Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[T353] spalanie i koszty
Autor Wiadomość
arek 353
Gość
Wysłany: 2004-01-03, 15:25   

mała poprawka
koszt przeglądu takiego czyli opis zamian
to jest 190 zł nie 98
pozdrawiam

Borsuk
Gość
Wysłany: 2004-01-03, 19:17   

Dziwne !!
Kumpel w lato rejestrowal 353 , dostal pieczatke w urzedzie ze musi na przeglad , zrobil normalny przeglad za 98 zl , pojechal z tym do Urzedu , tam zaplacil te iles tam zlotych za wyiane dowodu i tyle

arek 353
Gość
Wysłany: 2004-01-03, 20:16   

wow dziwne ale co kraj(miasto) to obyczaj

Mally2105
Gość
Wysłany: 2004-01-03, 22:50   

bo to Polska właśnie;)

Borsuk
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 01:34   

Od Urzednika zalezy interpretacja przepisow !

"Polka , mieszkam w POlsce "

Dziwnie , ale mysle ze takich anomali w przepisach mozna sie doszukac wszedzie !!

mtrabant
Gość
Wysłany: 2004-01-04, 23:50   

wymiana dowodu kosztuje 33-+5,5 znaczki.ja zmienialem ostatnio bo sie przeprowadzilem, wniosek jest ten sam na zmiane adresu co na wymiane silnika.

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-01-05, 08:21   

Picia napisał:
w tysiącu się zamknie z zarejstrowaniem to cena dla osoby która niebardzo zna sięna mechanice ,bo wiele zeczy mozna zrobić samemu i wtedy koszt spada

Ciekawe tylko że mnie to wyniosło tak dużo... (ok 1500 z remontem hamulcy, a przegląd normalny, bez rzeczoznawcy)

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2004-01-05, 08:22   

No i to 3 lata temu. No ale może potaniało coś :)

picia trabik
Gość
Wysłany: 2004-01-05, 15:51   

ja napisałem ile mnie wyniosło wszystkie pierdołu typu węze chłodnica , sprzęgło ,wytoczona kryza , silnik, z papierami,przystawki do połączenia silnika z rurami wydechowymi wygięcie tych rur,
większość z tych zeczy robiłem sam miałem tylko udostępnioną tokarkę i oko fachowca;) mnie wszystko wyniosło 350zł
praktycznie miałem wszystko gotowe do wsadzenia najwięcej kosztowała mnie chłodnica i silnik bo 200zł z tych 350zł
reszte miałem przeznaczone na zarejstrowanie , przegląd , i inne nie wynikłe wcześniej problemy do wsadzenia nie doszło gdyz nadazyła się okazja kuzyna:)

unas w rzeszowie gośc za wszadzenie 353 policzył sobie 1000zł za samo wsadzenie (ale to wsadzenie to masakra podam przykład: kryza wykonana była z blachy o grubości 2mm z przyspawanymi do niej szpilkami) takie wykonanie kryzy powodowało ze przy ostrzejszym ruszeniu silnik przemieszczał się wobec skrzyni i szpilki szlak trafiał dlatego ja się do niego nie zgłosiłem;)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-01-07, 23:01   

353 - koszty wsadzenia...
tak jak mówią przedmówcy - najlepszy jest wkład własny.
ale:
- mało kto z nas pospawa żeliwo w swoim garażu. Elektrody do spawania żeliwa (kolektor) są masakrycznie drogie. ale gdy się kupi na szrocie kolektor, to z pospawaniem(o ile sami potniemy jak trzeba gumówką) to w moich stronach kosztuje ok.30-40 PLN
- sprzęgło i docisk - w sprzęgle wartburgowskim ktoś nam musi wytoczyć dziurę, potem z trabantowskiego sprzęgła ktoś nam musi wyciąć wieloklin i wspawać RÓWNO w tamtą dziurę w wartburgowskim (koszt tokarza - 40-80 PLN )
- tarczę trabantowską na której ślizga się docisk w słoneczko wartburgowskie włożymy sami (najwyżej dwóch znajomych pomoże) - 3 osoby najszybciej wkładają tą tarczę na paski "słoneczka", koszt - 0
- ktoś (tokarz) musi nam wyciąć zęby rozruchu trabantowskie i lekko wspawać w wartburgowskie,koszt - ok.20-50 PLN
- kryza - jak najwięcej zróbmy sami. najlepszy materiał - jak pisał Kuzyn- z koła zamachowego od stara czy jelcza...tokarz za ok. 20 PLN wytoczy nam otwór środkowy i spiłuje po bokach. dziury wiercić samemu, z zewnątrz obrobić samemu, nagwintować samemu, dziurę na rozrusznik - samemu...gumówka - rzecz niezastąpiona.
- tłumiki - rozwiązanie Piotrka ściganta jest chyba najlepsze - oryginalne wartburgowskie dostosowane do podłogi trabanta. jak wyginać? naciąć w miejscu potencjalnego zgjęcia w kształcie V, wygiąć i obspawać albo w takim stanie zawieść do spawacza - weźmie za to grosze.
- docisk sprzęgła ja szlifowałem sam. nawet równo wyszło! musisz zeszlifować do ok.2 mm, mi tyle wyszło przy kryzie takiej, jak opisywał Kuzyn. zeszlifowałem...gumówką! ale każda szlifiera jest dobra, byle równo. koszt więc - żaden.
- mocowanie silnika - wziąłem ceowniki i dorobiłem na chama. miałem co prawda inne mocowanie, kupione gotowe, ale zmieniłem koncept poduszek więc i zmieniłem mocowanie. odwróciłem silnik do góry nogami i przykręciłem mu 2 oryginalne łapy. obydwie trzeba skrócić, by się zmieściły w komorze. zakładasz poduszki na łapy(te spod silnika 601) i przymierzasz te pocięte ceowniki tak długo, aż wyjdzie Ci coś na kształt litery V ( rozwiązanie podobne do pomysłu jednego gościa z Mielca, który całkiem sprytnie to wymyślił). nie tyle V, co \_/ . spód przykręcasz do ramy silnika (jak dobrze wymierzysz, to wejdzie Ci nawet w oryginalną dziurę...pamiętaj jednak, że z tyłu ( od strony kabiny ) masz mało miejsca, więc zrób krótką łapę i krótkie mocowanie w tym \_/!!! przednie - dłuższe, bo musi utrzymać silnik przy Twoich przyszłych gwałtownych podrygach... spód tego \_/ najlepiej mocno obspawaj do ramy, albo użyj grubej śruby o wysokiej twardości. Pamiętaj, że silnik będzie pochylony do przodu!!!uwzględnij to, jak będziesz dorabiał to mocowanie. ja sam przygotowałem całe mocowanie (zrobiłem na nim w cholerę wzmocnień) i dałem do obspawania do blacharza, który wziął 15PLN... bagatela!
- bak się nie bardzo mieści. puknij go trochę, ale najważniejsze to przerób tą puchę, która leży na gaźniku. jest pusta w środku, więc droga wolna: utnij ją na płasko z obu stron, tak, by tylko śruby gaźnika łapały, a dziury na płasko zaspawaj i gotowe! bak sklep młotkiem o 1-2 cm do środka (bok baku od strony silnika) a wejdzie na pewno, a Ty nie stracisz jego pojemności. tylko zrób gdzieś filtr powietrza. ja wykombinowałem tak, że założyłem cały tłumik szmerów ssania z 601! i to w banalny sposób.
- blok silnika zetnij w tym miejscu, gdzie jest łączenie silnika ze skrzynią, aby nie obijał o ramę i tam z tyłu, pod gaźnikiem. chyba tyle... zrobisz to sam gumówką i gotowe...aha! uciąć trzeba to miejsce, gdzie w 353 jest rozrusznik. tylko z głową!
Chyba tyle, nie? silniki - tak, jak Picia pisał - już są po 50 PLN...ale znam ludzi, którzy szli na byle szrot i kupowali kupę złomu za 300... takich zdzierców-szrociarzy jest mnóstwo i trzeba na nich uważać.
Faktycznie, 353 bierze auta do 100KM! brava zaprzyjaźnionego księdza 1.9JTD 105 KM nie miała szans.
PUBLICZNIE PRZYZNAJĘ PICI RACJĘ: RESPEKT DLA TRABANTÓW!
o ile jeździsz na gazolinie... bo 353 pali jak smok...
i jeszcze jedna uwaga: gdzie najlepiej toczyć te elementy? moim zdaniem jak nie znamy taniego tokarza, trzeba się wybrać do szkoły mechanicznej, gdzie są warsztaty. tu, w krakowie, jeden nauczyciel zgodził mi się na takie fuszerki i przy moim własnym materiale chciał za to grosze!
czekam na komentarze.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-01-08, 20:29   

aha! do kosztów dochodzi jeszcze jakiś sprytny system grzania w zimie, bo tradycyjne rozwiązanie odpada. Za to mamy ciepłą wodę, którą można wykorzystać w nagrzewnicy. ta wartburgowska jest dobra, choć trochę duża i nie bardzo chce wejść. trza kupić wiatraczek i sprytnie podpiąć pod standardowe wloty.

Toudy
Gość
Wysłany: 2004-01-08, 23:27   

wielkie dzieki wlasnie tego brakowalo :)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-01-09, 14:06   

są różne koncepcje jeszcze co do baku i akumulatora, coby któreś z nich wywalić do bagażnika. mnie akuratnie na bagażniku zależy i uważam, że dobrze jest pokombinować, by pod maską wszystko weszło, nawet nagrzewnica. tylko że jak coś potem trzeba będzie pogrzebać, to czekać Cię będzie rozbieranie połowy urządzeń, by dotrzeć do usterki

picia trabik
Gość
Wysłany: 2004-01-09, 15:00   

ja wywaliłemn akumulator do bagaznika gdzyz akumulator bak i nagrzewnica z warba nie wejdą pod maskę do trabiego

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-01-09, 18:22   

Moral prosty:
Jesli jestes mlody, dostajesz kieszonkowe i czasem od babci - nie bierz sie za 353 ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi