|
zepsuty kurek paliwa [T601] |
| Autor |
Wiadomość |
Krzysztof Piądłowski
Gość
|
Wysłany: 2004-01-21, 21:40
|
|
|
Witam!
Mój kurek przecieka, a potem paliwo ucieka nadmiarem z gaźnika...
Kupiłem zawór iglicowy, żeby zabezieczyć gaźnik, ale nie wiem co z kurkiem, bo nie ma w sklepie uszczelek i wygląda na to że nie będzie... czy ktoś może mi poradzić jak uszczelnić ten kurek? |
|
|
|
 |
Dominik ( mix0l )
Gość
|
Wysłany: 2004-01-21, 22:03
|
|
|
Bry:)A probowales dokrecic te dwie male srubki mocujace pokretlo przy samym kraniku??
jak je dokrecisz troche mocniej to powinna byc bardziej docisnieta uszczelka( tylko z umiarem zeby sie krecic dalo).Chyba ze juz jest nic nie warta to nowa konieczna.Jezeli cieknie ci na polaczeniu wezyk paliwa-kranik to polecam wycieczke do sklepu wodociagowego po uszczelki bakielitowe( chyba 10 mm srednicy wewn.) |
|
|
|
 |
Major
Gość
|
Wysłany: 2004-01-21, 22:03
|
|
|
| ze starego skórzenego paska zrób sobie uszczelki, nie zartuję to dziala |
|
|
|
 |
Krzysztof Piądłowski
Gość
|
Wysłany: 2004-01-21, 22:53
|
|
|
poprostu kurek "przepuszcza" do gaźnika jak jest zamkniety, w polaczeniu z zepsutym zaworem iglicowym dalo to 20 litrow paliwa w bloto w ciagu jakichs 2 godzin :(
A ten pasek jakiej grubosci? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-01-21, 23:24
|
|
|
Hej!
Grubość skóry ok. 3mm. Pamiętaj że nie możesz za mocno przykręcić śrubek. Jeśli docisk jest wyprostowany, wygnij go w łuk, łatwo będzie się kurek obracał. Szczelność też bedzie lepsza.
Powodzonka. |
|
|
|
 |
trabiq14
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 11:22
|
|
|
Witam.
U nas jeszcze niedawno byla taka sytuacja:
Cieklo z gaznika, cieklo z kranika i rury wydechowej :)
Wymiana kranika i dokrecenie owych dwoch srobek, wymiana zaworka i... wymiana kabla WN pomogla :)
Pzdr |
|
|
|
 |
olowaty
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 14:19
|
|
|
| jak moze nie byc uszczelek? w wałbrzychu w sklepie komplet uszczelek do silnika gaznika i baku kosztuje 8 zł a we wrocku okolo 12zl |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 14:29
|
|
|
| Procz zaworka iglicowego zwroc tez uwage na odstep na plywaku. |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 14:36
|
|
|
A zaworek iglicowy jeszcze wykręć o dokładnie obadaj- nowy to niekoniecznie sprawny.Przy kraniku też pomaga dotarcie tej płaskiej powierzchni na płycie traserskiej (bądź też na kawałku szkła) papierem ściernym i potem na błysk automaxem.
A uszczelkę przy odrobinie zdolności manualnych można zrobić samemu-czytaj parę postów wyżej lub z byle podstawki pod kubek-takiej korkowej...-1,99 zł w hipermarketach.Jedna podstawka starcza na 10 lat. Tylko żeby nie była zbyt gruba... |
|
|
|
 |
eddie
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 15:28
|
|
|
mam 3 gazniki..
kto chce? |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 18:40
|
|
|
| Mam kilka uszczelek do kranika bodajze po 7 kompletow (ta korkowa i gumowa odstojnika)chcesz to Ci przesle. |
|
|
|
 |
Major
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 20:34
|
|
|
| oryginalne uszczelki widziałem też w Dąbrowie Górniczej, nie zawsze zawole jest winny może masz dziurawy lub zbyt ciężki pływak |
|
|
|
 |
Krzysztof Piądłowski
Gość
|
Wysłany: 2004-01-22, 23:05
|
|
|
| Dzięki za oferty przesłania uczczelek i rady. Chyba skorzystam z patentu starego paska albo korka, bo chcę już od jutra jeździć. A jeśli chodzi o uszczelki to nie ma ich w Warszawie w sklepach na Nowolipkach i na Oleandrów(?), ale już wiem, że jak nie ma w Wwie jakichś części to mogę zapytać ludzi z innych miast - to cenna informacja :) |
|
|
|
 |
Jakubek
Gość
|
Wysłany: 2004-01-23, 08:33
|
|
|
Nie tak dawno kupowałem na nowolipkach uszczelki do kranika. W budce korkowa, w Warmocie gumowa (te z dziurkami). Także raczej nie powinno być kłopotu z kupnem...
Poza tym u mnie też ciekł kran i wyniana uszczelek i polerowanie nie pomogło. Jak wymieniłem kran (oczywiście polerując ten elemencik) i wstawiłem mu nowe uszczelki to działa bez zarzutu.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-01-23, 09:46
|
|
|
Witam.
Moim zdaniem wszelkie kombinacje typu "polerowane" dają nezbyt wiele.
Ważny jest docisk kurka do uszczelki !!!
Elementem dociskającym jest pierścien z dwoma śrubkami.
Jeśli w/w pierścień jest wyprostowany, na nic zdadzą się wszelkie kombinacje.
Należy wygiąć (z czuciem) docisk w wyraźny łuk i przykręcać niezbyt mocno.
Kolejną ważną rzeczą jest grubość uszczelki (powinna być grubsza niż wysokość kołeczka ustalającego)
Po wykonaniu w/w czynności zapewniam, że kranik będzie szczelny i kurek przekręcać bedzie można jednym paluszkem.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
|