|
[1.1] Kolektor wydechowy od golfa 1 |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin
Gość
|
Wysłany: 2004-07-26, 16:47
|
|
|
Zastanwiałem się nad tym czy kolektor wydechowy od golfa I lub jetty czy scorpio, jeden diabeł nie pasowałby zamiast naszego standardowego. Mówi się o jedynie zmianach z wartburga, ale przecież w golfiaczach jest to lepiej zrobione. Wylot z pierwszego gara łączy się z tym od ostatniego, a 2 z 3, a potem dopiero robi sie z nich jeden. Czy ktoś może miał możliwość sprawdzenia?
PozDDRawiam, Marcin |
|
|
|
 |
Markus
Gość
|
Wysłany: 2004-07-26, 20:53
|
|
|
| nie jestem mechanikiem ale z tego co mowisz to te kolektory sa podobne do sportowych. no ciekawe czy by pasowalo no i moze pare koni by przybylo:) Dolaczam sie do pytania. |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2004-07-26, 21:23
|
|
|
| W Golfach z tymi silnikami jest to dokladnie identycznie zrobione jak w Trabie (dla.1.1) czy Wartburgu (dla 1.3):) |
|
|
|
 |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2004-07-27, 13:12
|
|
|
no, ale wartburg 1,3 ma 2 wyloty, idą dwie rury od kolektora, które łączą się pod autem...
A niedawno pisaliście że taka zmiana nic nie daje...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Marcin
Gość
|
Wysłany: 2004-07-28, 16:33
|
|
|
Nic, albo raczej niewiele. Kolektor wydechowy w wartku nie jest zrobiony tak jak pisałem, tam łączą sie kolejne rury ze sobą, cyzli 1z2 i 3z4. Czemu to jest taka różnica, no, a pot to, by gazy wylotowe miały jak najwięcej miejsca na rozprężanie. Zobacz jak wybychają kolejne tłoki i poruwnaj to z tym układem 1z4 i 2z3. Zauważysz, że nie wybuchają kolejne tłoki w tej samej parze. Nie pamiętam jak to idzie dokładnia, ale chyba 3,4,2,1. Dzieki temu cała część rury jest dla gazów z jednego tłoka.
pozDDRawiam, Marcin |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2004-07-28, 19:08
|
|
|