|
obniżenie 601. pomocy!!!!!!!! |
| Autor |
Wiadomość |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 14:35
|
|
|
do tematy obniżania: tył to juz pisałem parę postów wcześniej, przod:
wyciągamy resor,robimy podkładkę grubości analogicznej do ilości cm o jakie chcemy obniżyć-tylko bez przesady bo będzie bieda wszystko potem upchnąć obok przekładni...
No i o analogiczną ilość cm podnosimy kielichy (żeby amortyzatory nie dobijały) może to i skomplikowane ale chyba ciut lepsze od klepania resora... |
|
|
|
 |
Rafał Bk
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 14:46
|
|
|
| mozna prosic o bardziej szczególowy opis, gdzie ma byc ta podkladka i gdzie jest ten kielich bo narazie jestem raczkujacy w tych sprawach |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 15:03
|
|
|
1) podkladka ma być między resorem a tym elementem ramy do którego resor normalnie sobie jest przykręcony na 4 śrubach (takich długich).Przy podkładce trzeba niestety dać dłuższe śruby i obowiązkowo kontrować (jak to fabryka przewidziala... Podkładka powinna mieć taką samą powierzchnię jak to miejsce na którym jest oparty na tej ramie resor.
2)kielich to jest taki dziwny stożek króry jest na nadkolu i jest do niego przykręcony amortyzator.to należy obciąć, wspawać kawałek blachy o szerokości równej grubości tej podkladki pod resorem,zespawać i... tyle.
Można do tego dospawać jeszcze jakieś trójkąty po bokach jako wzmocnienia i mocowania pod rozporę co łączy oba kielichy- nie zaszkodzi i moment na to jest idealny...
A kielichy po podniesieniu i tak zmieszczą się pod maskę. |
|
|
|
 |
kaziuu
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 16:40
|
|
|
Wiecie co zanim zaczniecie sie mnie czepiać spojżcie na daty poszczegówlnych tematów na forum.....data tego temaciku to 22,01,2004a data temtu o zamianie to 28,01,2004. 22 niebylo mi potrzebne wieksze autko bo dopiero 27 dostałem niezla propozycje pracy wiec potrzebuje duzego autka. poprostu czepiacie sie mnie bo kogos trzeba.......(pozostawie to bez komentarza)
Reszcie bardzo dziękuje za informacje na temat obnizania!!!!! |
|
|
|
 |
.::.MadaM.::.
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 18:15
|
|
|
| No to cza bylo tak odrazu:)))))))))))) |
|
|
|
 |
miedelnica
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 19:17
|
|
|
| a jeszcze pytanko co do obniżania: te śruby, które trzymają resor, są kosmicznej twardości (Józek mi mówił, że to te same, co trzymają tylne wahacze). Dostać takie w sklepie to jest problem, a przecież od ich mocy najwięcej zależy. Jakiej twardości zastosować tu śruby? ok. 10 to będzie wystarczające? |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 19:22
|
|
|
| powinny. Ewentualnie jak nic nie będzie "kupnego" to polecam wizytę u tokarza-kupić odpowiedni pręt w skladzie hutniczym i tokarz zrobi elegancki gwint-samemu ciężko będzie bo to gwint drobnozwojowy i o narzynkę już trudno a jak jest to bardzo droga. |
|
|
|
 |
Galant
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 23:08
|
|
|
| Witam! Na pomysł podkładki pod resor wpadłem już jakiś czas temu i prace byly zaawansowane ale powstało ale - resor jest nadal tak 'miekki' jak byl czyli skok ten sam przy tej samej sile. Czy nie bedzie dobijal? Lepiej sklepac i utwardzic amorki |
|
|
|
 |
Narwaniec
Gość
|
Wysłany: 2004-01-29, 23:42
|
|
|
| co do śób to śruby o twardości 10.8 i 12.8 możesz dostać w dobrych,dużych sklepach zajmujących się śrubami.Taką siecią sklepów jest np.AsMet,poszukaj u Siebie,może znajdziesz. |
|
|
|
 |
CaShu
Gość
|
Wysłany: 2004-01-30, 00:10
|
|
|
Narwaniec, jesli chodzi Ci o ten sklep kolo Ciebie, to nie ma tam potrzebnych srob. Nie ma srob do wachaczy, amortyzatorow itp. Sroby te maja drobny gwint i ich wytrzymalosc jest duza. Standardowo 10.8 ale mozna sobie cos mocniejszego wsadzic. Jesli ktos wie gdzie jest w warszawie (najlepiej w okolicy ursynowa) sklep gdzie dostane kazdy rodzaj sroby to chetnie poslucham :)
Pozdrawiam
Lukasz |
|
|
|
 |
Narwaniec
Gość
|
Wysłany: 2004-01-30, 00:31
|
|
|
| Najbliżej na s AsMet jest na drodze do pruszkowa,to chyba śą jeszcze al,jerozolimskie,po prawej stronie jadąc do pruszkowa |
|
|
|
 |
Filip S.
Gość
|
Wysłany: 2004-01-30, 22:01
|
|
|
| to teraz powiedzcie mi jeszcze jadną żecz. jak się obniża tył jeśli jest resor i o ile obniżyć tył żeby wyglądał na niższy ale żeby koła nie były pochyłe i żeby się mieściły jakoś w nadkolach. a może pochyłe też nie są złe, tylko w takim wypadku czy to jest przepisowe i czy gumy się nie zdzierają za bardzo? aha i sąd będę wiedział co zrobić żeby obniżyć przud i tył o odpowiednią ilość cm, jak oddam resory do kowala? |
|
|
|
 |
|
|