Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Jaki rozmiar dojazdówki ?
Autor Wiadomość
kebi
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 10:57   

Witam !

Ponieważ butla z gazem poważnie ogranicza mi pojemność bagażnika postanowiłem zastąpić koło zapasowe dojazdówką. Mam tylko jeden problem - gdziekolwiek pytam o dojazdówkę do Trabanta robią duże oczy i mówią ze nigdy nie mieli.
Jakie auta mają zgodny z Trabantem rozstaw szpilek ? Jaki powinien być rozmiar dojazdówki ? Słyszałem że podobno fiatowsie pasują ?

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 11:09   

na Allegro gościu sprzedaje dojazdówki, pasuje od Fiata, ma mieć śruby 4x98 i tyle

Luker
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 11:11   

Przedewszystkim to dojazdowka jak najbardziej zblizona wymiarami do eszty kol , oczywiscie tylko srednica , bo szerokosc z wiadomych powodow musi byc jak najmniejsza , czyli 13 cali , profil jak reszta opon , rozstaw srub jak sc , cc i inne fi(u/a)ty, polonezy. W Poznaniu bedzie ciezko dostac trabantowskie i fiatowskie 4x98, ale bez wiekszych problemow powinienes wszedzie dostac 4x100. Innym rozwiazaniem pozwalajacym na zaoszczedzenie miejsca w bagazniku jest wozenie takiej malej puszki jak dezodorant, taka szybka metodazaklejenia kapcia, na jakies 200 km sarcza , a potem tylko wulkanizator pomoze !!!

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 11:12   

Paplo ma dojazdów 14 cali, i średnica jest mniejsza jak standadowe koło Trabanta.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 11:13   

fiatowska dojazdowka ma rozmiar praktycznie taki sam jak standardowe kolo Trabanta...

bigol
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 11:13   

ja mam od VW polo, rozmiarowo taka sama wysokośc jak 175/50R13 ja mam kobi i wycialem plyte pilniowa w bagażniku stawiając ja na pion, pomiedzy pkolem a scianka bagaznika chowam wszystkie rzeczy typu trojkat, gasnmica, linka, kable, -- w ten sposob nie podnosze juz tej piepronej plyty gdzie wypsikalem wszytko konserwacja

PS od czasu jak woże linke trabi mi sie nie psuje, wczesniej swirowal i nie raz wracal na lince

kebi
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 14:18   

Dzięki. Będę się musiał przejść na giełdę. Jak tam nic nie dostanę to zobaczę na Allegro. Obdzwoniłem sklepy we Wrocławiu i nic nie mają. No ale przynjamniej teraz wiem czego szukać.
Do spray'u nie mam zaufanie - myślę że nie pomoże na przeciętą oponę

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-08-05, 18:43   

Idz na szrot, nowa dojazdowka to koszt okolo 300zl. Uzywke ze szrotu wyrwiesz za 50-100zl.

kebi
Gość
Wysłany: 2004-08-11, 21:41   

Dostałem dojazdówkę na giełdzie. Kosztowała mnie całe 50zl. Stan idealny, opona jeszcze z wąsami. Rozstaw jest 4x100 a nie 4x98 ale zakladalem i wydaje sie pasowac. No a w bagazniku mam teraz DUZO miejsca ;)

qba_601
Gość
Wysłany: 2004-08-11, 23:18   

tylko pamietaj zeby dojazdowki nie zakladac na przud !!!
chodzi o to ze ma inny wymiar i bedzie swirowal mechanizm roznicowy . a skrzynia w trabim do trwalych nie nalezy.

pozdrawiam

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-08-13, 09:51   

na przud !!!

to ja mysle ze na tej dojazdowce pisze max 80km/h i nie jedzie sie nia zbyt dlugo i na ten no na przud !!! mozna jednak ja zamontowac.

Olek
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 04:48   

Spraj zamiast koła? Może nie jestem na bierząco z przepisami ale wydawało mi się, że policjant za brak koła może niemiłe rzeczy zrobić także to rozwiązanie może być nieopłacalne.

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 10:08   

body

kebi
Gość
Wysłany: 2004-08-14, 12:16   

Dojazdówka jest wyraźnie mniejsza, więc pewnie zakładania do przodu nie będę ryzykował. Wolę się trochę pobawić w przekładanie kół niż potem mechanizm różnicowy naprawiać. No ale mam nadzieje że będe miał szczęście i nie będę musiał jej z bagażnika wyciągać ;).

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2004-08-23, 12:37   

Szczęście szczęściem: przedwczoraj wulkanizator wyciągnął z mej oponki piętnastocentymetrową szprychę motocyklową...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi