Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[rejestracja] wpisanie wspolwlascicieli
Autor Wiadomość
gal001
Gość
Wysłany: 2004-05-31, 18:41   

Czesc,
Potrzebuje szybkiej opowiedzi dot. rejestracji. Chce skorzystac
ze znizek moich rodzic. Musze byc wpisany w dowod jako wspolwlasciciel,
a straszy jako glowny wlasciciel. To jasne.
A czy umowa kupna-sprzedazy moze byc na kogokolwiek?
Jednym slowe, jezeli bedzie na mnie czy czeka mnie jakas zwyzka,
lub brak mozliwosci uczynienia mojego ojca glownym wlascicielem auta?
dzieki
gal001

Mally2105
Gość
Wysłany: 2004-05-31, 18:57   

czesc.umowe musisz miec spisana na siebie jako wlasciciela, ojciec jako wspolwlasciciel.wtedy jestes na pierwszej stronie dowodu, ojciec jest wpisany z tylu.Dostajesz jego znizki,ale i swoje zwyzki(np za wiek). obaj musicie pojsc do wydzialu komunikacji,po odbior sztywnego dowodu rowniez obaj.
pozdrawiam

Sei
Gość
Wysłany: 2004-05-31, 19:28   

Poprawka, Mally. Do urzędu może iść jeden z właścicieli, pod warunkiem, że weźmie dowód osobisty drugiego. Nie muszą iść obaj.

eddie
Gość
Wysłany: 2004-05-31, 21:14   

poprawka.. po dowod moze isc jedna osoba bez papierka wspolwalsciciela. chyba ze w kazdym miescie sami ustalaja. ja jakies 3 dni tmu na siebie i mamuske przerejestrowalem, ja jako wspolwlasciciel, ale mamuska nie byla ani w pzu ani w wydziale ze mna. jepiej zadzwon i sie dowiedz.
pozdrawiam
eddie

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-06-01, 07:41   

jej ja rejestrowałem swojego Traba na ojca i mnie w tym dowodzie nie ma. To był błąd. ale nie musiał ojciech chodzić tylko wszystko załatwiłem sobie sam. miałem ojca dowód i napisane przez niego upoważnienie.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-06-01, 08:42   

A co za różnica kto jest na pierwszej stronie dowodu a kto dalej? Na umowie pisze się dane obu osób - współwłaścicieli. Nie ma takiej sytuacji jak właściciel i współwłaściciel - jest albo właściciel auta (jeden człowiek) albo kilku współwłaścicieli (conajmniej dwie osoby) na jednakowych prawach.
Jedna rada - jak bedziesz ubezpieczać przypilnuj, żeby na polisie wpisani byli wszyscy współwłaściciele - zdarza się czasem że osoba pisząca polisę nei zajrzy czy jest więcej niż jedna osoba w dowód wpisana i pisze tylko tą z pierwszej strony - wtedy albo da zawyżone zniżki albo później trzeba będzie prostować bo nei będzie w bazie tej drugiej osoby i nie będzie ona nabywała swoich zniżek.
Współwłasność jest dobrą metodą aby nabyć zniżki lub płacić mniej jak się już swoje auto kupi. ALe trzeba też pamiętać o tym, że jeśli jeden z współwłaścicieli będzie sprawcą szkody to zniżki tracą obydwaj (i to oczywiście na wszystkie auta jakie obaj posiadają).

gal001
Gość
Wysłany: 2004-06-01, 10:24   

no tak ale czy jest jakis zwiazek miedzy tym ktory jest wpisany na umowie kupna-sprzedazy i tym kogo i ilu mozna wpisac do dowodu? czyli czy kupujac na siebie moge zarejestrowac samochod tak zeby na 1 stronie byl ojciec?
dzieki
gal001

Lewy81
Gość
Wysłany: 2004-06-01, 10:54   

W wydziale Komunikacji sie pytaja.... kto ma byc na pierwszej stronie dowodu rej..
A prawnie to wszystko jedno kto jest gdzie .... Lecz zeby ktokolwiek byl wpisany do dowodu musi widniec na umowie...

Nie wbija nikogo z kosmosu...

Pozdrawiam

gal001
Gość
Wysłany: 2004-06-01, 15:36   

ok, dzieki za odp. juz wszystko wiem :)_
pzdr
gal001

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-06-03, 18:47   

hmm - no nie ma - ale gdzieś było pisane:)
Nawet ja o tym pisałem:)
Nie opłaca się kombinować z darowizną gdy się kupuje auto - lepiej od razu pisać umowę an dwie osoby. Mniej papierków do załatwiania.

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 09:57   

jesli chodzi o znizki to: zarejestrujcie auto na siebie ojca czy kogos ze znizkami jako 2 wlasciciela i ubezpieczcie auto w trygu tam sie nie liczy kto jest pierwszy wpisany na ubezpieczeniu takze autko mozesz miec na siebie a ubezpieczenie na ojca i bedzie gut... ja tak mam i wszystko jest ok

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 20:43   

trabi23 - czy ty nie umiesz czytać?
Nie opowiadaj ludziom głupot. Do stawki ubezpieczenia nie ma znaczenia kto jest wpisany w dowodzie na pierwszej stronie a kto dalej. Ubezpieczając auto jeśli agent nie zauważy, że jest współwłasność trzeba mu o tym powiedzieć i wtedy na polisie będą wszyscy współwłaściciele wpisani i Ci, którzy nie mieli wcześniej ubezpieczenia będą zniżki nabierać. A zniżki stosuje się te wyższe. I we wszystkich firmach jest tak samo!
No ale to już wszystko było nie raz pisane.

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-06-06, 22:17   

aha a to bardzo przepraszam i sie juz nie odzywam :|

Marioonio
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 20:52   

gal001 - widzę żeś z Wawy - moja rada: do urzędu komunikacji idź z ojcem! W kwietniu br. mój stary poszedł sam a pani w okienku mu powiedziała że na jakimś durnym świstku muszą być OBYDWA podpisy współwłaścicieli. Przynajmniej na Bielanach...

trabi23
Gość
Wysłany: 2004-06-07, 21:29   

wszedzie musza byc podpisy wszytskich wspolwlascicieli takze niestety osobiscie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi