamieżam tego zmieniać... Przy spalaniu 10l/100 km myślę, że spora część tego paliwa nawet nie dostaje się do silnika, tylko wycieka z gaźnika, lub wylatuje przez nieszczelności karterów, lub niedokręcone głowice....

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-09-03, 07:40   

Na zużycie paliwa ma wpływ moment zapłonu także a uszczelka pod głowice kosztuje5 zł pozatym nie miał byś kompresji gdyby spod głowicy 'coś' wyłaziło Możesz także cały czas mieć wyciągnięte ssanie i teżbędzie ci palił chocho
Pozdrawiam

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-09-03, 08:06   

Co do zacierania silnika zbyt ubogą mieszanką: objawów typu: przegrzewanie silnika (dzwonienie, samozapłony itp), nadpalanie elektrod świec (biały kolor izolatora, wtopione "pereki"), trudności z uruchomieniem, czy "przycieranie" u mnie brak, co przemawia jednak za faktem, że trabant 601 może spalać rozsądne ilości paliwa bez szkody dla jego trwałości... A zaoszczędzone pieniążki (4 litry benzynki czyli ~16 zł na każde 100 km, czyli po przejechaniu 30000 km daje to kwotę 4800 zł) wolę przeznaczyć na inne cele... Choćby na szybszy remont silnika.

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-09-03, 22:09   

wiecie co, najważniejsza oprócz tego jest technika jazdy. Mój rekord to 5.5 na 100 a normalnie 6.5. To są wyniki po nauce u Miedelnicy :) a moje średnie to 7 - 7,5 na 100 km.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi