Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
CB radio w kartonie VS policjanty
Autor Wiadomość
robak
Gość
Wysłany: 2005-07-17, 15:51   

co do homolki etc, to sprawe sobie zalatwilem, ale radio bylo za duze i rozjechane. wymagalo "remontu" i pomimo ze mialo wstegi, a do tego zera i piatki, to zamienilem na unidena pro 520xl i jest o wiele lepiej, bo bylo go gdzie zamontowac (poszedl pod dach) i jest cacy. pozostalo mi tylko przelaczyc radio bezposrednio pod mase na aku, bo teraz plus idzie z aku, ale mase wzialem z budy i slychac trzaski jak silnik jest wlaczony.

Bolo
Gość
Wysłany: 2005-07-20, 12:24   

Witajcie.
Mam troche danych na temat CB.

Ja u siebie antene zapodałem tak jak jest na zdjęciu w dziale CB (bo to moje zdjęcie jest :)
Z takim montażem rozmawiałem z Klaksonem, który był w Bełchatowie (Nubira,antena na relingu), a ja byłem w Kleszczowie (tam gdzie byliśmy na tarasie widokowym kopalni).Nie wiem ile to jest w linii prostej,może jakieś 15km,po drodze elektrownia i rozdzielnia elektryczna na Kurnosie!
Słyszalność była z szumami, ale czytelność sygnału 100% bez powtarzania. Wiele zależy też od propagacji. Drugi raz jakoś nie dane nam było powtórzyć tej próby.

Co do samego montażu, antenka dobrze się stroi,jest najwyżej z wszystkich możliwych miejsc z dobrą masą.

Jeśli chodzi o kupno radia to nie kupujcie Alanów 100+,78plus;Dragonów i innych. Są to szumofony!!
Na tą chwile, jedyne radia warte swoich pieniędzy to Unideny (amerykańska firma telekomunikacyjna). Nie wiem czy wiecie,ale Uniden robi właśnie radia dla Presidenta,róznia się tylko napisem i ... ceną (o kilkadziesiąt-kilkaset zł. droższe są Presidenty - marka).
Jeśli pojęcie szumofon nie przekonuje was to spróbuje wyjaśnić różnice.
Sam mam w Trabie Onwe Turbo,a w drugim autku Dragona CB240N, ale mam te radia,bo CB mam już od jakichś 7 lat, gdybym teraz kupywał to Unidena.Mniejsza, w każdym,jeżdżąc musze mieć squelch ustawiony,tak żeby wycinał szum,bo... poprostu bardzo szumi. Przez takie ustawienie squelcha czasami nie da się usłyszeć jakiegoś odległego mobilka z "ważnym miśkowym komunikatem" ;) Bo mobilek nie przebije się przez squelch.
W przypadku Unidena, Squelch może być w ogóle nie użyty (gałka na maksa w lewo), a i tak jest względna cisza. Ktoś może powiedzieć po co squelch :) Otóż,Uniden minimalnie szumi,ale wcale w porównaniu do reszty radyjek,nie mniej nieraz jakieś zakłucenia dają się we znaki (okolice szpitali,linie elektryczne) wtedy każdy odbiornik nie odsieje nam tego i wtedy przydaje się squelch.

Teraz pytanie jaki Uniden.
Do auta nie ma co pchać drogich radyjek,i tak służą tylko do słuchania #19,wiec nie używali byśmy większości funkcji wypasionego radia, łatwo też można super radio stracić,chyba, że będziemy wyjmować.
Ja ostatnio instalowałem znajomemu CB,kupiliśmy Unidena 520xl - 380zł (Łódź,ul.Przybyszewskiego), na allegro chodzą już po 320zł z gwarancją.
Jest też tańszy Uniden 510.
Różnią się gałką RF Gain, czyli regulacja czułości odbiornika, no i ceną (około 60zł).
Jak ktoś bardzo musi z kasą oszczędnie to 510,jak można dołożyć te 60zł to 520xl. RF gain jest bardzo pomocny, bo możemy płynnie zwiększyć czułość odbiornika, tak, że wzmocni nam odbierany sygnał (razem z szumami niestety), ale dzięki temu usłyszymy kogoś z dalszej odległości, posiadacz radia bez RF Gain`a już może mieć problem.

Jeśli chodzi o miśki,to można nawet nie mieć homologacji. Przepisy są tak skonstruowane, że Policjant nie ma podstawy czepić się o radio.
Nie mam teraz przy sobie wyciągu z tej ustawy, ale tam jest paragraf który właśnie pozwala na używanie urządzeń do komunikacji, coś tam coś tam. Do tych urządzeń również CB się zalicza :)
Żeby nie było, że sobie fantazjuje, to jak przyniose z auta ten wypis do podam dokładnie jak tam jest napisane.

Ale się rozpisałem :)
Mam nadzieje,że co nieco objaśniłem co do montażu anteny,wyboru radia i prawnych kwestii.

robak
Gość
Wysłany: 2005-07-21, 19:05   

a ja powiem tylko, ze ustawa ustrawa i tez zapoznalem sie jakis czas temu z jej trescia, ale zycie zyciem:

http://www.ifp.pl/phpbb/viewtopic.php?t=5198

Bolo
Gość
Wysłany: 2005-07-23, 10:22   

Zgadza sie.
Ale jak widzisz nawet z przytoczonego przez Ciebie wątku na tym forum policyjnym wynika,ze rzadne pozwolenia i homologacje nam nie sa potrzebne.

Jedyne co grozi to strata kilku godzin na tlumaczenie,ale wtedy i takiemu policjantowi mozna wymieszac i sie wiecej do radia nie czepi nikomu :)

Jako,ze pod tym linkiem od Robaka sa zapisy z tego rozporzadzenia to ja juz nie bede ich tutaj zamieszczal.

A w ogole, to polecam przeczytac sobie to co Robak podczepil. Ciekawy watek,pokazuje jaka to policjanci maja mentalność :(

Pozdrawiam

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-07-23, 12:55   

Z tymi policjantami to roznie bywa. Ostatnio na tv4 widzialem jak policjant tlumaczyl facetowi ze na rondzie gdzie sa 2 pasy ruchu mozna prawym zewnetrznym pasem zrobic manewr zawracania, dodam tylko ze bylo to duuuze rondo gdzies na drodze wyjazdowej z jakiegos miasta. Ciekawy jestem tylko po co sa tam 2 pasy skoro wszystko mozna robic zewnetrznym, i czemu na kursie na prawko zupelnie inaczej ucza... No ale nie o to chodzi w tym temacie tak mi sie tylko przypomnialo apropo powyzszego postu. :)

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-07-23, 14:19   

Co do tego ronda -jakiś czas temu zmieniły się przepisy i teraz zewnętrzny (prawy) pas na rondzie ma pierwszeństwo. A nigdzie nie ma nakazu, że na rondzie trzeba jechać lewym pasem. Rondo jak zwykła dwupasmówka prawie jest traktowane.

Gość
Wysłany: 2005-07-23, 18:53   

Ale rozum nakazuje zjechanie na lewy pas ruchu podczas wykonywania manewru zawracania, bo (m in) sie nie tamuje ruchu. A to ze prawy pas ma pierwszenstwo wiem od rozpoczecia kursy tj. od jakiegos roku.
Pozdrawiam.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-07-23, 22:23   

Ja tam wolę prawym pasem uderzać jeśli tylko możliwość istnieje m.in. dlatego że przy dużym ruchu nie widzę sensu kombnować ze zmianą pasu i czasem ciężko na prawy pas powrócić. Nie uważam, że przez jazdę prawym pasem tamuję ruch.

Gość
Wysłany: 2005-07-24, 11:47   

Gdyby wszyscy jezdzili "bezkolizjnie" jak zauwazylem jest to w szczecinie to by bylo fajnie. Tutaj jak chca zawrocic to jezdza wewnetrznym pasem i przed opuszczeniem ronda wjezdzaja naprawy pas i juz. A czemu ciezko jest wjechac na prawy pas? Bo wszyscy nim jezdza bo "wygodniej". Tylko ze wtedy Ci co chca wjechac na rondo to nie maja mozliwosci i musza czekac a wew. pas jest wolny.
Pozdrawiam.

Alan
Gość
Wysłany: 2005-07-28, 22:27   

A trzeszczenie CB w autku podczas jazdy to może być wina "ciągnięcia" minusa z... masy? Plus mam podłączony do bezpieczników (chyba ten od tylnej szyby; i tak prawie jej nie używam - trzy żyłki działają :-D ) no a minus do śruby w masie ;-)
Ciągnąć osobne kable do akumulatora?

klakson
Gość
Wysłany: 2005-07-29, 08:52   

alan

pociagnij, od razu poczujesz roznice. sprobuj nawetna testy pociagac kabelki + i - prostoz akumulatora i sie szybko przekonasz. ja mam pod zapalniczke i musz ezmienic, chcoc juz troche sie przyzwyczailem

pozdrawiam

robak
Gość
Wysłany: 2005-08-01, 20:57   

mi jeszcze tylko masa zostala do pociagniecia z aku. w sumie to jest w srodku na osobnym duuuuuuuzym kablu, ale nie chcialo mi sie jej jeszcze przepiac :D moze na zlocie przy browarze to zrobie :) zawsze wtedy lepiej sie pracuje.

arek_353
Gość
Wysłany: 2005-08-15, 22:19   

ano panowie własnie dzisiaj podpioołem radyjko bezposrtednio pod aku hmm powiem tak już nie słysze pompy paliwa :)
są mniejsze szumy ale ciągle śa po opdpaleniu większe niż auto stoi
na postoju z wszystkimi sie dogadam al jak auto pracuje to kjuz gorzej :(
zakłucenia z alternatora ?? założyć jakieś filtry ? jakie i gdzie ? help help :)))

robak
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 02:38   

filtr tryfialny na zasilanie radia

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi