Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Zewsząd leje się olej
Autor Wiadomość
Kiler
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 19:56   

Witam.

Mam taki mały problem z którym nie mogę sobie poradzić. Od jakiegoś czasu z silnika zaczął wyciekać olej, ale nie tak normalnie z jednego miejsca, tylko.....z całego silnika! Tak, cały silnik zaolejony, i to trwa już prawie rok. Najlepsze w tym wszystkim jest to że oleju wcale nie ubywa, za to ubyło płynu w chłodnicy. Na dodatek teraz w zimę wyszedł jeszcze jeden defekt: gdy silnik jest zimny, nie pali jeden cylinder.Sprawdzałem w czasie pracy silnika czy jest iskra, wszystko jest wporządku. Po rozgrzaniu wszystko wraca do normy. Czasami silnik dostaje też samozapłonu. Poradźcie mi proszę, bo już nie mam siły, samochód ma przejechane dopiero 54 tys.km, a już wszystko się sypie:( Aha, jeszcze jedno: czy to możliwe żeby z pompy paliwa wyciekał olej??
Pozdrawiam i dzięki za pomoc

sidus
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 20:00   

Moje zdanie- uszczelka pod glowice, ale to tylko moje zdanie :) ja bym zaczal od wymiany wszystkich uszczelek (na pierwszym miejscu glowice) a potem kombinowal reszte pzDDR

kuba s. (SIEDEM)
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 23:21   

uszczelka :(
a jak wykręcisz swiece to je oglądnij jak będą białe to znaczy że woda z chłodnicy jest w cylindrze :(

kuba s. (SIEDEM)
Gość
Wysłany: 2004-02-02, 23:25   

znaczy uszczelka pod głowicą

picia trabik
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 00:05   

chyba przegrzałeś sobie silnik....
jezeli dostaje samozapłonu to chyba dalej jest przegzewany

no ale zacznij od uszczelki pod głowicą

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 00:19   

cholewka ja też mam coś z samozapłonem bo czasem(nie zawsze , anawet raczej dość rzadko) gdy trabi jest ciepły(tylko) gdzy go zgasze potrafi zaskoczyć jeszcze na sekundei prychnąć pare razy

picia trabik
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 00:39   

no ale to nie koniecznie musi być przegzanie

Łukasz&Grażynka S
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 07:52   

Spusc olej i kuknij czy w nim nie ma kropel wody.Jezeli sa to uszczelka pod glowicą.Samozapłonu moze tez dostawac od niewyregulowanego gaznika, niewyregulowanego zapłonu, lub duzej ilosci nagaru na tłoku i glowicy.

Sebastian Majda
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 08:32   

Co do sugestii dotyczącej pompy paliwa to jest to prawidłowy trop. Ja tak miałem - kupiłem nową pompę i skończyły się wycieki.

Heniu Portier
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 17:34   

mam dla ciebie smutna wiadomosc...jezeli leci spod pompy palia to trabek moze miec nawet 154tys km....tam to zaczyna leciec dopiero przy okolo 100.000km....[sprawdzilem na kilku trabantach]....przyjrzyj sie dokladniej reszcie jaka jest kierownica[powycierana]fotele itepe....

Kiler
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 18:34   

Z tą uszczelką pod głowicą to może być prawda. Co do samozapłonu, rozmawiałem z pewnym mechanikiem,powiedział że to może być od nagarów na tłokach. Tylko że samozapłon pojawia się czasami i to nawet przy zimnym silniku (sprawdzałem kilka razy). No i zauważyłem jeszcze jedną rzecz: jak się "przygazuje" silnik, to z tłumika kopcą dziwne spaliny. Wydaje mi się że bierze olej.
Co do przebiegu, to wiem że na pewno ma 54tys.km, jestem drugim właścicielem a pierwszym był mój dziadek. Z tego co mówił to samochód stał kiedyś przez kilkanaście miesięcy nie palony. Czy to może być przyczyną?? No i jeszcze jedno: czy pompę paliwa można jakoś naprawić?? (chodzi tylko o wymianę uszczelki). Ile mechanik życzyłby sobie za wymianę uszczelki pod głowicą??

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 19:33   

Z tą uszczelką pod głowicą to może być prawda. No i zauważyłem jeszcze jedną rzecz: jak się "przygazuje" silnik, to z tłumika kopcą dziwne spaliny. Wydaje mi się że bierze olej.

To musial byc jednak przegrzany...
Czyli plyn dostaje sie do oleju i pewnie benzyna takze...

No i jeszcze jedno: czy pompę paliwa można jakoś naprawić?? (chodzi tylko o wymianę uszczelki).

Pewnie jest oryginalna nierozbieralna pompa, wtedy trzeba wymienic. Jesli jest rozkrecalna to mozna probowac zbalzec membrane...

Ile mechanik życzyłby sobie za wymianę uszczelki pod głowicą??

W W-wie? Pewnie ze 3 stowki, prawie na 100% trzeba planowac glowice, oprocz uszczelki glowicy dobrze tez zmienic uszczelki pod kolektorami itp. itd.

Hans
Gość
Wysłany: 2004-02-03, 19:52   

Te pompy takie są że umnie też cieknie tą dziurką a czy coś się stanie jak zalepię ją jakimś kitem
Druga sprawa którą widziałem często w róznych trabach (i u mnie też to jest)że leci z czujnika oleju.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 00:38   

Druga sprawa którą widziałem często w róznych trabach (i u mnie też to jest)że leci z czujnika oleju.

Norma..!
Niektorym tez sika spod kola pasowego.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi