Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Przednie zawieszenie + hamulce
Autor Wiadomość
Łukasz Antczak
Gość
Wysłany: 2004-08-02, 10:20   

Dzieki Pawel. Jutro moze podjade do mechanika, niech to zobaczy. Przynajmniej wiem o co pytac. Jeszcze raz dzieki.

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-08-10, 22:20   

cieknace przednie zaciski i tylne cylinderki to bolaczka ukladu trabiszona .... niop jakbedziesz jeszcze raz rozbieral to daj panie tzw . bremsepaste czyli smar do cylinderkow poprawia zywotnosc ukladu

pozdrawiam

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-08-11, 21:51   

bremsepaste ?wybacz ale może bardziej po ludzku Mnie namówili na krem Nivea Jak na razie jest oki Ale muszę przyznać że zacisk który dostałem z Motirexu jest o niebo lepszy od tego mojego który lał Pytałem o smar silikonowy ale w Kraśniku tylko o nim słyszeli Na razie pozdrawiam

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-08-15, 12:55   

body

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-08-16, 19:49   

?????????Wybacz nie kumam CO body?

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-08-21, 10:26   

Zamiast smaru silikonowego mozesz uzyc wysokotemperaturowego smaru miedziowego.

Adamek
Gość
Wysłany: 2004-08-25, 12:36   

Smar do tłoczków sprzedają w malutkiej tubce koloru ciemnoniebieskiego za 7-8zł (Lublin). Może silikonowy, a jest to krystaliczno przezroczysty krem. Motirex ma zaciski regenerowane na Węgrzech i nie wiem jakie są tam uszczelniacze gumowe - chyba Węgierskie.
Tylko, że nigdy ich gumki mi nie zadziałały - ani w cylinderkach, ani w pompie (zbyt ciasne). Może Wegrzy sobie lepsze zostawiają ? Dawałem też te gumki do innych rąk, kupiłem dużo i liczyłem, że ktoś wyczaruje i też nic z tego.
Od Niemca włożyłem i np. pompa działa.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-08-25, 17:19   

Te gumki sa po prostu rozne!
(roznie wegrom wychodza...)

Juz w paru zaciskach ich uzywalem i zawsze dobrze dzialaly, wiem ze Jozek Baran regenerowal 2-3 pompy przy uzyciu wegierskich gum.

Łukasz Antczak
Gość
Wysłany: 2004-08-25, 17:56   

Sprawa wyjasniona. Wina lezala po stronie samoregulatorow, a przy okazji szczeki tez wymienione. Mam teraz wysoki i twardy...

pedal hamulca.

A co do szarpania, to jednak amortyzatory :(

Adamek
Gość
Wysłany: 2004-08-26, 16:50   

Jeżeli masz samoregulatorki węgierskie to są one ocynkowane-miękkie i do wiosny wytrzymają - no nędza. Miałem prety uszkodzonych (zakończenie plastikowe) mieszadełek robota domowego - stal nierdzewna i wybiłem/przewierciłem te węgierskie główki (można i niemieckie a są spawane). Potem migomatem (albo zanitować)
Działają, dobrze równają się papierkiem600,
jest porządek ze smr. grafitowym.
Ważne też mieć dobrze ustawione (w stosunku do osłony bębna/podstawy) uchwyty z otworami do tych młoteczków - bo nie powinien się młoteczek obrócić w otworze o całe 90stp. Nowe blaszki (otwory mają okrągłe) kłopotliwie jest nitować, ale są.

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-08-27, 21:35   

dla nie kumatych ...

bremsepaste ....... pasta do chamulcy

body.... nivea body

pozdro :)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-08-28, 07:31   

Hydrauliczny uklad hamulcowy ma z hamulcem recznym sporo wspolnego, bo w zaleznosci od regulacji tego drugiego zmienia sie pojemnosc ukladu!

Bardzo bym chciał to zrozumieć. Dla mnie delikutaśnie mówiąc to bzdura. Pojemność ukłądu o której mówisz regulują samoregulatory. Ręczny nie może być podciągnięty "dalej" niż samoregulator.

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-08-28, 19:45   

Przecież jasne że hydraulika nie ma nic wspólnego z ręcznym To są przecież DWA NIEZALEŻNE układy hamulcowe Ręczny to przecież awaryjny chamulec Pada hydraulika i zostaje mechanika a przewód hamólcowy może strzelić w każdej chwili Niby pompa jest(czasem) dwóobwodowa ale...Ręczny ma być i już I ma być ani za lużno ani za sztywno tylko tak jak być powinno czyli w sam raz

Adamek
Gość
Wysłany: 2004-08-29, 19:32   

Smar miedziowy - właśnie zakupiłem za 3zł tubka i jest do osłony połaczeń elektrycznych. Boję się, że jako smar w otoczeniu cylinderków i tłoczków to się Cu utleni i będzie wiązać z Fe. Nic nie napisali o takim zastosowaniu sm.miedziowego.
Zastosowałem ponownie smar do cylinderków (może on silikonowy) teraz z cieniutkim jak igła dozownikiem, który można wetknąć pod gumkę. Dałem orginalny DDR oring do cylindra (zaciski), Wegierską osłonkę cylindra i org. prowadniczki zacisku, bo węgierskie są z litej gumy - przykleją się do prowadnic po pierwszym przegrzaniu, nie ma tam miejsca na silikon i hamowanie (po dotarciu) jest z jednej strony tarczy. Meldują mi, że po 2-dniu jest sucho, że hamuje to ja wiem.

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-08-30, 08:13   

Acha dzięki za 'body' Już troszkę kumam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi