Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[OT] azot w kolach
Autor Wiadomość
Pawel "lyssy&
Gość
Wysłany: 2004-06-12, 19:54   

czesc,
czy ktos z Was pompowal azot do kol? agresywny marketing sklonil mnie do zastanowienia sie, czy warto dmuchnac azotem - samochod ma mniej palic, ciszej jezdzic i mniej zuzywac opony. tak sie zasanawiam, czy juz ktos probowal i czy warto, czy tez lepiej wrzucic azot do worka z dziwnymi pomyslami (plyta cd pod lusterkiem na radary, magnetyzery, yeti itp)

p.s. jezeli sie nie myle to w powietrzu ktore aktualnie mam w oponach azotu jest 71% ;-)

Mally2105
Gość
Wysłany: 2004-06-12, 20:39   

Gwoli ścisłości - 78 %. Hihi :op

Pawel "lyssy&
Gość
Wysłany: 2004-06-12, 21:19   

w kazdym badz razie jest go dosc duzo :-)

Maciek Chybiński
Gość
Wysłany: 2004-06-12, 21:52   

Ja slyszalem o pompowaniu opon helem ale nie wiem czy to prawda i czy to cos daje :|

Pozdrawiam

CaShu
Gość
Wysłany: 2004-06-12, 22:11   

Chodzi o to ze azot nie zmienia swej objetosci wraz ze zmiana temperatury tak jak zwykle powietrze. Przy rozgzanej oponie cisnienie w niej sie zwieksza, przy zimnej zmniejsz- napompowanie azotem ma zminimalizowac te zmiany.
Ja osobiscie bym nie pompowal azotem kol w trabancie- szkoda zachodu.

Pozdrawiam
Lukasz

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-06-12, 22:27   

A czy przy pompowaniu tym azotem wypompowali Ci najpierw powietrze, ktore jest miedzy felga, a opona przy montazu opony na felge na montazownicy?

Akurat sam prowadzilem przez pol roku duzy serwis opon i wiem, ze jest to pic na wode i markentingowy chwyt.

Gwoli scislosci to azot tez zmienia sowja objetosc w zaleznosci od temperatury. Inaczej nie zapakowal by sie w butle w postaci skroplonej. Inna sprawa, ze 22% innych gazow w powietrzu nie moze tak wplywac na rozszerzalnosc.

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-06-14, 10:58   

podobno pompowanie kol samym azotem daje tyle ze nie wnika w gume jak tlen i opoznia jej starzenie ale wg mnie to pic na wode bo opona szybciej sie zuzywa niz starzeje chyba ze ktos bardzo malo jezdzi.

picek
Gość
Wysłany: 2004-06-14, 19:47   

Zalety pompowania kół azotem są opisana na następującej stronie: http://www.norauto.pl/stacja.php?id_usluga=1

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-06-14, 21:57   

a jak myslisz? czy oni maja cel zachwalac ten kipisz?

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-06-14, 22:27   

Praktycznie to samo mozna napisac o powietrzu, a ludzie dadza sie nabrac ze azot jest duzo lepszy ;))

marketing / demagogia

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-06-15, 18:02   

To jakto jest z tym azotem. O ile % ma mniejszą rozszerzalność od normalnego powietrza?
Wiem że z azotem zaczęło się w samochodach ciężarowych w których czasami dochodziło do wystrzału opony na wskutek gorąca i wysokiego ciśnienia w oponie.
Proszę podać jakieś liczby :) może ktoś wie.
% % % % % % % % % % % % % % % % % % % % %

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi