Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mixol 2T-Mix
Autor Wiadomość
dc.
Gość
Wysłany: 2002-09-13, 15:52   

Witam!

Mam pytanie, do tej pory jeździłem moim 601 non-stop na Mixolu S ale dziś zauważyłem na stacji Mixol 2T-Mix (półsyntetyk) i kupiłem go bo dzieś słyszałem że 2T-Mix jest dużo lepszy od zwykłego MIxolu S. Opis na butli jest taki sam jak zwykłym Mixolu. Czy mogę bez problemu przestawić się na 2T-Mix? Czy może to wywołać jakieś nieprzyjemne dla silnika historie?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdro.

dc.

Skazoo
Gość
Wysłany: 2002-09-13, 18:41   

Jako półsyntetyk mixol 2t mix może spowodować usunięcie nagaru z silnika, a to może oznaczać dla silnika o większym przebiegu (powyżej 30000km) rozszczelnienie. Teoretycznie 2t mix jest lepszy niż zwykły mixol s ale to tylko teoria bo niestety orlenowskie oleje pozostawiają wiele do życzenia.
PS dc. gdybyś podał cenę tego 2t mix i gdzie go namierzyłeś. :))
PS ja się turlam na syntetyku Quaker State low smoke synquest po 30 zeta za litr ale to na razie tak na próbę (zobaczę co i jak to wszystko chodzi).

[%sig%]

dc.
Gość
Wysłany: 2002-09-14, 16:46   

Kupiłem go na stacji CPN w Gdańsku (Wrzeszcz, koło M3) za 11 zybli ale chyba na marne bo mój silnik ma ok 75 tyś.
Według poprzedniego właściciela miał robiony remont rok temu
(ja mam go 2 m-ce).
Nie wiem czy warto ryzykować lejąc ten 2T-Mix...

Skazoo
Gość
Wysłany: 2002-09-15, 09:21   

Ja kupiłem samochód przy stanie licznika 92000km i poprzedni właściciel twierdził że zrobił remont 10 tys km temu. Gówno prawda jak się okazało, bo po 800 km stanął korbowód (zablokował się na wale), a na jednym z tłoków zamiast 3 były tylko 2 pierścienie (pominę wydmuchniącie uszczelki, luzy na kole pasowym i pęknięty docisk sprzęgła). Powiesz że się użalam ale niestety jeśli nie kupujesz od znajomego to na 90% można się wkopać :))
Ale zrobiłem remoncik silnika, dotarłem go i po 2000km przeszedłem na syntetyk :))

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-09-20, 06:59   

Po bużliwych dyskusjach jakie na temat Mixolu 2Tmix odchodziły na forum postanowiłem wlać ten olej. Od razu zauważyłem efekty - auto strzeliło dwa razy, później jeszcze raz i wypluło białą (bardziej szarą) chmurkę dymu. Po tych prychaniach (trwaj ących około 30sek.) auto zaczeło zachowywać się w miare normalnie, a dzisiaj na obwodnicy leciało stówą i było jak by cichsze niż wcześniej przy osiemdziesiątce. ;-)

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-09-20, 08:42   

Jeszcze coś. Na tej stacji gdzie kupowałem olej był Mixol Bio pełny syntetyk. Zastanawiałem się nad nim ale cena zważywszy na to że to Orlen lekko mnie zdezorientowała 37,00 zeta za litr
Ps Czy jak wlałem pół lira na niecałe 22 litry to nie za dużo(czyli 1:44; normalnie stosuję 1:40 a słyszałem że z 2Tmix leje się 1:50 dlatego postanowiłem wypośrodkować)?

[%sig%]

Gregory Peck
Gość
Wysłany: 2002-09-20, 17:43   

Półsyntetyki lepiej wiążą się z benzyną. Owszem jest mniejszy nagar, a silnik ciszej pracuje. Najlepiej stosować raz syntetyk raz półsyntetyk, bo to zapewni większą żywotność silnika. Taka jest opinia mechaników z Wawy, którzy od dziecka naprawiają trabanty i wartburgi! Jak ktoś wie gdzie jeszcze można kupić półsyntetyki w Wawie to proszę o adres.

A co do ilości lania oleju do benzyny. Kto smaruje ten jedzie. Ja do swojego zweitakta leję 1:33 a czasem 1:30. Pamiętajcie, że dla dwusuów nie ma norm spalin! Lejcie więcej a dłużej pojeździcie! No chyba, że ktoś się wstydzi jak mu trabi kopci (dymi)?!

[%sig%]

Skazoo
Gość
Wysłany: 2002-09-20, 19:06   

Po pierwsze oleje się nie wiążą z benzyną tylko mieszają :)) (taka najzwyklejsza dyfuzja)
Po drugie 1:30 to sporo a nagarek rośnie jak na drożdżach :))
Po trzecie może normy i nie ma ale jak nie muszę to nie dymię :))
Po czwarte wcale nie pojeździ się dłużej na nadmiarze oleju bo nagar jest wszechobecny, a układ wydechowy źle znosi zalanie olejem, szczególnie drugiego tłumika (spada dynamika i wzrasta zużycie paliwa)
Co do syntetyków i półsyntetyków to w całkiem dobrych cenach jest Quaker State syntetyk (30 zeta litr) półsyntetyk (około 20) na ulicy Burakowskiej w Wawie (stacja obsługi pojazdów za klubem Czarny Kot)
Poooostruuuufka

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-09-23, 11:04   

Podaj mi pełną nazwę bo szukałem pytałem na stacji i nie wiedzą jaki olej jest do dwósówów.
Ps. A co wy na olej tzw do kosiarek - syntetyczny też Quaker State (cena taka sama jak mówicie ok. 30zeta ale łatwiej dostać)?
Tak sie pytam bo się na tym nie znam ;-)

[%sig%]

Michał Olejniczak
Gość
Wysłany: 2002-09-24, 09:05   

A jakie proporcję 1:40 czy1:50? Ja jestem za 1:40

[%sig%]

Skazoo
Gość
Wysłany: 2002-09-24, 20:35   

Dla mnie cichsza praca i mniejsze straty cieplne to wystarczający dowód lepszego smarowania :P

[%sig%]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi