|
Klejenie duroplastów |
| Autor |
Wiadomość |
bzurek
Gość
|
Wysłany: 2004-08-26, 21:34
|
|
|
| Prosze o jasne i konkretne odpowiedzi na pytanie: czym najlepiej, jakim klejem przyklejać duroplasty, słyszałem że, silikon się nienadaje więc czym? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-08-26, 21:43
|
|
|
Witam.
Masa uszczelniajaco-klejąca o symbolu P-50 firmy APP koszt jednej tuby 20 złotych. Wystepuje w 3 kolorach - czarny, szary i biały. Sprawdzone!!! Jedna tuba wystarcza na przyklejenie wszystkich poszyć(bez drzwi) wiąże pod wpływem wilgoci w powietrzu, spoina jest cały czas elastyczna. Nie kupuj na zapas bo raz otwartą tubę nie da się przechowywać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wojtuś D
Gość
|
Wysłany: 2004-08-26, 22:20
|
|
|
| ok, a jezeli np ktos chcialby sie pozbyc listewek, to jakie sa propozycje, zeby nie pękało?? |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2004-08-26, 23:20
|
|
|
Ja ostatnio zkupilem za 14.50 zl specjalna mase do klejenia duroplastu. Jest to taka czarna masa, smierdzi jak kit do okien i wystepuje w foliowym worku. Nalezy ugniatac ja w gumowych rekawiczkach, po czym nalozyc, docisnac, poczekac az zalapie, nie ruszac przez kilka (albo kilkanascie) godzin i juz. Zakupilem to w sklepie z czesciami do Trabanta w Łodzi na ul. Północnej 13.
Pozdrawiam, Qbs. |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-08-27, 03:00
|
|
|
| mowa chyba o przyklejaniu a nie o klejeniu - jest różnica. |
|
|
|
 |
RAV
Gość
|
Wysłany: 2004-08-27, 06:44
|
|
|
WITAM!ZGADZAM SIĘ Z KUBĄ.TO JEST PRZYKLEJANIE POLECAM KLEJ MONTAŻOWY W TUBACH JAK SILIKON.KONSYSTENCJA BUTAPRENU,PO WYSCHNIĘCIU ELASTYCZNY.DUROPLAST TRZYMA SIĘ REWELACYJNIE.DDR! |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-08-27, 08:09
|
|
|
Witam.
Ponownie przestrzegam przed stosowaniem sylikonów ogólnego stosowania. W/w sylikony sa na bazie octanów które powodują silną korozję elementów metalowych!!!
Jak ktos chce moge przesłać zdjęcia jak wygląda po 1/2 roku klejenie na sylikon.
- duroplast nie trzyma się konstrukcji (sylikon trzyma się tylko poszyć), a rdza jest w miejscach gdzie był sylikon.
Pozdrawiam.
PS.
Już o klejeniu poszyć pisałem rok temu.
W lipcu minął rok jak kleiłem na masę o symbolu "P-50" i zapewniam że nic się nie dzieje, Poszycia trzymają się dobrze i nie widać ognisk korozji. Masa jest nadal elastyczna. Lakier na masie nie pęka i nie odpryskuje. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2004-08-27, 10:27
|
|
|
| Chyba to oczywiste, ze o przyklejaniu mowa!!! Kazdy to rzczej lyknie normalnie, bez ukrytych znaczen, nastepnym razem bede pisal duzymi literami i powoli, zeby kazdy zrozumial od razu. |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-08-27, 13:47
|
|
|
| Miajsca po listewkach zakleic mata i zywica(przeszlifowac) i wszystko zaszpachlowac, u mnie juz 3 lata nic nie peka:) |
|
|
|
 |
2em
Gość
|
Wysłany: 2004-08-27, 15:32
|
|
|
| Ja ostatnio tez zrobilem mata i zywica, ale jeszcze nie mialem okazji sprawdzic wytrzymalosci :))) ...pzdr |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-08-27, 20:41
|
|
|
| zobaczymy kto zrobiB dokBadniej:)))))))POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-08-28, 15:49
|
|
|
| Pochwalcie sie jeszcze jaka mate uzyliscie i zywice. Bo mnie tez to czeka niestety ;) |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-08-28, 19:11
|
|
|
| ja uzywam wlukna szklanego 0.5m kw. koszt 8 zl jako pierwszej warstwy, a druga warstwa to tkanina szklana, kilogram zywicy poliestrowej 24.30 zl/kg, tkanina kosztuje 9 zl za 0.5 m.kw. dzis zuzylem na wygladzenie dachu(usuniecie rynienek z dachu) 1,2 m.kw, a szpachlowal bede jutro zostaly jeszcze przednie slupki do wygladzenia i bedzie ok:)))))) potem wygladzanie calego tylu mojego sedana masakra 1 tydz roboty z samym tylem:| |
|
|
|
 |
2em
Gość
|
Wysłany: 2004-08-28, 20:20
|
|
|
| Ja zrobilem włuknem szklanych 0.5m kw w castoramie bylo po 7 zł i zywicy poliestrowej ceny nie pamientam , nie uzywalem tkaniny szklanej jako drugiej warstwy . pzdr |
|
|
|
 |
elixir
Gość
|
Wysłany: 2004-08-28, 22:29
|
|
|
A ja bylem madry przykleilem na silikon po czym dopiero dowiedzialem sei ze nie kleic... dach tez mam na to.
Mam to teraz demontowac i na nowo czymstam p50 albo tym bajerem ze sklepu z czesciami traba kleic?? ratunku... moze mi ktos pomoze?
czy jak zostawie siliokn to i tak za pol roku bede musial wsio demontowac? |
|
|
|
 |
|
|