|
[601] Wzor matematyczny.... |
| Autor |
Wiadomość |
Maciek Chybiński
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 08:26
|
|
|
Jak w temacie...macie jakis niezawodny wzor ja obliczenie ile oleju trzeba dodac do benzyny...(na rownych litrach jest okej) ale jak podjade i zaleje za 20zł to wyjdzie cos ponad 5 literkow... no i jak teraz obliczyc mam 5.64 litra benzyny i ile oleju zalac ?? :) Czekam na propozycje niezawodnych wzorow :D
pozdrawiam |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 08:50
|
|
|
Przeciez to bez sensu...
Nie lej wtedy 5,64, tylko nalej 4l, ja do tego daje 100ml oleju :)
albo 6 litrow i 150ml - po co sobie zycie utrudniac? |
|
|
|
 |
picek
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 10:49
|
|
|
| Nic prostszego. Korzystasz z proporcji. To chyba 4 klasa szkoły podstawowej. Jeżeli lejesz olej w stosunku 1:50, aby obliczyć ilość oleju korzystasz ze wzoru o=b*20, gdzie o - ilość oleju w [ml], a b - ilość benzyny w [l]. |
|
|
|
 |
wOOjUU
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 14:41
|
|
|
| no i jakiego maciek kupiłeś traba?opowiadaj w końcu to kolejny w skierniewicach... |
|
|
|
 |
Maciek Chybiński
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 15:01
|
|
|
| Woju samochod bedzie prawdopodobnie w sobote ale to sie okaze (na 99% bedzie w sobote) pozdrawiam :D |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 15:25
|
|
|
| Ty to masz problemy hehe ...wzorow mu sie zachciewa;] |
|
|
|
 |
Maciek Chybiński
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 15:30
|
|
|
| No co nudzi mi sie :D a forum trzeba rozkrecac :D a Ty Newwer to juz sie tak nie czepiaj ;P mialem wiecej pkt w tescie od Ciebie ;p |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 15:50
|
|
|
| A czy w tym wzorze mam uwzględnić rocznik auta i rodzaj paliwa( universal, PB), no i niezawodność podwyższy ilość przejechanych kilometrów co pozwoli obliczyć stosunek zużycia silnika to jakośći benzyny. Hmm w efekcie daje nam to ową proporcje 1:50 co tu więcej filozofować. Wersja 2.0 mówi litr benzyny = 20ml mixolu s. Ja sam sie szybko nauczyłem wnerwia mnie tylko orlenowskie pudełko bo gówno widać. Pozostaje wyćwiczona ręka proponuje polewać na imprezach wtedy szybko w oczach proporcje ci sie ukarzą a cenny mixol będzie tak samo ważny jak i owy trunek do polewania. |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 20:23
|
|
|
ale macie problem....
ja kożystam z kalkulatora w komórce. A to chuba już na forum było i zdajem siem żem to już pisał.
no dobra robisz tak:
masz 20 zł i jedziesz na stację. Litr kosztuję np. 3.88!!
dzielisz 20 przez 3.88 co daję: 5,15 litra
wynik dzielisz przez (w moim przypadku) 40 co dzje 0,12 litra mixolu na 5,15 litra paliwa. Proste??
jeżeli lejesz 1:50 to dzielisz ilość litrów paliwa przez 50.
a co do miarki do oleju. polecam buteleczkę na mleko dla dzieci. odziedziczyłem po poprzednim właścicielu, ma 250 ml i jest spoko :) |
|
|
|
 |
Leeloo
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 20:44
|
|
|
proponuję złożyć petycje do stacji benzynowych, aby dla takich ludzi jak Maciek od razu z dystrybutorka leciała mieszaneczka;) a tak zupełnie poważnie to dlaczego jeszcze nie ma mieszanki takiej na stacjach? jest WAS (2taktowców) dużo a powinno się dbać o każdego Klienta ;))))
DDR |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 21:18
|
|
|
| niby tyle punktow z testu a prostego wzoru nie potrafi wymysles hehe... |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2004-04-29, 23:31
|
|
|
| Z tym wzorem to do mnie?? Ja nie miałem zamiaru nic wymyslać leje tyle ile leje i jest dobrze. może ktoś nie zrozumiał ironi |
|
|
|
 |
Clark
Gość
|
Wysłany: 2004-04-30, 05:39
|
|
|
| Ci troszke starsi (zapene nie Leeloo ;) )pewnie pamiętają,że w latach 80 były takie dystrybutory,z gotową mieszanką.To były lata 2taktów i motorowerów,więc było to na porządku dziennym. |
|
|
|
 |
Maciek Chybiński
Gość
|
Wysłany: 2004-04-30, 07:20
|
|
|
Newwer nie kozystalem ze wzoru ;p bo uzywalem do tego programiku na kompie :D a przeca w aucie nie bede mial kompa ;p i chcialem sie dowiedziec jakich wzorow uzywacie...nie chodzi tu o to ze nie umiem matmy czy tez nie umiem obliczyc sobie tego z proporcji chcialem poznac najprostszy i najlepszy :d a i tak Newwer mialem od Ciebie wiecej pkt :D
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
picek
Gość
|
Wysłany: 2004-04-30, 09:04
|
|
|
| Gdybyś był dobry z matematyki i fizyki to byś takich pytań nie zadawał. Najprostszy wzór otrzymujemy po przekształceniach wyliczonych z proporcji, czyli daną wartość wielkości mierzymy przez współczynnik, który po przekształceniach Ci podałem. Nic prostszego już nikt Ci nie poda. |
|
|
|
 |
|
|