Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[OT] Komputer pokladowy
Autor Wiadomość
CaMeL
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 19:56   

Kombinuje z zalozeniem do Traba komputerka, takiego zwyklego peceta slim desktopa pod siedzeniem, moze jakis wyprowadzony CD, monitorek w desce rozdzielczej, klawiatura i mysz (track-ball) jeszcze nie maja konkretnego umiejscowienia ;-) Mam tylko jeden problem i tutaj pytanie do Was drodzy Trabanciarze. Jak rozwiazac problem zasilania, jak to puscic z akumulatora, bo wiem,ze mozna i czy to bedzie dzialac tylko przy wlaczanym silniku czy na postoju chwilke tez cos sprawdze na mapie. Z gory dzieki za pomoc... pozDDRawiam!

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 21:01   

przetwornica na 230V to najprostsze rozwiązanie.

Mateusz / Majster
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 21:44   

Przetwornice można kupić naallegro lub samemu zbodować. Z takie jprzetwornicy jest na wyjsćiu prostokąt 50Hz a nie sinus 50Hz.
Myśle że będzie się dało zasiliz tego ustrojstwa kompa.a tak swoją drogą to przecież można zastować wporst z aku przecież poco przetwrowornica 12-220 a potem spowrotem na 12 i 5 i 3,3
to jest moim zdaniem bezsens. Lepie jzastosowac jakieś stabilizatory z 12 na 5 i 3,3 V i po problemie. Lecz wysztko zależy od amperażu trzeba by było pomierzyć amperomierzem jak to wygląda na tych napięciach. Zorientować się w stabilizatorach itp.

Pozdrooo Mat

PS Służe pomocą - gg 5766417

kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 22:53   

Przetwornice można kupić naallegro lub samemu zbodować. Z takie jprzetwornicy jest na wyjsćiu prostokąt 50Hz a nie sinus 50Hz.

to akurat nie ma tu większego znaczenia. To co jest w gniazdku tez dużo z sinusem wspólnego nie ma :)

a tak co do pomysłu - fajny tylko żeby ten komputer coś w aucie robil a nie tylko siedział

Mateusz / Majster
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 23:11   

Władzio nie rozumie co Ty napisałeś ??????/??
to akurat nie ma tu większego znaczenia. To co jest w gniazdku tez dużo z sinusem wspólnego nie ma :)
Szególnie tego to co jest w gniazdku też DUZO Z SINUSEM NIE MA
Jak masz oscyloskop zobacz co Ci idzie w sieci na zerówce bo przynajmniej u mnie jest czysty sinus 50Hz niewiem gdzie mieszksz ale napewno masz sinus .

Pozdrooo Mat

CaMeL
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 23:54   

Majster co do stabilizatorow to mam taki jeden aktualnie pod CD normalnego z kompa i dziala bez problemu, ale na zasilaczu w domu nie dzialal... bo z aku mam 5A. Tak za wiele to ja sie jeszcze nie znam na elektronice (elektryce?), ale jak bym dostal schemat to moge poskladac, tylko czy naprawde ta przetwornica nie lepsza zamiast 3 innych urzaden, nie wiadomo tez jak to potem popodlaczac do konkretnych urzaden?

WLADZIO kumpel w favoritce mial miedzy innymi mape z GPSem oraz normalnie GG i neta przez komorkowa IRDE... ja planuje cos podobnego no i oczywiscie MP3 ;-D

Dalej tylko nie wiem czy to bedzie dzialac tylko przy wlaczonym silniku, bo na postoju zezre aku w 5 min. czy da sie z tego korzystac jakos sensownie?

Niech MIXOL bedzie z Wami ;]

CaMeL
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 23:59   

Jeszcze jedno, jesli przetwornica to jakiej mocy, zeby nie przegiac, ale zeby jednak dzialalo wszystko bez problemu.

Newwer
Gość
Wysłany: 2004-08-24, 23:59   

przetwornica w Media Markt kosztuje 300zl i masz roczna gwarancje allegro nie polecam

Mateusz / Majster
Gość
Wysłany: 2004-08-25, 11:05   

Znowu w pięć minut to akumlatora nie zeżre. Trzeba by to było piemierzyć, ja teraz niemam czasu - musze się uczyć do poprawki.
Jak ktoś z Was ma amperomierz i woltomierz to niech pomierzy napięcia i prądy.
A potem pomyślimy coś o schemacie.

Pozdrooo Mat

CaMeL
Gość
Wysłany: 2004-08-26, 13:22   

Jak napiszesz mi dokladie co mam zmierzyc i jak to nie ma sprawy moge to zrobic i juz na gg Ci przeslac. Aha no i najpierw musze chyba zrobic wal w Trabim moim :(

CaMeL
Gość
Wysłany: 2004-08-26, 16:47   

Juz wiem co nie co, otoz komp potrzebuje 300W, wiec potrzebna jest taka przetwornica. Mozna oczywiscie kupic taka, ale to kosztuje powyzej 200. Znalazlem schemat jak taka zbudowac, tylko na wyjsciu bedzie sygnal prostokatny lub podobny, w kazdym razie nie sinus i napisali, ze moze to wadliwie dzialac z niektorymi urzadzeniami, wiec moje pytanie jest czy z kompem bedzie to dzialac. Jest tez inna opcja, bo mam w autku stabilizator 7806/7812 ktory zasila normalny komputerowy CD-rom i kolejne pytanie czy moznaby w ten sam sposob zasilic plyte glowna? Bo tam jest wiecej kabelkow troche, ale przeciez zasilacz komputerowy daje tylko 12V i 5V tak jak moj stabilizator. Moze ma ktos schemat zasilacza?

Ale sie rozpisalem... pozDDRawiam i z gory dzieki za pomoc :-)

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-08-30, 21:43   

hmmm ..... kurcze jakies dziwne jak dla mnie kombinacje ..

slyszeliscie o czyms takim jakim jest UPS ??

w upesie siedzi akumulatorek....
latwiej bedzie wam pokombinowac jak zasilic ups nie 220 tylko 12.v ...

przedewszystkim ups bedzie zasilal kompa niezalezni od tego czy silnik dzial czy nie i czy szkoda pradu czy tez nie .a w czasie jazdy ladowanko upsa ... podczas ladowania powinien byc na tyle stabilny zeby nie spalil kompa. ale to akurat wolalbym sprawdzic

prosty uklad elektryczny pozwoli zabezpieczyc aku w samochodzi zeby alternator mogl ladowac upsa ale uniemozliwial pobur pradu przez upsa z aku gdy nie pracuje silnik

Leloo
Gość
Wysłany: 2004-09-02, 12:50   

Przetwornica do kompa absolutnie do niczego nie jest potrzebna! Jedynie stabilizatory (odpowiednio duzej mocy oczywiscie, najlepiej impulsowe). Problem tylko to monitorek, i tutaj przynajmniej te 100V AC trzeba miec...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi