|
nowego pytań kilka |
| Autor |
Wiadomość |
Tomasz D.
Gość
|
Wysłany: 2004-08-22, 22:14
|
|
|
Witam,
Właśnie się przedstawiłem na forum ogólnym, teraz chciałbym zadać parę pytań dotyczących nowego nabytku. No to zaczynam:
1) chyba mam nagrzebane w instalacji elektrycznej - czy to, że przy wyłączonym kluczyku można zapalić wszystkie światła występuje w każdym trabie (gdy zapalę jakiekolwiek światło włącza się kontrolka od ładowania, można włączyć również migacze i wszystko inne)?
2) do czego służy lampka kontrolna u samej góry prędkościomierza?
3)do czego służy i jak sprawdzić działanie ekonomizera?
4) jak wyjąć szyby z drzwi traba nie uszkadzając ani szyb ani drzwi?
5) Jak zdjąć przedni reflektor (znaczy dobrać się do żarówki) nie uszkadzając niczego po drodze? Aha i do czego służy taki przełącznik pod reflektorem (jest po obu stronach)
No to na razie chyba tyle, ale będzie pewno więcej ;) |
|
|
|
 |
Mateusz / Majster
Gość
|
Wysłany: 2004-08-22, 22:24
|
|
|
Witam! Ja bardziej o elektryce!
ad 1/Chyba coś jest popierzone na odległość raczej nikt Ci niepowie oco chodzi bo to trzeba widzieć i mierzyć. Jak chcesz to mogę Ci pomóc jak to zrobić.
ad2/Na żarówka na samej górze jest od załączonych świateł drogowych.
ad3/Ekonomizer służy do wsakazywania ilości paliwa spalanego w tym momęcie (pokazuje czy się jedzie ekonomicznie czy żre więcej )
ad4/ Niewiem
ad5/Reflektor przedni zdejmuszesz pociągnięciem od spodu tego okulara tak okrągła blacha jak nie idze to może podwarzyć śrubokrętem do góry.. A ten przełącznik taki platiczek służy do regulacji świecenia reflektorów w nowoczesnych autach masz regulacje na selenoidach albo silniczkach krokowych a tu trzeba ręcznie przecież to jest Trabant a nie Mercedes. Jak siądzie 4 osoby i bagaż to światła świecą w niebo a nie na ziemie to kierowca powinienprzestawić to żeby świeciły na dorgę a nie oślepiały innych kierowców.
Ale się rozpisałe.!
Jak będziesz potrzebował jakiś pytań dotyczących elektryki to służe pomocą! gg 5766417
Pozdrooo Mat |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-08-23, 00:43
|
|
|
ad2/Na żarówka na samej górze jest od załączonych świateł drogowych.
od drogowych jest ta na dole z prawej.
a górna jest od "ustawienia światel w pozycji wysokiej" znaczy świeci na postojówkach, mijania i długich, jeżeli światła są ustawione w pozycji wysokiej a robi się to takim czarnym wichajstrem pod każdą lampą z przodu.
czy to, że przy wyłączonym kluczyku można zapalić wszystkie światła występuje w każdym trabie
TAK
gdy zapalę jakiekolwiek światło włącza się kontrolka od ładowania
ktoś mógł pomylić przewody i zamiast tej zielonej u góry jest podpięta ta od ładowania.
można włączyć również migacze i wszystko inne)?
NIE
ad3/Ekonomizer służy do wsakazywania ilości paliwa spalanego w tym momęcie (pokazuje czy się jedzie ekonomicznie czy żre więcej )
Ekonomizer jest to "Wskaźnik zużycia paliwa" czyli zwykły przepływomierz połączony ze wskaźnikiem na desce pokazujący tylko ilość paliwa napływającego do gaźnika w danym momencie
Aha i do czego służy taki przełącznik pod reflektorem (jest po obu stronach)
to akurat można sprawdzić w bardzo prosty sposób.
reszty nie jestem pewien
Wladzio® |
|
|
|
 |
marmoore
Gość
|
Wysłany: 2004-08-23, 15:45
|
|
|
| szybe mozna wyjac podwazajac < a wzasadzie rozpierajac drzwi od gory> uwierz mi nie pekna, mi zmienial ostatnio koles szybe i wstawial od gory i druga osoba musi rozwierac drzwi - spokojnie 15 cm odchodzaod siebie. innej metody nie ma. |
|
|
|
 |
Wojtuś D
Gość
|
Wysłany: 2004-08-23, 21:28
|
|
|
| 15 cm????tyle to drzwi mozna rozchylic jak sie je rozetnie na pol :P szybki wychodza s[pokojnie i bez stresów jak troszeczke rozchylisz drzwi |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2004-08-23, 21:37
|
|
|
| coooo ? 15cm???? gdzie jak? co rozchylac? |
|
|
|
 |
brzydal
Gość
|
Wysłany: 2004-08-23, 21:54
|
|
|
| a nie 1,5 cm przypadkiem? |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-08-23, 21:54
|
|
|
15 cm :)
a gdzie te 15 cm?? :))))))))) |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-08-23, 22:37
|
|
|
| 1,5 cm też za dużo |
|
|
|
 |
marmoore
Gość
|
Wysłany: 2004-08-24, 06:23
|
|
|
tez bylem w szoku jak mi koles zmienial szybe, drzwi zachowaly sie jakby byly z gumy < wcale sie nie naczytalem harrego pottera > jak sie rozchyli spokojnie szyba z prowadnica wjedzie... |
|
|
|
 |
eddie
Gość
|
Wysłany: 2004-08-24, 09:22
|
|
|
| proponuje zdjac poszycie. 5 minut roboty a zero ryzyka ze szyba trzasnie. |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2004-08-24, 10:10
|
|
|
| A co to za ryzyko, problemem jest aby przelazla dolna, metalowa listwa przyklejona do szyby, a nie ze szyba trzasnie. Szybe wkladasz pionowo listwa metalowa. Potem obracasz szybe wewnatrz drzwi. |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-08-24, 12:59
|
|
|
proponuje zdjac poszycie. 5 minut roboty a zero ryzyka ze szyba trzasnie.
a świstak siedzi...
poszycia są klejone i wcale nie 5 minut, potem to trzeba przykleić z powrotem... |
|
|
|
 |
Stanisław Kudyba
Gość
|
Wysłany: 2004-08-24, 20:06
|
|
|
| Przepraszam ale w moim poszycie nie było klejone tylko włożone (wciśnięte) na takie śmiszne zatrzaski które są wciskane w otwory w drzwiach |
|
|
|
 |
Mateusz / Majster
Gość
|
Wysłany: 2004-08-24, 21:46
|
|
|
Pierwsze słysze o klejeniu ja śiagałem ostatnio i miałem tylko jakieś blaszki które się zaczepiały o drzwi.
Pozdrooo Mat |
|
|
|
 |
|
|