Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ściągacz do piast/bębnów hamulcowych. [T601]
Autor Wiadomość
Krzysztof Piądłowski
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 09:00   

Kupiłem Trabiego 601 i zacisnęly mi się hamulce - nie mogę się do nich dostać. Poszukuję ściągacza do piast/bębnów hamulcowych do Tabanta 601 z 72 roku. Kupię lub pożyczę na kilka dni (ew. proszę o poradę jak się tam dostać "bez" ściągacza). Mieszkam w Warszawie. Krzysiek

Krzysztof Piądłowski
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 09:09   

aha mieszkam w Ursusie. Może ktoś ma ściągacz i mieszka blisko? Krzysiek

piotr sz
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 09:10   

też miałem taki problem ale rozłożyłem się na trawce wżiąłem młoteczek i zbiłem bębny z tyłu. Walenie takie było bardzo mozolne ale udało się. Jeżeli zbijesz lub ściągniesz bębny to przeszlifuj je od środka to nie będziesz miał problemy następnym razem.
pozdr.

[%sig%]

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 09:27   

Jak to zacisnęły się hamulce?

[%sig%]

Major
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 10:11   

Ja mam ściągacz ale mieszkam w Siemianowicach...

[%sig%]

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 12:10   

Bez odkrecenia nakretki sciagniesz co najwyzej sam beben z piasty (po odkreceniu wkreta). Dostep do hamulcow bedzie, ale utrudniony. Najlepiej zaopatrzyc sie w klucz nasadowy i odkrecic nakretke. Po tym beben sciaga sie z piasta. Jezeli beben nie chce zejsc, to najpierw nalezy poluzowac reczny (jezeli chodzi o tyl). Jezeli dalej nie chce, to wpychasz dwa duze srubokrety (lub podobne sprzety) pomiedzy beben a te blache (oslone - tarcze hamulcow). Na srubokrety naciskasz mocno nogami, bierzesz mlotek i walisz w beben. Powinien sie zssuwac.

[%sig%]

piotr sz
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 13:57   

osobiście rorkręcałem ten klucz żabą chydrauliczną też się da.
te duże nakrętki to chyba 32 rozmiar, są one zabezpieczone na odkręcanie zaślepieniem. potrzebny młotek i ostry punktak który wejdzie w rowek tej zaślepki. milęj zabawy

[%sig%]

Borsuk
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 15:52   

Kurcze , taki sciagacz zrobic to nie jest ciezko , sam sobie tez zrobilem , musisz miec centralnie wkrecana srube i dogieta gruba blache zeby po jej bokach wywiercic dziury i przykrecic ja do szpilek , potem jak wkrecasz ta centralna srube to bebed sam wychodzi , nie ma bata zeby nie wyszedl ! Mozesz miec problem bo z tylu masz nakretki 34 a z przodu chyba 32 , najlepiej zalatw sobie duzy klucz nasadowy o takich rozmiarach . Jak bedziesz mial problem z samym bebnem , to wez duzy mlotek i wal w niego po przekatnej i tez zejdzie !!! po jakims czasie .
Powodzenia!!

Lewy81
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 18:36   

zacznijmy od tego ze jezeli jest to starszy Trabi to piasty mogą byc na stozku wiec bez sciagacza moze byc je bardzo ale to bardzo trudno zdjac.... klucz do tylnych piast to 36 do przednich 30 lub 32 zalezy od typu nakrętki....

[%sig%]

Dominik ( mix0l )
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 21:57   

Moj trabi z 71 roku ma nakretki z przodu i z tylu takie same tzn 36 na piastach. Tylko tyle chcialem napisac:)) Aha i zycze powodzenia w walkach bez sciagacza:) Pozdrowionka

[%sig%]

brzydal
Gość
Wysłany: 2003-06-08, 23:52   

Młotek power....
A swoją droga to mysle że WARSZAWA to duze miasto i ktos z kolegów chetnie Ci pomoze.... A jak nie to wal do Łodzi.....
Bębny to nawet ja juz umiem zdejmowac....

[%sig%]

Krzych
Gość
Wysłany: 2003-06-09, 09:02   

A może by tak wypadało zapuścić najpierw pomiędzy wewn. rant bębna a piastę i przy otworach na szpilki w bębnie CX80, WD40, Penetranta lub "innego podobnie działającego środka" ;) ??? Na pewno dużo łatwiej puści.
Młotek większy niż 500g niewskazany bo bęben faktycznie bardzo łatwo rozwalić.
Zanim zacznie się rozbebeszać całą resztę warto ściągnąć sam bęben i dobrze go obejrzeć- zapewne będzie do przetoczenia. Chociaż oczywiście w dalszej kolejności mogą to być np. zapieczone samoregulatory.
Jako że ten rocznik ma 1-obwodowy układ hamulcowy to wypada zacząć od przodu- jeśli zagotuje się któryś (lub oba) przedni cylinderek to automatycznie ciśnienie będzie blokować resztę (chyba że już na zimno tylny bęben się blokuje- wtedy na pewno też jest do roboty.)
P.S.Krzysiu- ciekawy rysunek :) - może zanim zaczniesz ściągać resztę wypadałoby zacząć od ściągnięcia koła ? ;)))
Oczywiście jeśli chcesz ściągnąć bęben z piastą to musisz najpierw odkontrować podkładkę i odkręcić nakrętkę.

Luker
Gość
Wysłany: 2003-06-09, 09:43   

No sluchaj ja mam traki sciagacz , noowka sztuka DDR , do starych typów , tych walcowatych , jakbys chcial to wpadnij do Poznania.

[%sig%]

Krzych
Gość
Wysłany: 2003-06-09, 10:09   

W końcu z Warki to rzut beretem ... ;)

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2004-02-04, 00:20   

Witam
To ja z takim pytaniem dzisiaj. Jaki rozmiar ma ta duza nakretka od przednich bebnow w trabim 601 z 85 roku? Beda takie klucze w Castoramie?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi