Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceny u lakiernika
Autor Wiadomość
szwed
Gość
Wysłany: 2004-04-19, 23:31   

Pewnie wiekszosc z Was mnie opieprzy ze nie przeszukalem FORUM. Od razu sie usprawiedliwiam ze chodzi mi o aktualne informacje.

Pytanie brzmi:

Ile kosztuje porzadne malowanie Trabanta? Z przygotowaniem, podkladem. Chodzi mi o malowanie na zewnatrz i ewentualnie drzwi w srodku. Wiadomo, ze chodzi mi o zaklad ktory zrobi wszystko od A do Z.

Wszelkie ceny i propozycje zakladow w mej okolicy mile widziane (mieszkam w Opolu)!!!

Z gory dzieki SZWED

Patryk Kirstein - Hallen
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 10:35   

Witam.
Nie wiem jak w Opolu. Ale u mnie w Sokolowie Podlaskim kompletne malowanie środka nawet pod maską . . to koszt 500zł :-) Z wlasna farba oczywiscie.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 10:56   

Pytanie jest z tych troche bez sensu...

Inne sa ceny w W-wie, inne pod W-wa, jeszcze inne w Krakowie i we wsiach pod Krakowem, inne na wschodzie, inne na zachodzie itp. itd.

Rusz sie i pojedz do paru zakladow i wypytaj!
Lakiernik musi zobaczyc jak auto wyglada, ile jest przygotowywania, jaki ma byc lakier!

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 12:17   

malowanie to z reguły 600-700pln, przygotowanie- 350, farba- renowacyjna na wszystko to 120pln,mieszalnia-240, metalik-od 400 (ceny za całem auto). do tego koszt szpachli i materiałów ściernych (nawet do 100pln). jedno jest pewne - minimum 1200pln, a jakość- jak się uda... Prosta rada: KOMBINOWAĆ!

Bart
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 14:16   

Tez chce malowac traba... tyle ze w 3Miescie lub okolicach (Temat na forum byl tydzien temu...) Ceny sa od 900 do 1300, ale uslyszalem tez u jednego lakiernika :
L:"idz pan szukac gdzies indziej bo tu panu nie bedzie sie oplacac!"
JA:"ale ile ??"
L:"okolo 3000"
Ja:"milego dnia zycze, dowidzenia..."
srednio licza 500 za robocizne + 700 za materialy lub odwrotnie. Zawsze mozesz sie dogadac ze pomozesz przygotowac samochod do lakierki, a pozniej go sobie skrecisz sam => bedzie taniej! Jezeli zalezy tobie na tanim lakierniku to szukaj tam gdzie maja maly ruch (wiadomo ze jakosc bedzie nizsza..) albo u "zawodowcow" ale mow ze nie chcesz malowac w zakladzie tylko prywatnie (rozmawiaj z lakiernikami a nie ich bossami)
pozDRRawiam

Zbyszek 601delux
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 14:44   

Pomyśl, nie lepiej kupić kompresor i pistolet? wyniesie Cię to ok 400 złotych + lakier, pomalujesz traba, a to czego się nauczysz, pozostanie twoje już na zawsze, tak samo jak kompresor.... A za rok będziesz mógł znów zmienić kolorek....

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 15:20   

Zbyszku!

Takie rady nie zawsze sa dobre...
Nie wiem czy zauwazyles, ale szwed szuka "zakladu ktory zrobi wszystko od A do Z"

Lakierowanie kompresorem nie dla kazdego jest czyms za co sie chce brac, nie kazdy ma warunki zeby samemu przygotowac i malowac samochod, nie kazy tez ma czas zeby to robic.

A kompresor za 400 stowki to lipa a nie kompresor i nie ma funkcji szpachlowania/szlifowania... ;)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 15:33   

Grzesiu, Zbyszek mówi o KOMPLECIE (kompr.+pistolet) za 400... Stary! za 400 to kupisz średniej jakości SAM PISTOLET! taki pistolet za 100pln to jest dobry,ale do zaprawek. A kompresor... ech.. to już inny temat. Dobry kompresor za 400pln można mieć, ale o ile się go zrobi samemu.Albo jak się za tyle kupi od rolnika, któremu on służył do pompowania kół w traktorze ( mam namiar na coś takiego ). Malowałem traby takimi samoróbkami ( butla ok.80litrów to MINIMUM!) i jest nieźle, tylko że ma dwie wady: minimalny silnik, jaki uciągnie pompę olejową ma niestety 3 fazy, a nie każdy to ma w garażu ( ja na szczęście miałem ), a po drugie- jak ktoś robił taki kompresor, to się nie przejmował, że on dosyć sporo chlapie oleju i wody. potem lakier wygląda tak, jak na mojej mydelniczce353... SYF! Mam nadzieję,że na lato pomaluję swoje traby, teraz przygotowuję warsztat i kompletuję sprzęt - to może na śląsku otworzę lakiernię;) of coz tylko traby:P

Koszar
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 17:04   

Jeśli chcesz mieć to dobrze zrobione(wyprowadzone fabryczne zniekształcenia i polerowany lustrzany lakier to zapłacisz tak jak za każde inne auto nikt nie będzie patrzał że to trabant

szwed
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 21:14   

Nawet nie jest zle, tylko jedna mala uwaga do mnie od GrzegorzB. Pytalem w zakladach, ale chcialem tez tutaj sie dowiedziec. Poza tym ja juz trace orientacje do czego to FORUM jest. No ale luz ;-)

Dzieki za odzew.

Mi powiedzieli ze wszystko wyjdzie kolo 1000 zl (farba, przygotowanie, malowanie).

pozd Szwed

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-04-20, 22:30   

no to najlepsza tania lakiernia jest w zwariowanym TrabiGarage Ekipy Łódź...

zwariowanym bo ostatnio traby fruwają :D
a co do sprzetu... jak malowalismy mojego Traba to powietrze było z kompresora z flaszką tak ze 600 litrów ze sprężem do 16 atm i reduktorem na wyjściu 6 atm... i to ma sens :D

ale to chyba przeszłośc ;(

niemniej dobry kompresor z odolejaczem i reduktorem którym mozna pokusić sie o malowanie autka to tak naprawde z 1.500 zet...

ostry
Gość
Wysłany: 2004-11-20, 14:04   

ja zapłaciłem w Myslenicach z farba, przygotowaniem i robocizna 600Zł..i wyglada bradzo fajnie!

trabiq14
Gość
Wysłany: 2004-11-20, 16:42   

600zl... nie powiem - nie drogo ;)
Ja za szpachle, farbe, podklad etc... zaplacilem ok. 400 zł.
Cena za robocizne - 2 x 0,7l u znajomego w zakladzie w Puławach... Nie wiem ile by wzial normalnie za malowanie Trabanta, ale fachowiec w 100%.
Pzdr

Tomek Ziętek (Magik)
Gość
Wysłany: 2004-11-20, 17:07   

Jeśli o mnie chodzi to wszystko zależy od tego co chcesz zrobić. Ja swojego robię 100 km od Warszawy praktycznie na wsi. Młody i zdolny lakiernik robi mi wszystko od podstaw. Zażyczyłem sobie nawet piaskowanie całej ramy. Trabancik będzie jak z fabryki. Koszt takiej zabawy to 2500. Ale z tego co wiem to zwykłe "odszykowanie" bez demontażu duroplastów to koszt do 1500 a może i mniej.

Jodła
Gość
Wysłany: 2004-11-21, 23:51   

Można tez się dogadać z lakiernikiem,że Traba przygotowujesz w jego zakładzie samemu,a sam lakiernik tylko bierze pistolet w łapę i go maluje (w środku też):)Można dużo oszczędzić,robiłem tak Traba latem i za robociznę dałem 150zl (+ 0,5l bo dawał mi troche materiałów:) Sam lakier dałem zielony PGG - 2,5 litra + rozcieńczalnik 400zl.Czyli wyszło w granicach 650zl (samo malowanie ofkors bo robiłem jednocześnie generalny remont i całkowicie wyszło z 1200zl:)
Pozdro!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi