|
Opony na zimę - zapytanie |
| Autor |
Wiadomość |
Michał Olejniczak
Gość
|
Wysłany: 2002-09-30, 07:59
|
|
|
Opony miałem zminic jeszcze w lipcu ale się jakos przeciągneło i teraz chcę założyć od razu zimówki. Tył mam 155/70 (jeszcze nie założony) uniwersalny, przód nie wiem jaki założyć.
Ojciec mówi żeby jak najwęższy, czy to żeczywiście sprawdza się w trabim?
W zeszłą zimę jeździłem na uniwersalnych przód 135/R13 tył 145/R13, zważywszy że te opony (szczególnie przód) nie miały zbyt dobrego bieżnika, było ok (nie żucało mnie na zakrętach, raz tylko pojechałem prosto zamiast skręcić ).
Czy jak założę przód 135/R13 (zimowy) a z tyłu te 155/70/R13 to będzie Ok?
[%sig%] |
|
|
|
 |
Gregory Peck
Gość
|
Wysłany: 2002-09-30, 22:43
|
|
|
Jak dla dwusuwa polecam na tył i na przód 145/80 R13 lub w pełnym profilu 145/85 R13 (oczywiście do felg standardowych)
Co do trzymania się samochodu na śliskich drogach to im szersze opony tym lepsza przyczepność. Nie wiem jak w trójmieście robią krawężniki, ale na Warszawę nie założyłbym mniejszego profilu od 55.
[%sig%] |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2002-09-30, 23:03
|
|
|
Peck - szeroka opona (z odpowiednio zmniejszonym cisnieniem) to dobre dla terenowek na off-road...
... a nie dla osobowek na miasto.
Co do szerokich opon - to tak naprawde Trab jest za lekki do tego zeby odpowiednio je docisnac do podloza.
Szerokie zimowe opony - hmm - a co z odprowadzaniem sniegu, blota itp??
A guma ktora proponujesz - tak zeby byla o obwodzie porownywalnym ze standardwoym kolem musialaby byc 195/55.
[%sig%] |
|
|
|
 |
xiędzu
Gość
|
Wysłany: 2002-10-01, 15:01
|
|
|
wedle starej szkoły starych kierowców powinno się zakładać opony zimowe węższe niż letnie. w jednej z moto-gazet pokazywali nawet zdjęcia z jakiegoś rajdu zimowego i drugiego - letniego. opony na śnieg były wyraźnie węższe. prawdopodobnie chodzi o to żeby zwiększyć nacisk koła na jezdnię i w ten sposób dokopać się do asfaltu przez śnieg.
ja jeżdże i na letnich i zimowych 145R13 i nie nażekam
pozrowienia z łodzi
xiędzu - u.s.trabi
www.trabitom.prv.pl |
|
|
|
 |
mad
Gość
|
Wysłany: 2002-10-01, 19:10
|
|
|
Na zime zdecydowanie najlepsze beda 145 r 13 (pelny profil), chodzi o to ze wezsza opona wytwarza wiekszy nacisk na podloze, no i jest lepsze odprowadzanie blotka, sniegu itp. Wiadomo ze szeroka opona ma dobra przyczepnosc tylko na suchym asfalcie, ja w lato jezdze na 165/65 i na suchym jest super, gorzej na mokrym, trzeba uwazac ale w sumie jest lepiej niz na orginalnych a i profil opony jest taki ze nie trzeba sie trzasc ze strachu przed kazda dziura.
[%sig%] |
|
|
|
 |
Skazoo
Gość
|
Wysłany: 2002-10-01, 21:38
|
|
|
A jak się komuś nudzi to może sobie ponabijać w starą dętkową oponkę kilkanaście gwoździ z bardzo dużym łbem (ponad 30 mm), tak by wystawały ponad oponę około 5 mm. Takie niby kolce, ale na zbitym śniegu i lodzie nieocenione. Na asfalcie można zapomnieć o jeździe :))
A może by tak łańcuchy :)))
[%sig%] |
|
|
|
 |
Michał Olejniczak
Gość
|
Wysłany: 2002-10-02, 07:18
|
|
|
Jak pisałem wcześniej Trabim będzie to moja druga zima, ale nie zgodzę się z tobą Peck że w mieście nie ma prawdziwej zimy. Wcześniej (zanim kupiłem Traba) jeździłem Fiatem Tipo Taty (raz nim wpadłem na śniegu w poślizg w samym centrum miasta). I w zimę odczuwalna była zmiana opon na zimowe. I sądze że podobnie bedzie i w Trabancie. To fakt że nie każdego stać na komplet zimowy i letni. Mnie też nie stać na to żeby kupić wszystke cztery opony zimowe dlatego zkładam przód. Ale myślę że chyba lepiej jest kupić raz na dwa lata (w odstępie ok 0,5 roku) dwie zimówki i ewentualnie cztery (tył się mniej zdziera) letnie niż co roku kupować nowy cały komplet. W sumie i tak wychodzi na to samo ale masz tą pewność, że jak nasze służby drogowe zaśpią (co jest normalne), że jak zaparkujesz gdzieś na chodniku na noc to rano nie będziesz musiał latać z łopatą(przetestowane w zeszłym roku jak osiedlowe sprzątaczki odśnieżając chodnik zasypywały auta;-) ).
Niewiam a może trabant jest żeczywiście takim dziwactwem że mimo iż jest lekki to się w zimę nie kopie?
Jeśli dobże zrozumiałem wypowiedzi przedmówców: To na przód 145/80/R13 lub 135/R13.
A tył? Moze być ten który mam (155/70/r13 universalny)?
[%sig%] |
|
|
|
 |
|
|