|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
skrzynia 5-cio biegowa |
| Autor |
Wiadomość |
leon kamiński
Gość
|
Wysłany: 2003-07-16, 15:12
|
|
|
| Bardzo proszę o pomoc ! lato w pełni a moja prędkość podróżna jest po prostu mała . Dodam jeszcze, że ze Szczecina mam wszędzie daleko. Potrzebna mi skrzynia z 5-ma biegami pasująca do silnika 1.1 . Obecnie wykręcam 7000 obr na czwórce na oponach 185/50/14. Dzięki LEO |
|
|
|
 |
picia trabik
Gość
|
Wysłany: 2003-07-16, 15:23
|
|
|
| zagadaj z paplo Paweł Filipczak |
|
|
|
 |
Cezary DUKLI Duklas
Gość
|
Wysłany: 2003-07-16, 15:36
|
|
|
| Witam Pana Leona, bardzo bym prosił jeśli to możliwe żeby podesłał mi Pan na meila jakiś namiar na siebie meila albo komorke bo chciałem pogadać że tak powiem. dukli@pac.pl |
|
|
|
 |
osyt
Gość
|
Wysłany: 2003-07-16, 15:38
|
|
|
| a potem tylko małe smigiełko skrzydełka i będzie trabant 737 |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2003-07-16, 16:56
|
|
|
7000 na czworce??? Eh nie chce mi sie wierzyc. Moze z poteznej gorki?
A co do samej skrzyni. Szukaj od VW Polo, ale predkosci raczej na niej wiekszej nie rozwiniesz - za mala masz moc. Ale ciszej i oszczedniej bedzie. |
|
|
|
 |
.:Konrad Grodzki:.
Gość
|
Wysłany: 2003-07-16, 22:01
|
|
|
| Paplo, mozesz powiedziec cos wiecej? Jaki konkretnie typ, cena i jak z wsadzeniem? |
|
|
|
 |
Lewy81
Gość
|
Wysłany: 2003-07-16, 22:05
|
|
|
| Paplo a duzo jest zabawy zeby takowa skrzynie spasowac z silnikem ?? jakies przerobki...spawanie pod poduszki dystanse...sprzeglo ?? |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2003-07-17, 09:57
|
|
|
skrzynia jest od VW Polo, rocznik np 85, typ 8P, od Golfa jest 8N, obie pasuja. Paplo ma 8P.
Nalezy posiadac: skrzynie 8P, sprzeglo kompletne od Polo1.3, kolo zamachowe od Polo1.3, rozrusznik VW, blacha maskujaca kolnierze, dwie polosie, poduszki pod skrzynie, wybierak (galka z puszka) od Polo lub Golfa.
Przerobka to wymiana kola zamachowego i sprzegla na to do VW, przykrecenie skrzyni biegow do silnika, dorobienie poduszek mocujacych skrzynie do sanek, a konkretnie przerobka VW (oryginalne mocowanie przedniej od Trabanta trzeba uciac od sanek), wykonanie przekladni wybieraka wraz z dzwignia zmiany biegow. Konieczne jest wykonanie polosie ktore zepna skrzynie VW z przegubami trabantowymi.
Przerobka jest dosc droga. Samo kupienie takiej skrzyni jest dosc ciezkie. Wiekszosc VW POlo mialo skrzynie 4o biegowe, tak samo Golfy II. U osob handlujacych skrzyniami biegow takie cos mozna wyrwac za srednio 600zl (500-700zl). Tanszy zakup to cholerna okazja. Do tego trzeba zakupic oslony gumowe na polosie po stronie VW, co daje nam okolo 70zl (sa w komplecie ze smarem), dwie oslony na przeguby trabanciarskie to 12zl (warto zmienic jak sie rozbiera), moze wchodzic w rachube wymiana uszczelki dekla skrzyni biegow za 40zl w ASO VW (nie dostanie sie gdzie indziej), sprzeglko kompletne wraz z kolem zamachowym na szrocie to lekko 200zl, lozysko wyciskowe do skrzyni moze wymagac wymiany a to jakies 70zl, rozrusznik VW to koszt 120-150zl na szrocie (zaleznie od stanu), wybierak VW to jakies 20zl.
Robocizna. Kosztu Wam nie podam, ale w warsztacie bedzie spory. Jest z tym kupe roboty. Trzeba pomyslec, pokombinwac i nie jest to przerobka na 8 godzin. Gdybym ja mial to robic to bralbym 1000zl, w tym wliczona przerobka polosi. W tym samym czasie mozna zmienic z 10 sprzegiel i ma sie wiekszy zarobek.
Druga sprawa to piataka i silnik 1.1. Proponuje dac sobie spokoj. Ta skrzynia jest do 1.3. Ma dlugie przelozenia i po prostu 1.1. jest tu za slaby. |
|
|
|
 |
lyssy
Gość
|
Wysłany: 2003-07-17, 10:35
|
|
|
| a w przypadku dostania skrzyni do polo starego 5-cio biegowego (silnik 1.1) .... trzeba wykonac wyszystkie powyzsze operacje? |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2003-07-17, 17:52
|
|
|
o ile mi wiadomo skrzynia 5cio biegowa nie wystepowala w wersjach VW Polo z silnikami 1.1, przy 1.3 byla to rzadkosc
skrzynia taka na pewno bylaby identyczna z zewnatrz, a roznila sie jedynie przelozeniami przekladni glownej
troche krotrza skrzynia jest 8N z GolfaII 1.3, ale minimalnie
oczywiscie ze czynnosci nalezy wykonac w przypadku 1.1. takie same, bo te silniki sie konstrukcyjnie niczym nie roznia i sa oparte na tym samym bloku |
|
|
|
 |
lyssy
Gość
|
Wysłany: 2003-07-17, 20:34
|
|
|
| sorry, za upierdliwosc... moge miec skrzynie od polo 1.4d - jest taka sama jak od polo benzynowego? |
|
|
|
 |
Cezary DUKLI Duklas
Gość
|
Wysłany: 2003-07-17, 22:35
|
|
|
Skrzynia od Polo 1.4D prawdopobnie bedzie gabarytowo taka sama ale napewno bedzie miala inne przelozenia, a jesli chodzi i POLO 1.1 to nie było wersji ze skrzynia 5-bieg.
A czy ktos sie kiedyś zastanawial nad automatyczna skrzynia w Trabim (oczywiscie 4-takt) |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2003-07-17, 22:54
|
|
|
| jakie polo 1.4d, jaki rocznik? skrzyn VW jest kilkadziesiat typow, podaj mi pierwsze 2 znaki z numeru tej skrzyni |
|
|
|
 |
sidus
Gość
|
Wysłany: 2004-02-09, 21:28
|
|
|
| Wybaczceie, ze powracam do tematu, ale nie moge znaleźć jednego, nurtującego mnie pytania... na czym polega przeróbka półosi? Mam silnik 1,3, skrzynie 5 od golfa z calym mechanizmem, wybierakiem itd, ale czekam do wiosny az bedzie cieplej, mozecie mi powiedziec na czym polega przeróbka półosi? Bedę Wam na prawde wdzięczny! I nie odsyłajcie mnie do SZUKAJ, bo próboje to znaleźć od kilku dni i nic! |
|
|
|
 |
blaz
Gość
|
Wysłany: 2004-02-09, 21:55
|
|
|
| a ja chyba poprzestanę na silniku 1.3 i tyle. I tu też ja bym miał pytanie skoro kolega powrócił do tematu: czy skrzynia 4 od silnika 1.1 pasuje bez problemu do 1.3 i czy trzeba coś przerabiać, czy po prostu odkręcam 1.1 i przykręcam 1.3. Swoją drogą to jeśli miałbym zapłacić za skrzynie 5 700zł to wolałbym 500 razy 1.3 założyć-chyba mniej roboty i osiągi lepsze |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|