Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] Wymiana skrzyni biegow?
Autor Wiadomość
Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-07-15, 18:36   

Witajcie kimkolwiek jesteście Czy temat wymiany skrzyni biegów w 1.1 jest komuś znany? Jesli tak to bardzo proszę pomóżcie albo powiedzcie kto może podpowiedzieć Z góry dzięki

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-07-15, 22:47   

W czym ci pomoc?

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-07-16, 20:48   

Najbardziej chodzi mi o to czy trzeba wyjmować silnik żeby wymienić skrzynie Iczy są jakieś 'króczki'W 601 łatwiej było wyjąć silnik a w1.1 nie wiem a nie chcę czegoś urwać Na mechanikach się zawiodłem i szukam pomocy bo pierwszy raz bywa trudny Więc może w punktach
1czy trzeba wyjmować silnik
2najprostrzy sposób na półośki
3czy potrzebny kanał
4poczym poznać spaprane łożysko wyciskowe
Chyba to wszystko reszta to tylko śróbki i klucze więc nie będzie żle mam nadzieję
Z góry dzięki i szerokich dróg Pozdrawiam

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-07-16, 20:56   

1. Nie trzeba wyjmować silnika. Ale najlepiej go podeprzeć sobie od spodu, aby sie nie przestwaił po odłączeniu skrzyni biegów. Dobrym rozwiązaniem jest podwieszenie go sobie za ucha .
2. Rozpiąć kolumny i wysunąć wtedy krzyżaki (UWAGA NA KAMIENIE).

3. Da sie bez kanału. Skrzynię szarpiesz do góry. Mocno pomaga odkręcenie obudowy ermostatu od głowicy silnika w wytarganiu skrzyni. Wyjęcie chłodnicy jest niezbędne. Niezbędne jest odkręcenie poduszek skrzyni biegów od skrzyni, nie tylko od ramy pomocniczej.

4. Po tym, że przy wcisnietym pedale sprzęgła szumi/hałasuje.

Pozdrawiam.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-07-16, 21:19   

A ja sie podepne z pytaniem. Czy w wartburgu 1,3 da się wyciągnąć samą skrzynię w podobny sposób?

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2004-07-16, 22:10   

Ja Wartburga 1.3 nie rozbierałem nigdy, ale myślę, że sie da.

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-07-16, 22:19   

co do warczyburga to moze byc chyba problem z wiedza ;) ale raczej powinno być łatwiej bo moze mi sie wydaje ale w Wartku to conieco luźniej pod maska jest :D

na tym etapie wiedzy... to przyznam ze nie bawił bym sie w wyciąganie skrzyni solo tylko odpiął silnik i wyjechał w całości...
w sumie trochę kabelków... kilka węży i wio... a jak masz wszystko na wierzchu to przy okazji z czyms innym mozna zawalczyc...
ale to jest patent dobry u nas w klubowym garazu bo sa haki i mam nieocenione zestawy linek...

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-07-17, 09:04   

Dzięki Muffin! Najważniejsze że nie trzeba kanału Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam Acha gdyby ktoś potrzebował części do 601 piszcie na mejla
W poniedziałek zaczynam bój a jak mi pójdzie napiszę koło czwartku
Trzymajcie się ciepło mimo pogody jesiennej

Mally2105
Gość
Wysłany: 2004-07-17, 11:35   

Kuzyn , zapytaj Igora...Wiem,ze i silnik i skrzynie wyjmowal, bo sam mu kiedys pomagalem silnik wlozyc.Ale czy na raty, czy razem ze skrzynia,tego juz nie pamietam.A skrzynie rozbieral w try pi..dy :) wiec tez cos Ci pomoze

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2004-07-19, 21:21   

Pijcie dziś za zdowie trabantów!!!!
Jeśli komuś nagle znikną biegi niech słucha
Do skrzyni biegów jest przykręcone "coś" dwoma śrubami m8 To coś nazywa się po tamtemu "hebeljakoś tam U mnie w "tym czymś" ścieło kołeczka fi6 i raz biegi były a raz nie Więc gdyby u kogoś coś podobnego to nie kupujcie od razu nowej skrzyni Mój wujek przejeżdził na jednej skrzyni 25lat Nie każę Wam wieżyć Ja to wiem Pozdrawiam i niech Mixol będzie z Wami

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi